Bosch akkus csavarozó

A szokatlan formájú kis csavarozó tulajdonképpen egy új kategória a szerszámgépek között. A Bosch mellett több nagy gyártó is készít igen hasonlót. Közös bennük a hosszú rúd forma, amely az elülső harmada táján csuklatható. Ennek az ötletnek a segítségével egészen lehetetlen helyekhez is hozzáférhetünk egy-egy csavar ki- vagy behajtásának céljából. A csavarozó fej közel derékszögig hajtható be, négy fokozatban reteszelhető.

A PSR 3,6 V típusjelű készülék nem kíván versenyre kelni a nála lényegesen nagyobb feszültségű és teljesítményű akkus csavarozókkal. Ennek ellenére a nyomatéka meglepően nagy, 3,4-3,9 Nm körül van, ami akár 6 mm átmérőjű facsavarok behajtására is elegendő. Ezt a nagy nyomatékot annak a bolygókerekes hajtóműnek köszönheti, amelyet a motorral együtt a mozgatható fejrészbe építettek be. Gyakorlati próbáink is igazolták, hogy keresztfejű 6-os pozdorjacsavart erőlködés nélkül tudtuk behúzatni puhafába, előfúrás nélkül.
A gépen semmi extra, éppen csak ami feltétlenül szükséges. A kettős billenő kapcsoló működteti a jobbra-balra forgást; 140-170 percenkénti fordulaton. Ennél a teljesítménynél és fordulatszámnál leszabályozásnak nem is lenne értelme. Ugyanígy a csavarozási nyomatékot is a teljesítményigény, illetve a maximális teljesítmény határolja be. A készletben két csavarozó-bitet kapunk, egy laposat és egy keresztfejűt, melyeket közvetlenül a tengelyvégbe tűzhetünk. Ezt érdemes később kiegészíteni egyéb csavarozó hegyekkel, kisebb csavarfejekhez való dugókulcsokkal.
Hasznos a fejrészbe épített kétégős lámpa, amely elsődlegesen a munkaterület, a csavarfej megvilágítására való, de szükség esetén egy elemlámpát is helyettesíthet. Bekapcsolására az orrrészen lévő gyűrű elfordításával van lehetőség.
Néhány szó az akkumulátorról és töltőjéről. Mintakészülékünket 3,6 V-os 1,1 Ah-ás NiCd akku táplálja. Nem szükséges, sőt nem is szabad minden használat után tölteni, alkalmi használatnál, hosszabb kihagyás után inkább a munka előtt töltsük fel az akkumulátort, melyhez 5-6 óra kell. Ennél hosszabb ideig viszont ne hagyjuk a töltőn, mert a készülék csepptöltésre nem alkalmas, túltöltheti az áramforrást.
Összefoglalásként a Bosch csavarozója ideális kis hobbikészülék. Rendkívül praktikus a háztartásban, ahol akár a csavarhúzók között tarthatjuk egy fiókban. Megkönnyíti az alkalmi csavarozási munkákat, különösen hasznos lehet gépszerelés közben, mert jól hozzá lehet férni az eldugott csavarokhoz is, ráadásul még meg is világítja a munkateret, például a gép belsejét.

Ajánlott fogyasztói ár: 12 990 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csavarozó, akku, csavar

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EGO Power+: az erő, amiben megbízhat

Az EGO Power+ akkumulátoros termékek 2020 tavasza óta érhetők el Magyarországon. A számtalan szabadalmaztatott technológiai újdonságot felvonultató termékcsalád tökéletes megoldást nyújt a...


Csernobili farkasok a rákkutatásban

Az új kutatások azt mutatják, hogy a csernobili lezárt övezetben élő farkas populáció genetikailag különbözik a régión kívüli társaikétól. Figyelemre méltó, hogy a besugárzott farkasok olyan...