Új márkanévvel ismerkedünk

SPARKY

Az igazán tájékozottak számára azért már nem teljesen új, mégis valószínűleg olvasóink zöme nem hallotta még a Sparky szerszámgépgyártó nevét. Előre bocsátjuk, hogy nem ún. "noname" márkáról van szó. A német cég székhelye Berlinben van és gépeik minősége az ismert nyugati márkákéval vethető össze. Ez bizonyos tekintetben az áraikra is igaz. A szerszámgépek zömét viszont Bulgáriában gyártatja a Sparky, ahol mindenestől megvásárolta a volt szocialista ország egyik legnagyobb szerszámgépgyárát.

Ahogyan a Boschra a zöld és kék színek, a Skilre a fekete, a Kressre a szürke a jellemző, a Sparky gépei egészen sötétlilák. A választék viszonylag teljes. Még a hazai kínálatban is több mint 10 különböző fúrógép, többféle fúrókalapács, vésőkalapács, egy- és kétkezes sarokcsiszolók, köszörűk, körfűrészek, dekopírfűrészek stb. találhatók. Ha pusztán csak az árakat nézzük, akkor vannak ezek között jó minőségű barkácsgépek és kifejezetten ipari használatra szolgáló profi gépek. Ha ez utóbbit megpróbáljuk elhelyezni a kereslet palettáján, akkor leginkább az iparos réteg figyelmébe ajánlhatnánk a Sparky szerszámgépeit.
1Szerkesztőségünkben több gépet is fogadhattunk rövid tapasztalatszerző próbára. Közülük talán a legdrágábbat, egy falhorony-marót választottunk ki bemutatásra elsőként. Furcsa döntésünket azzal tudjuk indokolni, hogy ebben a kategóriában viszont nagyon is jó ára van a gépnek, bőségesen megverve szinte minden ismert gyártó hasonló eszközét. A falhorony-maró nettó nagykereskedelmi ára ugyanis 66 000 Ft (átlagos árréssel és az ÁFA-val számolva százezer alatt kell lennie a kiskereskedelmi árnak). A villanyszerelők tudják, hogy ez legalább 40-50%-kal alacsonyabb a konkurensekénél.
5Az FK-65 típusjelű, robusztus felépítésű készülék egy minimálisan módosított kétkezes sarokcsiszolóból, és a horonymaró feltétből áll össze (1). Ezt a két egységet vásárláskor külön csomagban is kapjuk meg. Az is egyértelművé vált számunkra, hogy ha a motoros egységhez tartozékként veszünk egy pótmarkolatot és egy tárcsavédőt, akkor szinte teljes értékű kétkezes sarokcsiszolót kapunk. Ezekhez megtaláljuk a markolat anyamenetét, illetve a tárcsavédő rögzítéséhez szükséges nyakrészt (2). Igaz a hajtótengely erősen kiáll a tárcsavédő síkjából, de ez nem különösen zavaró.
A hajtómű egyébként 2000 W-os, üresjárati fordulatszáma 6600 percenként - ezek az értékek is megfelelnek egy átlagos kétkezes sarokcsiszolónak. A komoly teljesítményű elektromos motort ellátták lágy felfutást biztosító elektronikával az indulási áramlökés korlátozására és a megugrás csökkentésére. Az elektronika védi a motort a túlterheléstől is.
6A marófeltét (3) olyannyira emlékeztetett egy ismert gyártó hasonló egységére, hogy már-már gyanakodni kezdtünk. De hát a célszerűség valószínűleg ugyanabba az irányba tereli a konstruktőröket. A feltétet a hajtómű nyakrészére helyezve egyetlen imbuszcsavarral rögzíthetjük (4). A kiszolgálás teljes; a horonymaróhoz két 230 mm-es gyémántszemcsés vágótárcsát is kapunk (másmilyent nem is szabad használni hozzá), így gépünket azonnal készre szerelhetjük. A tárcsák felhelyezése, illetve a horonyszélesség beállítása az ilyen gépeknél szokásos módon történik: a csőtengelyen a távolságtartó gyűrűk variálásával (5) állíthatjuk be a horony helyzetét és szélességét (9 és 40 mm között), majd a zárócsavarral rögzíthetjük a tárcsákat és a gyűrűket (6). Mindezt viszont a gyakorlatban úgy kell végeznünk, hogy a vágótárcsákat oldalról kell betolnunk a védőburkolat alá (7), a gyűrűket pedig kívülről ráügyeskedni a tengelyre (8). Ügyeljünk a tárcsák forgási irányára. A horony mélysége 20 és 65 mm között állítható a görgős talprész elfordításával (9). Ezután már csak az elszívó csonkját kell a helyére tennünk, illetve a porelszívót csatlakoztatnunk, és gépünk munkára kész.
8Miután e bemutatónk nem az alkalmi felhasználókhoz, hanem elsősorban a villanyszerelő iparosokhoz szól, feltételezzük, hogy volt már módjuk ilyen munkaeszközzel dolgozni. Kifejezetten veszélyes üzemű gépről van szó, ezért a használati utasítás előírásait maradéktalanul be kell tartani. A falhorony-maró több mint 8 kg-os súlyával, 2000 W-os teljesítményével bizony fizikai erőt és gyakorlatot is igényel. A jó, stabil fogás elengedhetetlen, miként a hatékony ipari porszívó is. Ez utóbbi nélkül meg sem szabad próbálni a munkát, mert porfelhővel terítjük be az egész környéket. Figyeljünk az előtolás irányára is; mindig a forgásiránnyal szemben (10). A markolatok és a kapcsoló- illetve reteszelő gombok optimális helyzete is úgy lett kialakítva, hogy függőleges falon, jobbról balra, illetve lentről felfelé tolva esik minden kézre. Ne felejtkezzünk el a teljes védőfelszerelésről; kesztyű, szemüveg, fülvédő, porvédő maszk használata kötelező.
9Próbáink természetesen nem tekinthetők hosszú távú nyúzópróbának, ezek alatt azonban hibátlanul végezte gépünk a dolgát, teljesítette elvárásainkat. Egy ilyen munkaeszköz befektetésnek tekintendő, amely várhatóan hamar meghozza az árát.
További felvilágosítást kaphatnak a Sparky gépekről az alábbi telefonszámon: 466-5581.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.