Túlfeszültség-védő számítógéphez

Sajnos a környékünkön már előfordult, hogy több háztartási készülék is meghibásodott az elektromos hálózatban fellépő túlfeszültség-csúcsok következtében. A túlfeszültség komoly károkat okozhat a készülékekben, ezért szükséges ellenük védekezni. A számítógépek esetében számos megoldással találkozunk a boltokban (túlfeszültségvédő készülékek, szünetmentes tápegységek), de egy barkácsoló számára kihívást jelenthet egy ilyen készülék megépítése. Én egy viszonylag egyszerű készüléket építettem. Az ötlet nem egyedi, csak a kivitelezés.

A számítógépek ATX szabványnak megfelelő tápegységeknek, számos előnyük mellett (pl. szoftveres úton lehet kapcsolni a tápegységet) az a hátrányuk, hogy állandó jelleggel áram alatt vannak (bizonyos tápegységek hátlapján található egy főkapcsoló is, de ennek használata kényelmetlen?!, nekem sajnos nincs ilyen).
A túlfeszültség csúcsok általában áram kimaradás után keletkeznek, ezért a készülék lényege a tápláló áramkör megszakítása áramszünet esetén (1). Az áramkör csak manuálisan kapcsolható vissza, kikerülve ezzel az áramcsúcsokat. A készülék legfontosabb alkatrésze egy hálózati kapcsoló automata.
Nálunk két típusa található: a kapcsolótáblába építhető és a vezérlő nyomógombokkal egybeépített változat. Nekem az előbbit sikerült beszereznem, de természetesen a másik típusúval is megépíthető. Mivel egy számítógép védelmét látja el, egy 6 amperest használtam fel. Ha több számítógépről van szó, akkor a 10 amperest típus ajánlott. További alkatrészek: két darab 6 amperest biztosító automata a hozzávaló szerelődobozzal, egy hatcsatlakozós, védőérintkezős elosztó, két nyomógomb (piros és zöld), egy piros LED, egy 47 kOhm/0,25 wattos ellenállás, kábelek a bekötéshez, egy műanyag doboz, egy 27x15 cm-es, 6 mm vastag rétegeltlemez lap (méretei az alkatrészekhez igazodnak).
A szerelést az alkatrészek rétegeltlemez lapra való felhelyezésével kezdjük. A rögzítés megoldható megfelelő méretű metrikus csavarok alkalmazásával. Az áram először a két biztosítón megy át. Innen kerül az automatába. Az automata dobozán található LED jelzi a készülék bekapcsolt állapotát. Szintén a doboz tetején található a két nyomógomb: a zöld nyomógombbal be-, a piros nyomógombbal kikapcsolható a készülék. A zöld nyomógomb benyomva zárja, a piros nyitja az áramkört (2). Fontos a doboz perforálása, ugyanis az automata jelentősen melegszik. Az automatából az áram az elosztókba kerül. A rétegeltlemez lap injekciós fiola dugójából készített bakokon fekszik.
A készüléket naponta használom, és kéthónapnyi működés után semmiféle problémát nem tapasztaltam.

Jakab Endre
Székelyudvarhely

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EC motoros akkus kéziszerszámok

A Bosch új akkus kéziszerszámaihoz új, teljesítményt növelő megoldást fejlesztett ki, amely hatékony az erőteljesebb csavarozási, fúrási, vágási és csiszolási munkáknál. Az új technológia...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...