Túlfeszültség-védő számítógéphez

Sajnos a környékünkön már előfordult, hogy több háztartási készülék is meghibásodott az elektromos hálózatban fellépő túlfeszültség-csúcsok következtében. A túlfeszültség komoly károkat okozhat a készülékekben, ezért szükséges ellenük védekezni. A számítógépek esetében számos megoldással találkozunk a boltokban (túlfeszültségvédő készülékek, szünetmentes tápegységek), de egy barkácsoló számára kihívást jelenthet egy ilyen készülék megépítése. Én egy viszonylag egyszerű készüléket építettem. Az ötlet nem egyedi, csak a kivitelezés.

A számítógépek ATX szabványnak megfelelő tápegységeknek, számos előnyük mellett (pl. szoftveres úton lehet kapcsolni a tápegységet) az a hátrányuk, hogy állandó jelleggel áram alatt vannak (bizonyos tápegységek hátlapján található egy főkapcsoló is, de ennek használata kényelmetlen?!, nekem sajnos nincs ilyen).
A túlfeszültség csúcsok általában áram kimaradás után keletkeznek, ezért a készülék lényege a tápláló áramkör megszakítása áramszünet esetén (1). Az áramkör csak manuálisan kapcsolható vissza, kikerülve ezzel az áramcsúcsokat. A készülék legfontosabb alkatrésze egy hálózati kapcsoló automata.
Nálunk két típusa található: a kapcsolótáblába építhető és a vezérlő nyomógombokkal egybeépített változat. Nekem az előbbit sikerült beszereznem, de természetesen a másik típusúval is megépíthető. Mivel egy számítógép védelmét látja el, egy 6 amperest használtam fel. Ha több számítógépről van szó, akkor a 10 amperest típus ajánlott. További alkatrészek: két darab 6 amperest biztosító automata a hozzávaló szerelődobozzal, egy hatcsatlakozós, védőérintkezős elosztó, két nyomógomb (piros és zöld), egy piros LED, egy 47 kOhm/0,25 wattos ellenállás, kábelek a bekötéshez, egy műanyag doboz, egy 27x15 cm-es, 6 mm vastag rétegeltlemez lap (méretei az alkatrészekhez igazodnak).
A szerelést az alkatrészek rétegeltlemez lapra való felhelyezésével kezdjük. A rögzítés megoldható megfelelő méretű metrikus csavarok alkalmazásával. Az áram először a két biztosítón megy át. Innen kerül az automatába. Az automata dobozán található LED jelzi a készülék bekapcsolt állapotát. Szintén a doboz tetején található a két nyomógomb: a zöld nyomógombbal be-, a piros nyomógombbal kikapcsolható a készülék. A zöld nyomógomb benyomva zárja, a piros nyitja az áramkört (2). Fontos a doboz perforálása, ugyanis az automata jelentősen melegszik. Az automatából az áram az elosztókba kerül. A rétegeltlemez lap injekciós fiola dugójából készített bakokon fekszik.
A készüléket naponta használom, és kéthónapnyi működés után semmiféle problémát nem tapasztaltam.

Jakab Endre
Székelyudvarhely

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faanyag védelem

A ház körüli kertekben és hétvégi telkeken ilyenkor bőségesen akad tennivaló. A növényzet gondozásán kívül az épület fa szerkezeti részeit, a kerti bútorokat, a fakerítést, kaput és más egyéb kinti...


Fűszerkertek

A hazai kertekben általában élesen elkülönül a díszkert és a gazdasági kert: azaz a zöldséges és a gyümölcsös rész. Egy fűszerkert kialakításához nem feltétlenül szükséges nagy terület, és további...