Térosztó galériák

1A viszonylag szűk alapterületű, ám magas lakások, amelyek galéria kialakítására alkalmasak, többnyire régi épületekben vannak. Az építéssel járó változtatást nemcsak a jelentős költségek, hanem a munkálatokkal együtt járó, s többnyire elhúzódó általános felfordulás is nehezíti. Ez azonban még mindig kevesebbe kerül, mint egy esetleges lakáscsere.

A galériaépítés különösen akkor megterhelő a bentlakók számára, ha költségcsökkentés miatt az építményt saját kezűleg kívánják elkészíteni. Ehhez természetesen kellő szakipari jártasság és egy jó tervrajz is szükséges, ami minden lényeges méretet és kötést is részletesen tartalmaz. Ajánlatos egy építész véleményét is kikérni, bár a régi épületek falai és padlói általában alkalmasak arra, hogy elviseljék a leendő galéria terhelését. A biztonság azonban mindennél előrébb való.
A tartószerkezet méretezésében is nagy segítséget jelentenek a hozzáértő szakember ajánlásai. Így elkerülhetők az esetleges aláméretezésből adódó deformálódások, és ezek megszüntetését szolgáló utólagos beépítések, a túlméretezés elkerülése pedig felesleges plusz kiadásoktól kíméli meg az építtetőket. Ez utóbbi azonban még mindig előnyösebb, mint az aláméretezett szerkezetű galéria. Szerencsére az ilyen építményekhez engedély csak akkor szükséges, ha a tartószerkezetek rögzítése a főfalak megbontását is igényli. Társasházban a többi tulajdonost is értesíteni kell a lakásban folyó munkákról, már csak azért is, hogy a zajos tevékenység miatt elnézők legyenek az építkezőkkel szemben.
Bemutatott példáinkban e szempontok szerint alakítottak ki egy előnytelen alapterületű belvárosi lakás két szobájában galériát. Az eleve magas szobákban hasonló, ám egymástól eltérő elrendezésű, egyszerű szerkezetű galériát készítettek. Mindkét építmény faanyagokból készült, ami megkönnyítette a kialakításukat.

A nappali galériája

A nagyításhoz KLIKK ide!A 4,5x5 m-es alapterületű, két magas ablakkal ellátott nagyszoba szinte tálcán kínálta a szintmegosztás lehetőségét. A nyereség mintegy félszobányi terület, ahol a hálószoba és egy számítógépes munkasarok kialakítására nyílt így lehetőség. A galéria alatt kapott helyet az étkező rész (1), mely a levegős nappaliban folytatódik. A feljárólépcső a szoba közepe felől vezet a felső szintre (2), és a mögötte elhelyezett polcos szekrények jól hasznosítják ezt a - lépcső elé helyezett szekrények miatt - sötét zugot (3). Ez utóbbi bútordarabok egyébként kellemes csevegőhely térleválasztójaként szolgálnak, és a lépcső alatti rész jobb kihasználását is elősegítik. A tulajdonosok a galéria felső szintjén kényelmes fekvőhelyet és egy számítógépes munkahelyet alakítottak ki. A galéria padlója a szoba padlójától 2,1 m magasságra van, felette 2 m magasan van a mennyezet.
A galériát tartó szerkezetet a két szélső oldalfalba 100 mm hosszban beeresztett 10x50x200-es tartóvasakra csavarozott, faltól falig érő gerendák alkotják. A túl nagy, 4,5 m-es fesztáv miatt azonban a szoba hosszfelezőjének vonalában felállított két oszloppal és az azokat áthidaló gerendával támasztották alá a hossztartókat. Így lehetőség nyílt arra is, hogy az egyébként túl hosszú gerendák helyett rövidebb faanyagot használjanak. Ez a meglehetősen szűk előszoba miatt jelentősen megkönnyítette a faanyagok behordását is. A közbenső gerendák toldását középen félig egymásba eresztett lapolással oldották meg.
2A galéria tartószerkezetének kialakítását a tartó vasalatok falba vésett fészekbe betonozásával kezdték el. A szintbe állított vasalatokra csavarozták fel a két szélső, 60x150 mm-es hossztartó gerendát (4), az osztott hátsót pedig középen egymásba toldva a falhoz is hozzárögzítették. Ezt követően a szobát áthidaló gerenda párt alulról 80x80 mm-es oszlopokkal és egy ugyanilyen méretű kereszttartó gerendával támasztották alá. A szélső határoló falak mentén a két, már beerősített gerendába egy másik, 60x100 mm-es keresztgerenda párt eresztettek be. Ezek alsó élére csavarozták fel a 60x100 mm-es, két középső gerendát rögzítő vasakat (5). A középső tartószerkezetet olyan magasra emelték, hogy a közbenső, 60x100-as gerendákba csak 10 mm mély fészket kelljen vésni, A legszélső gerendákba ennek megfelelő mélységű fészket fűrészeltek, majd a középső oszlopos tartószerkezetet a kívánt szintre emelték az oszlopok alá helyezett fatalpakkal. A szélső hossztartó gerendát az oszlophoz ezen kívül még két, facsavarokkal is megerősített, 45 fokos, csapozott könyökfával tették merevvé (6).
A nagyításhoz KLIKK ide!A következő lépésben a közbenső, középen toldott hosszgerendákat erősítették a helyükre. A kötésekhez M10-es anyás csavarokat, és 8-as facsavarokat használtak. Mivel a feljáró lépcsőkarja közvetlenül a szélső hossztartó gerenda mellé került, külön belépő felület is tartozik hozzá. Ez pedig a tartóvázon túlnyúló keretszerkezetet igényelt. Alapja a fal melletti oldalon hoszszabb keresztgerenda, amelyhez viszont a közbenső gerendába kötött, és a szélső gerendán 500 mm-re túlnyúló tartógerenda tartozik. Ezt oldalról egy 60x100 mm-es kötőgerenda kapcsolja össze. A masszív keret már elég szilárd ahhoz, hogy majd a padlóhoz erősített lépcsővel együtt szilárd egységet alkosson (3).
A lépcső két oldala 60x150 mm-es gerenda, amelyeknek 55 fokos szögben 20 mm mély, és 30 mm széles vésett hornyaiba ragasztották be a 30x200x420 mm-es lépcsőlapokat. A létra szilárdságát három helyen menetes, anyákkal rögzített, 12 mm átmérőjű összehúzó rudak biztosítják. A létrát felül átmenő anyás csavarokkal fogatták a galéria vázán túlnyúló keret oldalára, alul pedig a padlóhoz csavarozva rögzítették.
6Ezt követően a vázszerkezetet selymes fényű színtelenlakkal vonták be, mégpedig vékonyan, több rétegben. Természetesen e célra megfelel bármely parkettalakk is, melynek védőbevonata időállóbb.
Amint a galéria tartószerkezete megszáradt, hozzáfogtak a padló burkolásához. Ecélra 20 mm vastag, csaphornyos hajópadlót használtak, amelyet előzőleg már a galéria szélességéhez igazítva vágattak méretre. A padlódeszkákat a lépcső felőli oldalról kezdték el a gerendák élére szegelni, mégpedig minden deszkát a horonyba ferdén beütött szegekkel rögzítettek le. Természetesen előbb minden egyes deszkát szorosan az előző padlódeszka hornyába ütöttek. A fapadló felületkezelése után már csak a 800 mm magasságú, előre gyártott elemekből kialakított korlátelemeket kellett a legszélső gerenda lapjára-, illetve felül egy hosszú összekötőléchez csavarozni, és az ágyat, a kis méretű íróasztalt és a hozzá tartozó széket kellett egy fél emelettel feljebb vinni, hogy az építők véglegesen birtokba vehessék galériájukat. A bútorok végső elrendezése alul ennél ugyan kissé tovább tartott, mert ezt a teret otthonosabban szerették volna átrendezni.

Gyerek galéria

7A nappali szoba sikerén felbuzdulva a valójában nagyon szűk és kellemetlenül magas gyerekszobát is hasonló módon kívánták átformálni. A helyiség 2,2 m-es szélessége némileg megkönnyítette a galéria kialakítását, hiszen itt most nem volt szükség közbenső támoszlopra, csupán a két szemben levő falat kellett áthidalni 2,1 m magasságban terhelhető járófelülettel. A feljáró lépcső most azonban az ajtó melletti fal mellé került, és meredekebb lett a nappaliban levőnél. Ez a galéria is 2 m széles, és a szobaajtó pont alatta van. Mivel ez a szoba fényszegényebb része, itt két rakodószekrény és egy gyerekfekhely nyert elhelyezést (7). A másik fekhely az emeleten, van ruhák tárolására való fonott kosarak társaságában.
A galéria padozatát tartó gerendák alátámasztását itt az előzőktől eltérően módon oldották meg. A két szemközti falra két olyan gerendát csavaroztak fel, amelybe előzőleg a tartógerendák méretéhez igazodó fészket készítettek. Ezeket két végén 50x100 mm-es, falra csavarozott oszlopokkal támasztották alá. A fészkekbe méretre vágott, 50x60-as, illetve a két szélső helyre 50x100 mm-es áthidaló gerendákat erősítettek fel ragasztva és facsavarokkal megerősítve (8). A hátsó összekötő gerendát a falhoz is hozzá csavarozták. A galéria tartószerkezete ezzel készen is volt, következhetett a hajópadlós burkolat felszegezése.
8Amint az utolsó padlódeszka is a helyére került, a lépcsőkarra kerítettek sort. A feljáró lépcső karját két 20x200 mm-es deszkából szabták ki, amelyre 200 mm lépéstávolságban 20x20 mm-es támléceket csavaroztak, és ezekre erősítették fel a lépcső fellépő lapjait. A lépcsőkar dőlésszöge kb. 58 fok, ami ugyan néhány fokkal meredekebb a szokásosnál, de ezt a helyszűke indokolta. A 11 lépcsős feljáró az ajtó melletti oszlop élére támaszkodik, a másik oldalon viszont az áthidaló gerendára felerősített, s könyökfával is megerősített támasztékkal kellett a galériához erősíteni (9). A karfa két 800 mm hosszú korlátelemre csavarozott 20x50 mm-es léc, amelynek éleit lekerekítették.
A galérián végül már csak a készen vásárolt fa korlátelemekből a keresztgerenda külső oldalára csavarozott mellvédet kellett kialakítani, és ezt követően a "félemeletre" költözött az idősebb gyerek ágya, mellé még egy kis asztalka is került, hogy játékra itt is legyen mód és hely. A gyerekek így együtt és mégis külön, egymás köreit nem zavarva, tágasabb körülmények között tölthetik mindennapjaikat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térnövelés galériával

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása,...


Árnyékolás

A tűző napsugarak ellen a teraszon, az erkélyen és a kertben már csak az erős UV sugárzás miatt is ajánlatos védekezni. Erre valók a különféle gyártmányú árnyékolók, amelyek azonban általában...