Új Came VER garázskapunyitó

Ma már az automatikus, távvezérlővel nyitható kapuk, garázskapuk megszokott tartozékai az épületeknek. Ám ezek a rendszerek is egyre korszerűbbek, kifinomultabb működésűek lesznek, amit az elektronikus vezérlések fejlesztése tesz lehetővé. Ez a fejlődés nem öncélú, mert a korszerű elektronikus vezérlés a kíméletesebb kapuhasználatot szolgálja. A vezérlések egyre több fokozatúakká válnak, és a mechanikus kapcsolóelemek szerepét az elektronikusan működő biztosító elektronikus elemek veszik át.

A Came cég VER 900 E garázskapu készletének motorja is ehhez az újabb, továbbfejlesztett generációhoz tartozik. Ezt az új, V 900 E típusú Came készletet mutatjuk most be, amely a kaputechnikai cégek között jól ismert Kling Kft. garázskapunyitó motorjainak a választékát bővíti.
A Came cég VER típusú garázskapu nyitó berendezései, így az új, V 900 E változat is, szekcionált, vízszintes sínben mozgatható billenő-, továbbá kiegészítő szerelvényekkel felszerelve függőleges sínes - ellensúlyos - billenő garázskapuk mozgatására szolgálnak. Meghajtását 24 V-os feszültségű motor biztosítja, amely a motorfejbe épített hálózati transzformátorról kapja a tápfeszültséget. A motor áramfelvétele max. 6 A, teljesítménye 130 W, húzóereje 500 N. A motorfej egység (1) finom indításra és zárásra képes, ami annyit jelent, hogy nyitásakor lassan indul, nem rántja meg a kapuszárnyat, s azt záráskor is visszafogottan engedi le a küszöbre.
Vezérlése nyomatékérzékelő funkciót is tartalmaz, amely a kapu nyitásakor, csukásakor észleli a mozgását esetlegesen gátló akadályokat, ilyen esetekben nem erőlteti tovább a kapu mozgatását, hanem azt visszanyitja. A berendezés önreteszelő rendszerű, tehát a kapu bezárása után maximális biztonságot nyújt. Külön előnye, hogy nyitás után automatikusan - a vezérlőpanelen beállítható idő elteltével - magától, távvezérlő használata nélkül is bezárja a kaput.
A VER 900 E típus ún. öntanuló, ami annyit jelent, hogy egyszer kell csak beállítani a nyitási-, zárási pozíciókat, továbbá a kapu nyitás utáni automatikus zárásához szükséges kivárási időt, amelyekre a továbbiakban az elektronika emlékszik, és ennek megfelelően vezérli a meghajtómotort. A motorfejben levő vezérlőkártyán (2) lehet beállítani a kapu mozgatásának a zárási és nyitási véghelyzeteit, amit külön kapcsológomb megnyomásával lehet "elmenteni", azaz rögzíteni. A panelen a vezérlés hibamentes működését egy piros fénnyel állandóan világító LED jelzi. Ha ez a LED gyorsan pulzálva világít, akkor a motor működését valami gátolja, pl. a kapu nyitását, csukását valami akadályozza. A vezérlőpanelen még egy apró LED található, amelynek zöld fénye azonban csak a 230 V-os tápfeszültség meglétét jelzi. Ezek fénye természetesen csak a külső burkolat leemelése után válik láthatóvá, ám működési zavar esetén nem árt megnézni, hogy a LED-ek folyamatosan világítanak-e.
Az új készlet beépítése (3), felszerelése - mint mindegyik VER hajtásé - egyszerűen elvégezhető. A készlet a 3 m hosszú, láncos meghajtású C sínt, a sín oldalfalra rögzítéséhez szükséges vasalatot, az ajtóra szerelendő csuklós vonókart és a hozzávaló kötőelemeket is tartalmazza (4). A készlethez egy, a vezérlő panel csatlakozójába csatlakoztatható rádiófrekvenciás kártya (5), kétcsatornás távirányító, falra szerelhető antenna, és hozzávaló 5 m hosszú antennakábel tartozik.
A beszereléséhez nem árt a garázs méreti adottságaival is tisztába lenni, hogy a beszerelés műveletei minél gyorsabban elvégezhetők legyenek. Először is a kapu méretét és fajtáját kell meghatározni. Lényeges a helyiség kapunyílásának és a födém padlótól mért magassága is, mert mint a VER hajtások mindegyikénél így a V 900 E típusnál is a sínt csak max. 540 mm-re lehet a mennyezetre függesztve rögzíteni (6). Az ehhez szükséges hosszú felfogó acélidomok nem tartozékai a készletnek, viszont a sín felfogásához mellékelt sarokvas elemek igen. A készlethez 3 m hosszú, lánchajtású sín tartozik, amelyen módosított szerkezetű kireteszelő található, s ennek helyzete természetesen a sín megfelelő helyére csavarozva állítható. A sínen egyébként a motorfej teljesen körbeforgatható (7), és a helyigénynek megfelelő beállításban rögzíthető.
A nagyobb és ezért jelentősebb húzóerőt igénylő garázskapukhoz azonban a Kling Kft. által forgalmazott további Came készleteit célszerű választani. Az ezekhez biztosított V 700-as motorfejek húzóereje 850 N, működési sebességük az előzőkhöz hasonlóan max. 6 m/perc. Természetesen a 260 W teljesítményű motorok áramfelvétele is nagyobb, 11 A, a súlyuk viszont csak 5,9 kg. A két komplett rendszer, az U4310 szett és az UNIVKLING 43 készlet V 700-as komplett vezérlést is tartalmazó motorfejet, lánchajtású C sínt tartalmaz. Az U4310 készlethez egy frekvenciakártya és kétcsatornás távkapcsoló, valamint antenna és a hozzávaló 5 m hosszú antennakábel tartozik még. Az UNIVKLING 43 készlethez viszont korszerűbb ugrókódos, egycsatornás rádióvevőt és háromcsatornás ugrókódos távkapcsolót mellékeltek, és természetesen az antenna és a hozzávaló kábel is a készlet tartozéka.
Mindegyik garázskapunyitó készletet további biztonsági kiegészítőkkel lehet bővíteni, amivel biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető a használatuk. E lehetőségekről a Kling Kft. szakemberei készséggel adnak célirányos felvilágosítást és tanácsokat, továbbá a garázskapunyitók beszerelésében is segítenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapuk és korlátok dísze

Manapság egyre nagyobb az igény a mívesebb, kovácsoltvas jellegű kapuk, kerítések és korlátok iránt. A tűzi kovácsok által készítettek azonban - többek között - egyediségük, munkaigényességük miatt...


Távvezérelt szárnyas kapuk

Kapunyitó motor választáselőtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható ésrutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg...