Csavarpálma

Eredete

A Veitch-pandanusz, magyarul csavarpálma - nevének megfelelően - hosszú és ívesen lehajló keskeny levelei a fásodó száráról csavarvonalban erednek. Levélüstököt képez, ami rokonaira is jellemző. Kissé emlékeztet a pálmák levélkoszorújára, ebből adódik magyar elnevezésének második fele, annak ellenére, hogy nincs közöttük rokonság. Jellegzetessége még a hosszú, erős léggyökérzet, amely megfelelő támaszul szolgál a laza, iszapos talajban, a tápanyag és vízfelvételben is szerepet vállal. Ezeken a villaszerű gyökereken nyugszik a törzs. A weitch-pandanusz elterjedését leveleinek hosszanti csíkozottságával elért látványos kinézetének is köszönheti. Mára már a rokona is (Pandanus anderi-Sander pandanusz) meghonosodott, melynek aranysárga levele mélyzöld csíkozású, így még mutatósabb. A növény levelei szélén, a gerincvonaluk alján és a végükön lévő apró, horgas tövisek könnyen megsértik a kezet, gyulladást okozhatnak, ettől főleg a gyerekeket kell óvni. Rokonának (Pandanus baptistii-Baptist pandanusz) fényes zöld alapon sárga csíkos keskeny levelein ezek a tövisek nem találhatók meg.

Formája

Kinézete a látványos levélszínezete miatt kifejlett állapotában az igazán megragadó. Szép formája is ekkor érvényesül igazán. Az idősebb példányok ijesztően nagy méretet érnek el, ekkor - három-négy évesen - már az alkalmazkodóképességük is jobb.

Elhelyezés, ápolás

Mérsékelt, egyenletes melegben, bő öntözés mellett, vagy akár vízben állva, nemcsak jól megvilágított helyen, hanem szerény fényellátottságnál is jól fejlődik, vagy tartósan szépen megmarad. Elhelyezése világos helyen, virágállványon a legmegfelelőbb, amíg mérete miatt sok helyet nem igényel. Jó tudni róla, hogy leveleinek élénk csíkozottsága egyrészt egyedi sajátosság, de ez a földje, ültető közege tápanyagtartalmától is függ. Minél kevesebb a tápanyagtartalom, úgy válhat egyre élénkebbé a levélcsíkozás színe. Kezelése során tél végétől nyár közepéig egyenletesen kell vízzel ellátni, utána jobb éppen csak nyirkosan tartani a földjét. Lehetőleg mindig lágy, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Márciustól augusztusig kéthetente, télen legfeljebb havonta kaphat két-három ezreléknél nem töményebb tápoldatot. Páraigényének kielégítésére azon kívül, hogy nedves kavicsaljzatra kerülhet, jó a leveleit gyakran permetezni tiszta vízzel. Átültetése fiatal korában évenként esedékes. A korosabb növényeket már ritkábban kell átültetni, azt a felszíni talajcsere is helyettesítheti. Ennek elvégzéséhez célszerű a leveleket felkötni, mert különben az élesen tüskés szélükkel sérülést okozhatnak. A Florasca B vagy hasonló föld, illetve földkeverék megfelelő számára.

Szaporítás

Szaporítása legegyszerűbb az olyan sarjak leválasztásával, amelyek már kb. nagyarasznyi hosszúságúak és van már rajtuk legalább egy kis apró gyökér. A leválasztott sarjak, meleg körülmények között vízben is jól meggyökeresednek akár egy hónap alatt is.

Kártevők

Károsítói az állati kártevők és a gombabetegségek közül általában nincsenek. Végzetes lehet számára azonban kedvezőtlen körülmények között, vagy lehűléskor a szárazság éppúgy, mint a túl sok nedvesség. A megfázás miatti károsodás csak hónapok, vagy akár fél év után jelentkezik levélpusztulás formájában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csavarpálma, pálma

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Leopárdpálma

Ha rákeresünk az interneten a „szénhidrátmentes tészta” kifejezésre, akkor konjak lisztből készült termékeket kapunk találatként, melyek ára elég borsos. Ezek az Amorphophalluskonjac azaz a...


Pálma

Mediterrán tájakon tett nyaralások alkalmával sokakat elvarázsolnak minket a pálmák. Ha otthonunkba szeretnénk beköltöztetni e növényekből néhányat, nem lesz nehéz dolgunk, mert általában hálás,...