Barkács lámpák

Aki ma igényeinek megfelelő lámpákat szeretne otthonába vásárolni, annak igazán könnyű a dolga, feltéve ha elég pénze is van hozzá. Mert bizony a "dizájnos" világítótestek tengernyi kínálatában ritkán akad olcsó lámpa. Mit tesz ilyenkor a szerény pénzű, ámde kreatív barkácsoló ember? Igyekszik igényeit a maga módján kielégíteni.

Vesz mignon foglalatot, 8-10 mm átmérőjű réz csővezetékből 1,5 m-nyit, villanyszerelési gégecsövet, meg függő billenőkapcsolót. Vezeték villásdugóval van a fiók mélyén, és még körülnéz a saját "pince-kincstárában" is, hogy az ott található elfekvő készletből még milyen anyagokat használhat fel leendő lámpájához. Mi, barkácsoló emberek ugyanis többnyire szenvedélyes lomgyűjtők is vagyunk, és akár hosszú évekig is tárolunk régi alkatrészeket, amelyek ilyenkor új funkcióra lelhetnek. Az eredmény? Nos, nem mindig észbontóan modern, formatervezettnek meg egyáltalán nem mondható, viszont használható, ráadásul még egyedi is, mint az alábbi asztali, illetve olvasólámpák.
A gégecsöves asztali lámpa váza úgy 1,5 m hosszú rézcső. Alakra hajlítását úgy érdemes elvégezni, hogy utána a gégecsövet még gond nélkül rá tudjuk húzni. A gégecső a legkisebb átmérőjű, lehetőleg sötétbarna legyen. A tartócsövet célszerű az asztal szélére, pontosabban a lap aljára felerősíteni. Ezt egy a rézcső végére forrasztott tartóbilinccsel könnyű megoldani. A tápvezetéket is most célszerű a A nagyításhoz KLIKK ide!csőkígyóba húzni, mégpedig egy erős zsineg végére kötött anya segítségével. A behúzott tápvezeték végére kössünk csomót, nehogy visszacsússzon a csőbe, majd lassan és érzéssel próbáljuk az elképzelt formára hajlítani a rézcsövet.
Alátámasztását egy szélesebb, kb. 200 mm átmérőjűre hajlított körívre bízzuk, majd a felhajlított szárrész végére hajlítsunk egy hattyúnyakat. A csőre ezt követően húzzuk fel a gégecsövet, majd húzzunk a végére egy csőbetétet. Ez egyben a nagyobb átmérőjű gégecső végét rögzíti, másrészt majd a lámpa búrájának is kellő alátámasztást ad. A búra lehet fémnyomó által készített-, vagy régi lámpához használt is, amelyet egy nagyobb alátét csőre forrasztásával rögzíthetünk a rézcső végére. A mignon foglalat csőre rögzíthető kivitelű legyen, és a csővégre húzása után lágyforrasztással rögzítsük, majd a csavar meghúzásával fixáljuk. Ezt követően már csak a foglalatot kell a vezeték végeire csatlakoztatnunk, majd a billenőkapcsoló és a villásdugó felszerelése, valamint egy 40 W-os gyertyaizzó becsavarása után bekapcsolva ellenőrizhetjük, megfelelő szögben világítja-e meg előttünk az asztalt. Ha nem, a rézcső alakját óvatos hajlítással könnyen módosíthatjuk.
Az olvasólámpa is hasonló kialakítású az előbbihez, csak ennél a hajlított szár nyújtott ívű, és egy vastagabb szárban folytatódva fut le a talpig. A talp lehet fából esztergált tömör darab, vagy akár egy nagyobb régi fémlemez lámpabúra is megfelel e célra. Ha 300 mm-nél kisebb lenne az átmérője, akkor erősítsünk alá egy nagyobb, lekerekített élű fakorongot. Az asztallap 10-15 mm vastagságú rétegeltlemezből kivágott korong, vagy a barkácsboltokban készen vásárolható kerek lap. A mérete kb. 450 mm legyen. Az asztal és a lámpa csőállványa 25-35 mm átmérőjű rézcső, az asztal alá való 450 mm, a lámpa meghosszabbításához való pedig 600 mm hosszú.
A két csövet csúcsban kemény forrasztással, kb. 30 fokos szögben erősítsük össze, majd a csúcsukra forrasszunk egy nagy lemezalátétet és közvetlenül alá függőlegesen álló, kb. 100 mm hosszú, 30-40 mm átmérőjű csődarabot. Ez a toldat a talp magasságával legyen azonos hosszúságú, mert az állványt ezzel csatlakoztatjuk majd a talphoz. A hosszabb, ferde állványcsőbe alul fúrjunk lyukat a tápvezeték számára, majd a lámpa talpát alakítsuk ki.
Ha lemezből készült kúpos tányért használunk, akkor célszerű egy 19 mm vastag MDF lapból kivágott koronggal lefedni alulról, amelyhez a csővázat egy nagyobb lemeztányér csőre forrasztásával tudjuk majd rögzíteni. A talpkorong élét ráspolyozzuk a talpburkolathoz igazodóra, majd a lemezkúp belsejébe öntsünk híg gipszet. Ez lesz a talp nehezéke. A közepére ne felejtsünk el egy beviaszolt, enyhén kúposra alakított vastag rudat tenni, amivel az állványcső fészkét alakíthatjuk ki. A fadugót még a gipsz kötésének elején óvatosan mozgatva távolítsuk el, a lyuk belsejét pedig simítsuk el. A gipszmassza a talpkorong felszínéig érjen. A pozdorja korongot a lemezidomhoz az alsó peremén áthajtott facsavarokkal fogassuk hozzá. A nagyításhoz KLIKK ide!A gipszöntvényt három átmenő facsavarral rögzítsük a talpkorongra, majd a csővázat függőlegesbe állítva egy nagyobb lemezalátét segítségével rögzítsük a helyére. A talpkorong aljára ragasszunk három vastag filckorongot.
Ezt követően a lámpa asztallapját vegyük kezelésbe. A kör alakú lapot a középpontjában egy, a csővázra forrasztott tányérlemezzel, illetve annak lyukain áthajtott csavarokkal az oldalán felnyúló állványcsőre erősített konzollemezhez fogassuk hozzá. Arra közben ügyeljünk, hogy az asztallap vízszintes legyen. Ha az asztallapba alulról besüllyesztett nyomógombos kapcsolót kívánunk szerelni, akkor a süllyesztékét még előzőleg készítsük el, az oldalsó rézcsőbe pedig a vezeték számára készítsünk egy 9 mm-es lyukat az asztallap alá és az aljára. E lyukakra függőbillenő kapcsoló esetén is szükségünk van. Kéteres hajlékony vezetéket használjunk, és az alsó kivezető lyukon keresztül húzzuk ki jó hosszan. Ezt követően az asztallap alatti lyukon egy huzalkampó segítségével húzzunk ki anynyi vezetéket, hogy a kapcsolót be tudjuk kötni.
Most már csak a lámpaszárat kell meghajlítanunk 10-15 mm átmérőjű rézcsőből, amelynek a végére kis fémbúrás lámpát erősítsünk. Erre a lámpaszárra is húzhatunk műanyag gégecsövet, ám ez nem feltétlenül szükséges. A vezetéket az ívbe hajlított csőbe is húzzuk be, majd a foglalat bekötése, a villásdugó felszerelése és az izzó becsavarása után ki is próbálhatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lámpa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bekötő dobozra szerelt lámpa

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális...


Világítási módok

A különféle lámpák közül mindig nehéz kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt, mert ezeknél többnyire a forma az elsődleges, ám a lámpa fényhasznosítása legalább ennyire fontos....