Újabb gyalugépek a Feidertől

Múlt év szeptemberi számunkban mutattuk be a francia Feider cég két nagyoló gyalugépét, amelyek egyértelműen kisiparosok igényeit elégítették ki. Ez jellemzi az alábbiakban ismertetésre kerülő két újabb gyalugépet is, amelyek a méretesebb faanyagok megmunkálását is lehetővé teszik, mégis könnyen mozgathatók, külső munkahelyszínre szállíthatók.

Az F1120RD típusú áteresztő- és simítógyalu előnye a kettősségében rejlik, ugyanis felül simító-, alul pedig áteresztő gyaluként is használható. Meghajtómotorja 1250 W-os, amely bordásszíj meghajtása révén az 50 mm átmérőjű késhengernek percenként 7500 fordulatot biztosít. A maximális lemunkálási vastagság 0-2 mm között az asztalok melletti skála alapján állítható be. Áteresztő gyaluként az anyag előtolását automatikusan az előtoló hengerek végzik 8 m/perc sebességgel. Így max. 204 mm széles és 50-104 mm magas, asztali gyaluként pedig 200 mm széles anyagok munkálhatók meg. A felső asztal hossza 738 mm, ami még a hosszabb munkadarabok megmunkálását is lehetővé teszi. A gép 22-24 kg összsúlyú, munka közben külön lerögzítést nem igényel, viszont a szállítása könnyű.
Az áteresztő gyaluláshoz az asztalt kell közelíteni a kétkéses gyaluhengerhez. Ezt a feladatot lánchajtással összekapcsolt menetes rudak végzik. Az F1120 gyalugép nagyoló és finom megmunkálásra egyaránt alkalmas. Ezt a gyalulási mélység változtatásával lehet elérni. A simító gyalu használatát szögbe állítható, 500 mm hosszú oldalvezető tartozék felszerelése teszi kompletté. A felső gyaluasztal még a viszonylag hosszú munkadarabokat is kellően megvezeti. A késhengert felül védőburkolat fedi, ami főként akkor hasznos, ha a gépet áteresztő gyaluként használják.
A gyalugéphez univerzálisan használható forgácselszívó-burkolat is tartozik, amelyet asztali gyaluként használva az asztal alá, áteresztő üzemmódban pedig az asztal fölé kell szerelni. Csonkjára ipari porszívót célszerű csatlakoztatni. Az elszívóburkolat könnyen és gyorsan áthelyezhető, így nem hátráltatja a gép gyakori gyalulási funkcióváltásait sem.
Az F1531RS típusú áteresztő gyalugép kísértetiesen hasonlít a korábban bemutatott F 1500 TP-re, de a méretesebb annál. Maximum 153 mm magas és akár 318 mm széles anyagok méretre munkálására alkalmas. A meghajtómotorja 1500 W-os, amely bordásszíjjal hajtja meg a kétkéses gyaluhengert, percenkénti 8000 fordulattal. A maximális fogásmélység 3 mm, a munkadarabok mozgatását 8 m/perc sebességű gépi előtolás teszi könnyűvé. A forgácsot elszívóval kell eltávolítani a késhenger burkolatából. A gyalugép összsúlya 30,7 kg, tehát szállítása nem okoz nehézséget, viszont jól használható a nagyobb méretű anyagok megmunkálásához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyalugép, gyalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyalupad saját kezűleg

"Profi" barkácsolók, a pályakezdő asztalos iparosok meg különösen igénylik a masszív munkaasztalt, ami még a különféle méretes alkatrészek, deszkák, staflik befogására is alkalmas. A gyalupad lenne...


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...