Ötletes bútorok

2011-02-18 22:06:29 | Módosítva: 2011-02-20 19:51:48

Az interneten böngészve számos érdekes bútort találunk, amelyek nem csak látványukban, hanem sokszor funkciójukban is rendhagyóak. Érdemes ezeket az ötletes újításokat alaposabban megnézni, mert gondolatébresztőnek is kiválóak, ha lakásunkba valami egyedi megoldást szeretnénk megvalósítani.

Jó néhány éve még egy-egy bútorkiállítást végignézve, az volt az ember érzése, hogy a "dizájn" az elsődleges, a használhatóság pedig csupán másodlagos szempont. A formatervezés azután egyre inkább kiforrottabbá vált, és a látvány mellett a funkció is nagyobb szerephez jutott. Erre szükség is volt, hiszen a használati tárgyak az amellett, hogy szépek vagy érdekesek, használhatóknak is kell lenniük.
Egy-egy formatervezői kiállításra ezért nem csak művészet-baráti szempontból érdemes ellátogatni, hanem mert a látvány mellett számos, otthon is alkalmazható ötlettel gazdagodhatunk. De ha erre nincs módunk, az internet is sok alternatívát kínál, ha valami egyedi megoldással szeretnénk lakásunk berendezését megreformálni.

 

A rendhagyó ötleteket helyreszabottan érdemes megvalósítani.
Ahol kicsi a hely, gyakran falról lehajtható étkezőasztallal oldják meg a helyhiányt. Amikor pedig épp nem használják az asztalt, felhajtva kis helyet foglal el. Hasonló megoldás alkalmazható kisméretű nappaliban íróasztal kialakításánál.
A régi, masszív bőröndből bárszekrény is készülhet, annak méretéből adódóan kisebb fali-, vagy akár álló kivitelben is. A belső részét azonban ajánlatos belülről falapokkal megerősíteni és a bőrönd fedelét nyitottá tenni.
Szekrényirodához hasonló az óriási bőröndöt utánzó változat, aminek ugyan meghökkentő hatású, ám előnye, hogy a "szekrény" ajtóit, azaz a nagy bőrönd egyik felét kinyitva elénk tárul a belsejébe rejtett iroda. Becsukva viszont elrejti belsejének munkahely jellegét. Szintén praktikusak a hasonló kialakítású fedeles íróasztalok, amelyeknél elrámolás nélkül, a fedél lecsukásával mindjárt rend mergteremthető a rend, legalábbis látszatra.
A fiókos szekrények fiókjai is lehetnek meghökkentően rendhagyó elrendezésűek. Bár egy ilyen bútordarab funkcióját tekintve nem nyújt többet a hagyományosnál, ám szokatlan külleme miatt tagadhatatlanul figyelemfelkeltő látványt nyújt, különösen, ha igényesen is van elkészítve.
Egy gyerekszobába is be lehet vinni olyan játékokat, melyekkel többnyire csak a szabadban, a játszótéren találkozhatunk. A látvány első pillantásra furcsa lehet, de egyedi, és egyáltalán nem megvalósíthatatlan, ha van a kialakítására elég hely. Belegondolva, hogy a kis gyerekek mennyivel több időt töltenek a szobában, mint a játszótéren - a szobai gyerekjátszótér ötlete nem is olyan meglepő.
Irodákban, kis lakásokban érdemes elgondolkodni az összeépített konyha-étkező bútormodulokon. Ezekben minden megtalálható, ami egy kis konyhában kell, és mivel két kényelmes ülőalkalmatosság is a "tartozékuk", így a kényelmes étkezőhely szerepét is betölthetik.
Érdekes megoldás az olyan tükrös lámpa is, mely lehajtva vasalódeszkaként használható. Használaton kívül tagadhatatlanul hangulatos fali dísztárgy, amely egyben vasalódeszkaként is funkcionál, ami a hagyományos vasalódeszkákkal ellentétben használaton kívül egyáltalán nincs útban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bútor, szekrény, fiók

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

rebi012 avatarja

rebi012         vicces bútorok

Otthonunkat nagyon jól fel lehet dobni egy-egy érdekes vagy vicces bútorral, mint ahogy egy másik cikkben is írják, bármelyik helyiségbe tehetünk egy-egy rendeltetésszerűen odapasszoló vicces bútort, főleg most, április elsején!:) http://aranyfotel.weebly.com/1/post/2014/03/vicces-btorok.html

Sarok és él-lap kötések

Még igénytelen ládák összeerősítésénél is szükség van az elemeinek szilárd kapcsolatára, a sokkal igényesebb kivitelű bútordaraboknál pedig ez alapkövetelmény. Számos változata van a...


Konyhatervezés

Amikor egy lakást berendezünk, az egyik legnagyobb tétel a konyhabútor és a háztartási nagygépek ára. A tűzhely, sütő, főzőlap, mosogatógép, mosógép, mikro, hűtő. Ezeket a háztartási nagygépeket...