Új Came VER garázskapunyitó

Ma már az automatikus, távvezérlővel nyitható kapuk, garázskapuk megszokott tartozékai az épületeknek. Ám ezek a rendszerek is egyre korszerűbbek, kifinomultabb működésűek lesznek, amit az elektronikus vezérlések fejlesztése tesz lehetővé. Ez a fejlődés nem öncélú, mert a korszerű elektronikus vezérlés a kíméletesebb kapuhasználatot szolgálja. A vezérlések egyre több fokozatúakká válnak, és a mechanikus kapcsolóelemek szerepét az elektronikusan működő biztosító elektronikus elemek veszik át.

A Came cég VER 900 E garázskapu készletének motorja is ehhez az újabb, továbbfejlesztett generációhoz tartozik. Ezt az új, V 900 E típusú Came készletet mutatjuk most be, amely a kaputechnikai cégek között jól ismert Kling Kft. garázskapunyitó motorjainak a választékát bővíti.
A Came cég VER típusú garázskapu nyitó berendezései, így az új, V 900 E változat is, szekcionált, vízszintes sínben mozgatható billenő-, továbbá kiegészítő szerelvényekkel felszerelve függőleges sínes - ellensúlyos - billenő garázskapuk mozgatására szolgálnak. Meghajtását 24 V-os feszültségű motor biztosítja, amely a motorfejbe épített hálózati transzformátorról kapja a tápfeszültséget. A motor áramfelvétele max. 6 A, teljesítménye 130 W, húzóereje 500 N. A motorfej egység (1) finom indításra és zárásra képes, ami annyit jelent, hogy nyitásakor lassan indul, nem rántja meg a kapuszárnyat, s azt záráskor is visszafogottan engedi le a küszöbre.
Vezérlése nyomatékérzékelő funkciót is tartalmaz, amely a kapu nyitásakor, csukásakor észleli a mozgását esetlegesen gátló akadályokat, ilyen esetekben nem erőlteti tovább a kapu mozgatását, hanem azt visszanyitja. A berendezés önreteszelő rendszerű, tehát a kapu bezárása után maximális biztonságot nyújt. Külön előnye, hogy nyitás után automatikusan - a vezérlőpanelen beállítható idő elteltével - magától, távvezérlő használata nélkül is bezárja a kaput.
A VER 900 E típus ún. öntanuló, ami annyit jelent, hogy egyszer kell csak beállítani a nyitási-, zárási pozíciókat, továbbá a kapu nyitás utáni automatikus zárásához szükséges kivárási időt, amelyekre a továbbiakban az elektronika emlékszik, és ennek megfelelően vezérli a meghajtómotort. A motorfejben levő vezérlőkártyán (2) lehet beállítani a kapu mozgatásának a zárási és nyitási véghelyzeteit, amit külön kapcsológomb megnyomásával lehet "elmenteni", azaz rögzíteni. A panelen a vezérlés hibamentes működését egy piros fénnyel állandóan világító LED jelzi. Ha ez a LED gyorsan pulzálva világít, akkor a motor működését valami gátolja, pl. a kapu nyitását, csukását valami akadályozza. A vezérlőpanelen még egy apró LED található, amelynek zöld fénye azonban csak a 230 V-os tápfeszültség meglétét jelzi. Ezek fénye természetesen csak a külső burkolat leemelése után válik láthatóvá, ám működési zavar esetén nem árt megnézni, hogy a LED-ek folyamatosan világítanak-e.
Az új készlet beépítése (3), felszerelése - mint mindegyik VER hajtásé - egyszerűen elvégezhető. A készlet a 3 m hosszú, láncos meghajtású C sínt, a sín oldalfalra rögzítéséhez szükséges vasalatot, az ajtóra szerelendő csuklós vonókart és a hozzávaló kötőelemeket is tartalmazza (4). A készlethez egy, a vezérlő panel csatlakozójába csatlakoztatható rádiófrekvenciás kártya (5), kétcsatornás távirányító, falra szerelhető antenna, és hozzávaló 5 m hosszú antennakábel tartozik.
A beszereléséhez nem árt a garázs méreti adottságaival is tisztába lenni, hogy a beszerelés műveletei minél gyorsabban elvégezhetők legyenek. Először is a kapu méretét és fajtáját kell meghatározni. Lényeges a helyiség kapunyílásának és a födém padlótól mért magassága is, mert mint a VER hajtások mindegyikénél így a V 900 E típusnál is a sínt csak max. 540 mm-re lehet a mennyezetre függesztve rögzíteni (6). Az ehhez szükséges hosszú felfogó acélidomok nem tartozékai a készletnek, viszont a sín felfogásához mellékelt sarokvas elemek igen. A készlethez 3 m hosszú, lánchajtású sín tartozik, amelyen módosított szerkezetű kireteszelő található, s ennek helyzete természetesen a sín megfelelő helyére csavarozva állítható. A sínen egyébként a motorfej teljesen körbeforgatható (7), és a helyigénynek megfelelő beállításban rögzíthető.
A nagyobb és ezért jelentősebb húzóerőt igénylő garázskapukhoz azonban a Kling Kft. által forgalmazott további Came készleteit célszerű választani. Az ezekhez biztosított V 700-as motorfejek húzóereje 850 N, működési sebességük az előzőkhöz hasonlóan max. 6 m/perc. Természetesen a 260 W teljesítményű motorok áramfelvétele is nagyobb, 11 A, a súlyuk viszont csak 5,9 kg. A két komplett rendszer, az U4310 szett és az UNIVKLING 43 készlet V 700-as komplett vezérlést is tartalmazó motorfejet, lánchajtású C sínt tartalmaz. Az U4310 készlethez egy frekvenciakártya és kétcsatornás távkapcsoló, valamint antenna és a hozzávaló 5 m hosszú antennakábel tartozik még. Az UNIVKLING 43 készlethez viszont korszerűbb ugrókódos, egycsatornás rádióvevőt és háromcsatornás ugrókódos távkapcsolót mellékeltek, és természetesen az antenna és a hozzávaló kábel is a készlet tartozéka.
Mindegyik garázskapunyitó készletet további biztonsági kiegészítőkkel lehet bővíteni, amivel biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető a használatuk. E lehetőségekről a Kling Kft. szakemberei készséggel adnak célirányos felvilágosítást és tanácsokat, továbbá a garázskapunyitók beszerelésében is segítenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...


Távvezérelt szárnyas kapuk

Kapunyitó motor választáselőtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható ésrutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg...