Elektronikus szobatermosztátok programozása

Természetes igényünk, hogy a téli hónapokban is kényelmesen és komfortosan érezzük magunkat fűtött lakásunkban. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy ez a kényelem mennyibe kerül számunkra. A korszerű elektronikus termosztátok biztosítják azt a lehetőséget, hogy a fűtésünket e két fő szempont szerint - némi odafigyelés mellett - egyszerűen szabályozhassuk.

A kezdő lépések

A fűtési szezon kezdetekor, vagy az új termosztát első üzembe helyezésekor néhány egyszerű alapbeállítást kell elvégeznünk. Ellenőrizzük a kijelzőn az elemek állapotára utaló jelzést. A mennyiben szükséges, cseréljük ki az elemeket. Következő fontos lépés, beállítani a pontos időt, mivel az órához fogjuk kapcsolni különböző szobahőmérsékletek elérését. Az óra beállítása általában egy-két nyomógomb megnyomásával történik. Hátra van még az aktuális nap beállítása. A hét napjait általában a gyártók számokkal jelölik, úgy, hogy a hétfő az 1-es szám, míg a vasárnap a 7-es szám. A kijelzőn ez úgy jelenik meg, hogy az adott nap számjegye valamilyen módon meg van jelölve.
A termosztátok néhány típusa lehetőséget ad arra, hogy az általuk mért szobahőmérséklet értékét kalibráljuk egy másik hőmérőhöz. Amennyiben rendelkezünk egy megbízható szobahőmérővel, úgy hasonlítsuk össze a termosztát kijelzőjén látható hőmérséklet értékét ezzel a pontos értékkel. Eltérés esetén állítsuk át a termosztát által mért hőmérséklet értékét.

Automatikus programok beállítása

Az energiamegtakarítás egyik módja, hogy a fűtési rendszerünk üzemét a saját szokásainkhoz igazítjuk. Tehát megfigyeljük "hőigényünket", és ezt a rendszert átültetjük egy időkapcsoló programra. Hétköznap napközben elég a lakást alacsonyabb hőmérsékletre fűteni, esténként otthon vagyunk, így melegebb fészekre vágyunk. Az egyszerűbb termosztátok erre azt a lehetőséget nyújtják, hogy egy ún. komfort hőmérsékletet és egy csökkentett (takarék) hőmérsékleti értéket engednek beállítani. A napi programozhatóságú szabályzó az általunk beállított programot ismétli mindennap, függetlenül attól, hogy hétvége vagy munkanap az adott nap.
A programozás úgy történik, hogy beállítjuk a komfort hőmérsékleti értéket: kb. 21 °C legyen, természetesen igény szerint, majd a takarék hőmérsékletet: kb. 16 °C-ra. Ezután a napi programban megadjuk a kezdeti időpontot (pl. reggel 6-órától, amikor mindenki felébred), majd a szabályzási hőmérsékletet: komfort fokozat, és a végső időpontot: reggel 8 óra. Tehát reggel 6 órától 8 óráig melegebb lakáshőmérsékletet kívánunk. A következő kapcsolási időpont (mindenki munkába indul) reggel 8 óra. Takarék üzemmódba kapcsolva tartja a fűtési rendszer a lakás hőmérsékletét egészen délután 17 óráig (ekkor érkezünk haza a munkából). Ezután ismét komfort üzemmódba kapcsolhat a készülék a magasabb szobahőmérsékletet tartva. Ezeket a kapcsolási szakaszokat tetszés szerint variálhatjuk, ennek határt, csak a józan ész és a termosztátunkban rendelkezésre álló programozható átkapcsolási időpontok száma szab.
Belátható, hogy az előbbi programozási lehetőség hibázik egy kicsit, hiszen nem tudja megkülönböztetni a munkanap és hétvége periódusait. Ennek a problémának a megoldására találták ki az ún. 5/2 időprogram rendszert, mellyel 5 munkanapra és 2 munkaszüneti napra megfelelő fűtési programot tudunk készíteni. Ennek az átkapcsolási rendszernek az elkészítése csak annyiban különbözik az előzőekben leírtaktól, hogy kettő különböző programot készítünk: egyet a hétköznapokra és egyet a hétvégi két napra.
Emlékezzünk rá, hogy a kezdeti lépésekben beállítottuk az aktuális nap nevét (1=hétfő), így a termosztátunk tudja, hogy melyik programot használja az adott napon a beállítottak közül. A hétvégi programban várhatóan csak éjszaka lesz takarék üzemmód, de természetesen ez is egyedi igények szerint állítható. A programozás legnagyobb szabadságát a heti programozhatóságú termosztátok adják. Ekkor minden napra különböző programot készítünk, és minden kapcsolási periódusra különböző előírt szobahőmérsékletet állíthatunk be. Az éppen programozott nap jelzése természetesen megjelenik a képernyőn is.
Miután végeztünk a kapcsolási periódusok beállításával a termosztátot automatikus üzembe kapcsoljuk. A kijelzőn minden fontos információ látható: az üzemmód (automata, fix takarék stb.) a mért szobahőmérséklet, a pontos idő, az aktuális nap, a megkívánt hőmérséklet jele (takarék vagy komfort hőmérsékletre szabályoz), az aktuális napra érvényes kapcsolási pontok és a kazán indítási jele. Egy pillantással áttekinthetjük a szabályzó működését.

A különleges napok

Különleges napoknak az általános szokásainktól eltérő napokat nevezzük. Ekkor a fűtési programjaink sem működhetnek megfelelően. Mit tehetünk ekkor? Általában egy gombnyomással felülbírálhatjuk az automatikus programjainkat, így nem kell azokat változtatnunk. A következő kapcsolási pontig a kézi gombokkal ( + és - ) is állíthatjuk a megkívánt hőmérséklet értékét. Például ha születésnapi partit szervezünk gyermekünknek, ekkor bizony 24-órás komfort hőmérsékleti értéket kell beállítani. Gyártótól függően is változnak lehetőségeink, de a legegyszerűbb eset, hogy a termosztáton lévő "állandó komfort hőmérséklet" kapcsolót átkapcsoljuk azon a napon. Ügyeljünk arra, hogy a termosztát automatikus üzembe való visszaállításáról nekünk kell gondoskodnunk! Elegáns megoldás, ha a termosztátunk rendelkezik "Parti" üzemmóddal, ekkor 24 óra időtartamra automatikus komfort üzemmódba állíthatjuk a készüléket, majd a 24 óra elteltével újra az aktuális napi program szerint működik a fűtésünk.
Ha kirándulni indulunk az adott napon, akkor az "állandó takarék hőmérséklet" kapcsolóját működtetjük. Hosszabb kirándulás esetén lehetőségünk van - típustól függően - a teljes szabadság időtartamára alacsonyabb hőmérséklet beállítására. Nem kell mást tenni, mint megadni a szabadságunk kezdő napját, majd azt, hogy hány napig vagyunk távol, végül a távollétünk alatt elvárt szobahőmérsékletet. Így energiát takarítunk meg, néhány gomb megnyomásával.

Különlegességek a piacon

A technika fejlődik ezen a területen is. Ma már a szobatermosztátok sem ipari kinézetűek, hanem sokkal inkább ipari formatervezettek. Legújabban már érintőképernyősökkel is találkozhatunk. Nem újdonság a telefonos távelérhetőség sem, melynek alkalmazásával folyamatosan felügyelhetjük lakásunk, nyaralónk fűtését. A közepes árkategóriában található termosztátoknál is előfordul ún. öntanuló szabályozással rendelkező egység, mely néhány nap alatt feldolgozza a helyiség fűtésének működését (a fűtés és a hőmérséklet változás kapcsolatából), és a kazán gyors lekapcsolásával elkerüli a megkívánt hőmérséklet elérésénél bekövetkező lengéseket, mellyel energiát takaríthatunk meg. A pénztárcánkat kíméli a keringtető szivattyú nyári, hetenként 1-2 perces járatása, hiszen ezzel megakadályozható a szivattyú beállása. Korszerű termosztátunk ezzel a funkciójával is segít nekünk.

Néhány tanács

  • Új termosztát vásárlása előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy az illeszthető-e a fűtőberendezésünkhöz, kérjük szakember tanácsát.
  • Mindig kérjünk magyar nyelvű programozási leírást.
  • Bátran állítgassuk a szobatermosztátot, kárt nem tudunk okozni (a gyári alapértékek mindig visszaállíthatóak), de tudnunk kell azt is, hogy egy program működése csak 2-3 nap után elemezhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Uhrinyi Attila


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiahatékony fűtésszabályozás otthonra

Az okoseszközök – telefonok és táblagépek – már beköltöztek otthonunkba, és segítik mindennapi életünket. Már nem csak internetezünk, chat-elünk, zenét hallgatunk, de ha szeretnénk akár a tv...


Sugárzó szabadtéri fűtések

Ne fűtsük az eget! Régi mondás, és a lakásfűtés kapcsán érdemes komolyan venni. A következőkben azonban mégis olyan fűtési lehetőségekről írunk, melyek vagy a szabad térben működnek –...