Skil lézeres szintező

Aki első pillantásra játéknak nézi, az nagyot téved. Komoly, és nagyon is sokoldalúan használható munkaeszközről van itt szó, ami a szakember és az igényes barkácsoló kezében érték, csak tudni kell, hogy mi mindenre is használható a Skil újdonsága, a lézeres szintező.

A szerkezet felépítése egyszerű; két ceruzaelem energiájából határozott kontúrú lézervonalat vetít ki, kb. 10-15 m távolságban még értékelhető fényerővel. Gyengébb világításnál ez az érték nyilván nagyobb. A lézerlámpa masszív házát két irányú buborékos szintezővel látták el, így a készülék síkba állítása abszolút pontos, széles talpfelületébe pedig erős mágnest építettek, amelynek segítségével bármilyen vas, acél felületre tökéletes biztonsággal rátapasztható. A lézervonal elforgatható, így a vízszintes és függőleges síkok között bármilyen tetszőleges szögbe beállítható.
Az alapkészülék - mágneses tapadójával - egy szintezőtalpra rögzíthető. Sík felületre téve három szintezőcsavar és az előbb már említett buborékos vízszintmérők segítségével állítható be a készülék vízszintes síkja. Ha pedig nem találunk alkalmas asztalfelületet, akkor használhatjuk a "szettes" kiszerelésben kapott háromlábú állványt. Olyan ez, mint egy kis méretű, de stabil fotósállvány, ami maximálisan 50 cm magasságig kinyitható, de 20 cm-es is tud lenni, és természetesen beépített buborékos szintezőjével önmagában is vízszintes síkba állítható a fejrésze. Erre a fejrészre egy szabványos fotócsavarral rögzíthető a szintező talpa. (Megjegyezzük, hogy úti használatra egy rendkívül ügyes fotósállványhoz jutunk egyszersmind. Kicsi, jól összecsukható, bármelyik fényképezőgép és kis méretű videokamera rárögzíthető. Esti felvételek hosszú expozíciójához nélkülözhetetlen egy ilyen állvány.)
Nézzük ezek után, hogy kik és milyen célra használhatják a lézeres szintezőt. Elsőként az építészekre és belsőépítészekre gondoltunk. A vízszintes és függőleges vonalak nagy hosszúságban a falra vetíthetők, így könnyen ellenőrizhetjük az állítási vonalakat, függőlegességet, vízszintességet. Helyettesíti a csapózsinórt és a függőónt, segít a mérésekben. Ez utóbbi tulajdonságának már a festők és a burkolók vehetik hasznát. A profi és az alkalmi lakberendezők egyaránt használhatják a készüléket arra, hogy egy falfelületen a különböző használati és lakberendezési tárgyakat vízszintes vagy függőleges vonalra, illetve tetszőleges szögű ferde egyenesre állítsák. Ha a külső fény túlságosan erős, akkor segít a lézervonal megfigyelésében a készlethez mellékelt infraszűrős szemüveg, amely ugyan tűző napban már nem használható, de szűrt fényben még egész jó.
Mostanában egyre több vágó szerszámgépen találkozhatunk lézeres vágáskijelzővel. A kivetített lézervonalat ezeknél könnyű követni, akár kézben tartott géppel is. Hasonló célokra általánosan használhatjuk a Skil szintezőjét is. A készüléket ugyan ebben az esetben nem a vágógépre célszerű rögzíteni, hanem inkább a vágás irányával szemben, lehetőleg nem is a munkaasztalon, hanem saját állványán, hogy a gép és az asztal rezgései ne mozdítsák el. A munkagéppel szemben világító lézer vonalát ezután könnyű követni bármilyen szerszámgéppel, amelynél fontos az egyenes vezetés. Külön előny, hogy a keletkezett por (pl. tárcsafűrésznél, dekopírfűrésznél) nem takarja le a jelölést (mint egy ceruzavonalnál), hiszen a lézer mindig a legfelső réteget fogja megvilágítani.
Ezeken kívül még sok mindenre kipróbáltuk a lézeres szintezőt. Azt gondoljuk, hogy rengeteg egyéni, egyedi felhasználási lehetőségre nyílik mód segítségével, megéri 22 000 forint körüli árát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablaktörlő lézerrel

Ablaktörlőlapátok helyett lézersugarak tartanák tisztán a szélvédőt a szennyeződésektől a Tesla nemrég szabadalmaztatott eljárásában.


Vízmértékekről

A vízmérték egy mérő- és szintező műszer, melynek segítségével meghatározható, hogy az adott felület a vízszinteshez vagy a függőlegeshez képest hogyan helyezkedik el. Számos variációban, különböző...