Szalagradiátoros fűtés

A fűtési szezon közepén kissé megkésettnek tűnhet egy korszerű és előnyösen gazdaságos fűtési rendszer bemutatása. Gyors kiépíthetősége és egyéb tagadhatatlan előnyei miatt azonban még ez idő tájt is figyelemre méltó a szalagradiátoros fűtési rendszer. Csekély helyigénye miatt szinte bármilyen helyiségben tökéletes megoldást nyújt, még a különleges igényeket is kielégíti, és rövid idő alatt egyszerűen kiépíthető. Ráadásul bármilyen, már meglevő melegvizes fűtőberendezésre szinte nehézség nélkül csatlakoztatható.

Az ún. szegélyfűtés, ami annyit jelent, hogy az oldalfalak alján, és a padló szintjén, mint padlószegély vezethető el. Helyigénye csekély, mert a 11 cm széles radiátor burkolatok csak 2,5 cm szélesek, így a falak teljes hosszában sem okoz problémát a fűtőbetétek folyamatos felszerelése. Tetőterekben, új épületeknél megfelelően kialakított fal süllyesztékbe szerelve a fal síkjával egy szintbe is hozható (1). Előnyei a radiátoros (2) és a padlófűtéssel (3) szemben a kiegyenlített, poráramlás-mentes szobahőmérséklet már alacsonyabb hőmérséklet mellett is (4), mégpedig a helyiség egész légterében.
Mint az köztudott, a hőenergia költséges, ráadásul egyre drágul, ezért nem mindegy, hogy azt milyen módon hasznosítjuk. E tekintetben a szegélyfűtés-rendszer határozottan energiatakarékos. Mivel nem a tér levegőjét, hanem a falakat melegíti fel, a visszasugárzó hő már 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is jó közérzetet biztosít. Ez pedig akár 10-20%-os energia-megtakarítást eredményezhet. Az sem mindegy, hogy egy melegvizes fűtésrendszerben hány liter víz kering. A szalagradiátoros fűtés e tekintetben is kiváló, ugyanis fűtőcsöveiben méterenként csak 0,15 l víz kering, ami a radiátoros fűtéshez szükséges víz mennyiségének csupán 1/4-e, a padlófűtésekben áramló víznek pedig csak az 1/10-e. A szalagradiátorokban ugyan kevés víz kering, ám hőleadó képességük ennek ellenére kiváló, amit a fűtőlemezek meglepően nagy, méterenként 0,75 m2-nyi sugárzó felülete biztosít. A radiátorokban használt anyagoknak köszönhetően rendkívül alacsony a hőveszteség, így a dinamikus hőleadó képesség és a kis víztartalomból adódó jó reakcióidő további 10-20%-os energia megtakarítást tesz lehetővé.
A 2 m hosszúságú szalagradiátorok egy- (P1) és kétsoros (P2) kivitelben készülnek, amelyek fűtőteljesítménye 180 W/m, illetve 280 W/m (5). Ezek alapján kell megállapítani a fűtési rendszer nyomvonalát, valamint a pontos anyagszükségletet. Falszakaszonként az utolsó elemeket szereléskor általában méretre kell vágni (6). A hátlapokat egymásnak ütköztetve, egymáshoz összekötőprofilokat használva kell az előlaptartó idommal együtt a falra szerelni. A hátlapelemek egy síkban legyenek, ne kövessék a fal egyenetlenségeit, mert ez megnehezíti a fűtőtestek beszerelését. A fűtőcsöveket és az előlapokat a tartófülek rögzítik, és a fűtőcsöveket tengelyirányban külső karmantyúk, a sarkokban, hajlatokban pedig réz könyökidomok segítségével lehet egymáshoz csatlakoztatni. Lehetőség van a fűtővezetékek helyenkénti többszörözésére, belső csatlakoztatására is (7), amire a hidegebb falrészeken lehet szükség.
A rendszer egyszerű felépítése miatt a szereléshez nincs szükség drága, speciális szerszámokra, és bármely szakember felelősséggel vállalkozhat a beépítésére. A fűtőelemeket rögzítő burkolat felerősítéséhez csak néhány tiplire, facsavarra van szükség, a takarólapok pedig minden szerelés nélkül a burkolat élére pattinthatók. A könnyűfém idomból porszórt bevonattal készült burkolat elegánsan diszkrét megjelenésű, és nemcsak a falra, de beépített bútorok lábazatára is felerősíthető. Ahol pedig nagyobb fűtőfelületek kialakítására van szükség, ez is lehetséges az egymás fölé szerelt szalagradiátorokkal (8).
A szalagfűtés kiegészítője a padlócsatorna fűtés (9), amelynek felfelé áramló meleg légfüggönye a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors áthűlését, és beépítése megakadályozza az ajtók, ablakok párásodását. A padlóba süllyesztetten beépítendő csatorna fűtéscsöveit rugós feszítésű fém illetve farács takarja, amely a csatorna takarításakor kiemelhető, felhajtható (10). A padlócsatorna fűtés felső megoldással légzsilipként is használható, különösen ha elektronikusan szabályozott légbefúvó ventilátorral kiegészítve kerül kialakításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tökéletes belső hőmérséklet, egész évben

Hogyan érhet el kivételes komfort érzetet, nagyobb tervezési rugalmasságot, és hogyan biztosíthatja az épületek fűtési- és hűtési rendszerének egyszerű karbantartását


Osztott felületű kétkörös infrapanelek

A hősugárzó (infrapanelek) szabályozása; problémák és megoldások.Az infrapaneles fűtésrendszerek, mint ahogy a más típusú fűtések is, a maximális teljesítmény igényre vannak tervezve, viszont a...