Egy erős "bika"

A Skil tekintélyt parancsoló újdonsága - mellyel októberi számunk borítóján már találkozhattak olvasóink - nem véletlenül kapta a "Torro" azaz "bika" becenevet. Az ütvefúró ugyanis nem kevesebb, mint 1020 W teljesítményű, ami azt sejteti, hogy a fúrási lehetőségen felül egy nagy teljesítményű, univerzális alapgépet kapunk.

Robusztus felépítésű, viszonylag hosszú, kifejezetten kétkezes gépről van szó, hátsó fogantyújánál fogva legfeljebb Toldi Miklós tudná megtartani. A pótmarkolat segítségével ugyanez már senkinek nem okozhat gondot. A Skil ezzel a géppel az igényes barkácsoló kategóriáját célozta meg, aki sok egyéb kiegészítőt is használ. A nagy teljesítmény mellé beépítették a 2-fokozatú mechanikus váltót, melynek segítségével nagyon nagy nyomatékot tudunk előállítani. Ez a kis fordulatú fúrásokon kívül hasznos lehet körkivágó, csiszolótárcsa, csiszolóhenger, vagy éppen keverőszár meghajtására is.
Természetesen megtaláljuk a Torro-n a fordulatirány-váltót, hogy a kis fordulaton csavarozni is tudjunk, és a mechanikus váltó mellett az elektronikus fordulatszám-szabályozót is. Segítségével a fordulatszám 0-tól 1100, illetve 0-tól 3100 percenkénti fordulat között szabályozható. A nyomógombon lévő kicsiny keréken az ismert módon maximálni lehet a fordulatot, a meghajtás állványos használathoz rögzíthető is.
Az euro-normás, 43 mm átmérőjű nyakrészről a pótmarkolat leszerelhető, ehhez a rögzítő-csavart teljesen ki kell hajtani, a bilincset szétnyitni, mert a fogantyú csak így jön le. A pótmarkolat bilincsében fut a műanyag mélységi ütköző. A szabványos nyakrész alkalmas a gép befogására, de a viszonylag nagy súly miatt a vízszintes befogáshoz mindenképpen javasolunk egy plusz alátámasztást a hátsó markolat környékén. Külön eszköz híján megteszi egy satu is. A rögzített géppel ezután bármit meghajthatunk, még faesztergálásra is alkalmas. Bármilyen szár befogására max. 13 mm-es gyorsbefogó tokmánnyal szerelék fel a gépet.
A Torro természetesen ütvefúró; az ütési energiát a kategóriának megfelelően körmöstárcsás ütőmű szolgáltatja. Ezzel kapcsolatban sokszor leírtuk már véleményünket. Tégla és annál puhább anyagú falazatok fúrásához korlátlanul alkalmas, és ha nagyon kell, átfúrja a betont is, de ez utóbbihoz a pneumatikus fúrókalapácsok a megfelelő szerszámok. Ha nem muszáj, se a Torro-val, sem más hasonló rendszerű ütvefúró géppel ne fúrjunk betont.
Kifejezetten szimpátiát kelt bennünk, ha egy szerszámgépet nem színpompás kartondobozba, hanem a későbbi tárolására is alkalmas, strapabíró műanyagkofferban helyeznek el. E tekintetben sem érheti szó, a kofferban egy 16 darabos fúrókészletet is találunk ráadásként, így jó vásárnak tűnik megvétele minden barkácsolónak. Ajánlott fogyasztói ár: 37 890 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magfúró, koronafúró

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát...


Ennyire férfias még egy fúró sem volt

A Milwaukee új „FUEL 2” vezeték nélküli fúró- és ütvefúró csavarozói helytállnak minden helyzetben, és feleslegessé teszik a nagy teljesítményű vezetékes fúrógépeket mind otthon, mind az...