Méretre szabott gyerekbútorok

A képeken látható fenyőbútorok gyerekszobába készültek. Ha a gyerekek magassága eléri a 120 cm-t (kb. 6 éves kor), a kereskedelmi gyermekbútorokat kinövik, a kisszék és játszóasztal már alacsony lesz, hiszen a kisszék ülésmagassága 30-32 cm, az asztal pedig 50-52 cm magas. Az ifjúsági bútorok már a felnőtt bútorok magassági méretei szerint készülnek, csak szélességi, hosszméretei, szín és formaviláguk eltérő azoktól: asztalmagasság 70-75 cm, a (forgó)szék 42-52 cm ülésmagassággal. A 42 cm akár már jó is lenne, de a háttámlát nemigen lehet a legalacsonyabb magassághoz visszaállítani. Ezért terveztem és készítettem az alábbi bútorokat, melyek ergonómiailag 120-150 cm gyermek-magasságokhoz illeszkednek.

A fenyőasztal már meglévő játszóasztal volt (IKEA dohányzóasztal: 120x70 cm, 52 cm magas). Ennek csak a lábait kellett hosszabb fenyőlécekre kicserélni, és a 62 cm magasságot elérni. Ehhez az asztalmagassághoz illeszkedik a 38 cm ülésmagasságú szék, és az 53 cm magas konténer.
A szék váza 2 db 2x9,5x200 cm-es fenyőlapból készült. A rajzon látható alkatrészekből 2-2 db-ot kell méretre vágni. A nagyobbik furatokba 9 mm belső átmérőjű M6-os bútorösszehúzók kerülnek, ezek a furatok 10 mm-esek. A kisebbik furatokba M6x60-as tönkanyás lapösszehúzók kerülnek, melyek 7 mm-esek. A kárpitozott ülés és háttámla az IKEA-ban megvehető önálló termékként. A háttámla ívelt vonala miatt a két félkör elem homlokrészét ~15°-ban kell levágni. A háttámlába menetes orsókat csavartam, majd a ferdén levágott homlokfelületbe fúrt furatokba ragasztottam kétkomponensű ragasztóval. A váz elemeit csiszolás után összeszereltem, majd lakkoztam. Száradás után az ülést 4 db 25x25 mm-es L idommal alulról felcsavaroztam.
A konténer szintén az IKEA-ban megvehető színes műanyag tároló elemekhez (40x30x11 cm) méretezett. A váz megint 2 db 2x9,5x200 cm-es fenyőlapból készült. A konstrukció: két keretet kell M6x60-as tönkanyás lapösszehúzókkal elkészíteni. Az összekötő sínek 40x2x2 cm-es lécből készültek, mindkét végen 7,5 cm hosszú 0,7 cm mély L alakú kivágással. Ezeket piros színűre pácoltam, és a kereteket a rajzon látható magasságokban fogtam össze, sínenként 4 db 3x25 süllyesztett facsavarral (2 db az első, 2 db a hátsó kerethez). Az egyik keret (amelyiket hátsónak nevezünk ki) függőleges belső oldalaira, a sínek mögé egy-egy 42,2x2x2 cm-es lécet csavaroztam ütközőnek. Összeszerelés után a lakkozás következett.
A harmadik bútor egy étkezőasztal négy személyhez. Egy könnyed, légies asztalt kívántam a meglévő bükk étkezőszékekhez tervezni. Ezért csak a két keményfa keret hangsúlyos, a többi fém összekötő elem színben és tömegben is elhanyagolható, de nagyon jól merevíti a konstrukciót. A keretek ~3,5 cm átmérőjű keményfából készültek, 45°-os vágás után 10-es csapozókkal, az illeszkedési felületen is ragasztva kétkomponensű ragasztóval. Száradás után a 12 cm hosszú 6-os köracél tartóknak a fészkeit kell kifúrni, majd beragasztani a rajzon látható méretben.
Az asztallap 18 mm-es rétegeltlemez. Ezt lefordítva a kereteket szimmetrikusan ráhelyeztem úgy, hogy az egymástól való távolságuk 1 m legyen, és a köracél tartók helyeit átjelöltem a lapon. Ide 1 cm mély zsákfuratok kerültek (6,5 mm átmérővel). Ezután a keresztmerevítő készült el 2 db 119 cm hosszú 6-os köracélból, középen összeszegecselve. A keretek vízszintes elemeinek belső oldalaira 30°-os szögben középen, alul és felül is egy-egy 25 mm mély zsákfurat készült, ezekbe illeszkedik majd a keresztmerevítő. Az utolsó ragasztás előtt bükk színűre pácoltam a kereteket és az asztallapot, majd lakkoztam ezeket. Még a ragasztás előtt célszerű egy próbaillesztés; a lefordított asztallapba helyezni a kereteket és a keresztmerevítőt, majd vízmértékkel ellenőrizni azokat. Ezután következhet ezek ragasztása. A köracél elemek fekete színt kaptak, alulra filckorongok kerültek.
Egy megjegyzés: az asztal magassága ezekkel a méretekkel 70 cm, kissé alacsonyabb az általános 72-74 cm-nél. Ha ezt a magasságot szeretnénk, a távtartó vagy a keretek magasságát növeljük meg.
Mindegyik bútor vízzel hígítható parkettalakkal lett felületkezelve. Az étkezőasztalnál célszerű a kopásálló bevonat, a fenyőbútoroknál falazúrt is alkalmazhatunk, kapható oldószermentes vízbázisú (POLIFARBE) fabevonó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Lendvay Sándor

Címkék: gyerekbútor, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...


Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...