Méretre szabott gyerekbútorok

A képeken látható fenyőbútorok gyerekszobába készültek. Ha a gyerekek magassága eléri a 120 cm-t (kb. 6 éves kor), a kereskedelmi gyermekbútorokat kinövik, a kisszék és játszóasztal már alacsony lesz, hiszen a kisszék ülésmagassága 30-32 cm, az asztal pedig 50-52 cm magas. Az ifjúsági bútorok már a felnőtt bútorok magassági méretei szerint készülnek, csak szélességi, hosszméretei, szín és formaviláguk eltérő azoktól: asztalmagasság 70-75 cm, a (forgó)szék 42-52 cm ülésmagassággal. A 42 cm akár már jó is lenne, de a háttámlát nemigen lehet a legalacsonyabb magassághoz visszaállítani. Ezért terveztem és készítettem az alábbi bútorokat, melyek ergonómiailag 120-150 cm gyermek-magasságokhoz illeszkednek.

A fenyőasztal már meglévő játszóasztal volt (IKEA dohányzóasztal: 120x70 cm, 52 cm magas). Ennek csak a lábait kellett hosszabb fenyőlécekre kicserélni, és a 62 cm magasságot elérni. Ehhez az asztalmagassághoz illeszkedik a 38 cm ülésmagasságú szék, és az 53 cm magas konténer.
A szék váza 2 db 2x9,5x200 cm-es fenyőlapból készült. A rajzon látható alkatrészekből 2-2 db-ot kell méretre vágni. A nagyobbik furatokba 9 mm belső átmérőjű M6-os bútorösszehúzók kerülnek, ezek a furatok 10 mm-esek. A kisebbik furatokba M6x60-as tönkanyás lapösszehúzók kerülnek, melyek 7 mm-esek. A kárpitozott ülés és háttámla az IKEA-ban megvehető önálló termékként. A háttámla ívelt vonala miatt a két félkör elem homlokrészét ~15°-ban kell levágni. A háttámlába menetes orsókat csavartam, majd a ferdén levágott homlokfelületbe fúrt furatokba ragasztottam kétkomponensű ragasztóval. A váz elemeit csiszolás után összeszereltem, majd lakkoztam. Száradás után az ülést 4 db 25x25 mm-es L idommal alulról felcsavaroztam.
A konténer szintén az IKEA-ban megvehető színes műanyag tároló elemekhez (40x30x11 cm) méretezett. A váz megint 2 db 2x9,5x200 cm-es fenyőlapból készült. A konstrukció: két keretet kell M6x60-as tönkanyás lapösszehúzókkal elkészíteni. Az összekötő sínek 40x2x2 cm-es lécből készültek, mindkét végen 7,5 cm hosszú 0,7 cm mély L alakú kivágással. Ezeket piros színűre pácoltam, és a kereteket a rajzon látható magasságokban fogtam össze, sínenként 4 db 3x25 süllyesztett facsavarral (2 db az első, 2 db a hátsó kerethez). Az egyik keret (amelyiket hátsónak nevezünk ki) függőleges belső oldalaira, a sínek mögé egy-egy 42,2x2x2 cm-es lécet csavaroztam ütközőnek. Összeszerelés után a lakkozás következett.
A harmadik bútor egy étkezőasztal négy személyhez. Egy könnyed, légies asztalt kívántam a meglévő bükk étkezőszékekhez tervezni. Ezért csak a két keményfa keret hangsúlyos, a többi fém összekötő elem színben és tömegben is elhanyagolható, de nagyon jól merevíti a konstrukciót. A keretek ~3,5 cm átmérőjű keményfából készültek, 45°-os vágás után 10-es csapozókkal, az illeszkedési felületen is ragasztva kétkomponensű ragasztóval. Száradás után a 12 cm hosszú 6-os köracél tartóknak a fészkeit kell kifúrni, majd beragasztani a rajzon látható méretben.
Az asztallap 18 mm-es rétegeltlemez. Ezt lefordítva a kereteket szimmetrikusan ráhelyeztem úgy, hogy az egymástól való távolságuk 1 m legyen, és a köracél tartók helyeit átjelöltem a lapon. Ide 1 cm mély zsákfuratok kerültek (6,5 mm átmérővel). Ezután a keresztmerevítő készült el 2 db 119 cm hosszú 6-os köracélból, középen összeszegecselve. A keretek vízszintes elemeinek belső oldalaira 30°-os szögben középen, alul és felül is egy-egy 25 mm mély zsákfurat készült, ezekbe illeszkedik majd a keresztmerevítő. Az utolsó ragasztás előtt bükk színűre pácoltam a kereteket és az asztallapot, majd lakkoztam ezeket. Még a ragasztás előtt célszerű egy próbaillesztés; a lefordított asztallapba helyezni a kereteket és a keresztmerevítőt, majd vízmértékkel ellenőrizni azokat. Ezután következhet ezek ragasztása. A köracél elemek fekete színt kaptak, alulra filckorongok kerültek.
Egy megjegyzés: az asztal magassága ezekkel a méretekkel 70 cm, kissé alacsonyabb az általános 72-74 cm-nél. Ha ezt a magasságot szeretnénk, a távtartó vagy a keretek magasságát növeljük meg.
Mindegyik bútor vízzel hígítható parkettalakkal lett felületkezelve. Az étkezőasztalnál célszerű a kopásálló bevonat, a fenyőbútoroknál falazúrt is alkalmazhatunk, kapható oldószermentes vízbázisú (POLIFARBE) fabevonó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Lendvay Sándor

Címkék: gyerekbútor, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságos babaszoba

A csecsemők ápolásához, ellátáshoz szükséges bútorok, eszközök forgalmazását és gyártását komoly tervező munka előzi meg. Sok mindent szabványok, szabályok írnak elő, okulva a bekövetkezett...


Hasznos tanácsok autósoknak

A közúti közlekedési balesetek meghatározó része gondatlan – a lehetséges következményeket figyelmen kívül hagyó, jogsértő – magatartásra vezethető vissza. Az a tény, hogy a balesetek túlnyomó...