Bosch nagyoló gyalu

Amikor a Bosch legújabb gyaluját, a PHO 30-82-t kézbe kaptuk, egy kissé megijedtük. Írtunk már a 16-82-ről (2003. február), írtunk a 20-82-ről (idén januárban), ami csak a fogásmélységben és az ehhez szükséges teljesítményben tér el az elsőtől. Nyílván a 30-82 is ugyanúgy néz majd ki, csak még valamivel nagyobb a fogásmélysége - gondoltuk. Akkor viszont miről fogunk írni?

Nos, a fenti gondolat igaz is, meg nem is; mert az új gép legmegfoghatóbb különbsége valóban a 3 mm-re nőtt fogásmélység, ez azonban nem tisztán csak egy kis mértékben megváltozott adat. Az 1,6 és 2 mm-es fogásmélység a két kisebb gyalugépet a simítógyaluk kategóriájában helyezi el. Több fogásban persze ezekkel is meg tudunk munkálni bármilyen fafelületet, de alapvetően nem arra valók, hogy a gyalulatlan, nyers deszkából gyalultat készítsünk. A 3 mm-es fogásmélység viszont már a nagyoló gyaluk kategóriáját jelentik. Ez a gép alkalmas arra, hogy a nyers, fűrészelt deszkát, pallót akár egyetlen fogásból legyaluljuk - persze csak 82 mm-es szélességben -, és utána kisebb fogásmélységet állítva végezzük el a simító-, illetve a pontos méretre gyalulást
A PHO 30-82-es kissé másképpen szól, mint a két kisebb testvér. Valószínűleg nem a kissé tovább nőtt teljesítményt halljuk a hangjában (750 W lett), hanem azt, hogy az átmérőben megnőtt munkahengernek a fordulatszáma alacsonyabb. A rövidebb és erősebb áttétel révén az üresjárati fordulatszám percenként 13 000-re csökkent. Változott a hajtóműházban lévő két parányi bordástengely, és valószínűleg a csapágyazás is. Mindezek hatására a gép csendesebb, talán munka közben is.
Felépítése egyébként igen hasonló a kisebbekhez. Ugyanúgy megtalálható rajta a két irányban kivezethető forgácskivető, kissé más formában a parkolósaru (itt egy rugós csappantyúval működő műanyag bütyök) és falcoláshoz szükséges alkatrészek rögzítőcsavarjai is. Ez utóbbiak természetesen külön megvásárolható tartozékok. A ház kialakítása annyiban változott viszont, hogy a falcolás maximális mélysége 24 mm-re nőtt. A talprész könnyűfém öntvényei lényegesen erősebbek, masszívabbak lettek. A mozgatható orrész teljes egészében alumínium ötvözetből készült, ez első pillantásra is szembetűnő különbség a kisebb gépekhez képest. Egy kis piros tárolót is belerejtettek a házba, amiben egy tartalék kést, és a késcseréhez szükséges imbuszkulcsot találjuk meg.
Nézzük a gyakorlatot. A göcsörtöktől sem mentes 2 collos, nyers fenyőpallónak egyetlen (3 mm-es) fogásban nekirontottunk. Az eredmény hihetetlenül szép felület, az első végigtolásra. Simító fogásra nincs is szükség, és a göcsörtök sem okoznak problémát. Ez után kipróbáltuk a talprészbe mart három különböző méretű V hornyot. Segítségével másodpercek alatt törhetjük le 45 fokban, vagy más szögben az anyag élét. A minőség most is kiváló. Pontos a fogásmélység-állító; 0,01 mm-es lépcsőkben reteszel, és igen finoman szabályozható. Bár a gépet "lestrapálni" sem módunk, sem szándékunk nem volt, a késcserét azért kipróbáltuk. Az eredeti kés is fordítható, tehát mindkét éle élezett, megkopás után megfordítható, a tartalék kés pedig gáláns ajándék. Újraélezni sajnos ezeket a késeket nem lehet, a késcsere viszont egyszerűnek bizonyult, mert a késhengerben olyan hornya van a késnek, hogy nem is lehet pontatlanul beszerelni. Tetszett még a gép falcoló oldalára szerelt rugós késvédő, mert erről az oldalról bizony védtelenebb a késhenger, könnyen odaüthetjük, és akkor vége.
Összefoglalóan: komoly szerkezet a PHO 30-82. Bár zöld színével a Bosch a barkácsgép kategóriáját hangsúlyozza, gyanítjuk, hogy ez a gép magasabb szintű igénybevételének is megfelel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...


Gyalupad saját kezűleg

"Profi" barkácsolók, a pályakezdő asztalos iparosok meg különösen igénylik a masszív munkaasztalt, ami még a különféle méretes alkatrészek, deszkák, staflik befogására is alkalmas. A gyalupad lenne...