Egy erős "bika"

A Skil tekintélyt parancsoló újdonsága - mellyel októberi számunk borítóján már találkozhattak olvasóink - nem véletlenül kapta a "Torro" azaz "bika" becenevet. Az ütvefúró ugyanis nem kevesebb, mint 1020 W teljesítményű, ami azt sejteti, hogy a fúrási lehetőségen felül egy nagy teljesítményű, univerzális alapgépet kapunk.

Robusztus felépítésű, viszonylag hosszú, kifejezetten kétkezes gépről van szó, hátsó fogantyújánál fogva legfeljebb Toldi Miklós tudná megtartani. A pótmarkolat segítségével ugyanez már senkinek nem okozhat gondot. A Skil ezzel a géppel az igényes barkácsoló kategóriáját célozta meg, aki sok egyéb kiegészítőt is használ. A nagy teljesítmény mellé beépítették a 2-fokozatú mechanikus váltót, melynek segítségével nagyon nagy nyomatékot tudunk előállítani. Ez a kis fordulatú fúrásokon kívül hasznos lehet körkivágó, csiszolótárcsa, csiszolóhenger, vagy éppen keverőszár meghajtására is.
Természetesen megtaláljuk a Torro-n a fordulatirány-váltót, hogy a kis fordulaton csavarozni is tudjunk, és a mechanikus váltó mellett az elektronikus fordulatszám-szabályozót is. Segítségével a fordulatszám 0-tól 1100, illetve 0-tól 3100 percenkénti fordulat között szabályozható. A nyomógombon lévő kicsiny keréken az ismert módon maximálni lehet a fordulatot, a meghajtás állványos használathoz rögzíthető is.
Az euro-normás, 43 mm átmérőjű nyakrészről a pótmarkolat leszerelhető, ehhez a rögzítő-csavart teljesen ki kell hajtani, a bilincset szétnyitni, mert a fogantyú csak így jön le. A pótmarkolat bilincsében fut a műanyag mélységi ütköző. A szabványos nyakrész alkalmas a gép befogására, de a viszonylag nagy súly miatt a vízszintes befogáshoz mindenképpen javasolunk egy plusz alátámasztást a hátsó markolat környékén. Külön eszköz híján megteszi egy satu is. A rögzített géppel ezután bármit meghajthatunk, még faesztergálásra is alkalmas. Bármilyen szár befogására max. 13 mm-es gyorsbefogó tokmánnyal szerelék fel a gépet.
A Torro természetesen ütvefúró; az ütési energiát a kategóriának megfelelően körmöstárcsás ütőmű szolgáltatja. Ezzel kapcsolatban sokszor leírtuk már véleményünket. Tégla és annál puhább anyagú falazatok fúrásához korlátlanul alkalmas, és ha nagyon kell, átfúrja a betont is, de ez utóbbihoz a pneumatikus fúrókalapácsok a megfelelő szerszámok. Ha nem muszáj, se a Torro-val, sem más hasonló rendszerű ütvefúró géppel ne fúrjunk betont.
Kifejezetten szimpátiát kelt bennünk, ha egy szerszámgépet nem színpompás kartondobozba, hanem a későbbi tárolására is alkalmas, strapabíró műanyagkofferban helyeznek el. E tekintetben sem érheti szó, a kofferban egy 16 darabos fúrókészletet is találunk ráadásként, így jó vásárnak tűnik megvétele minden barkácsolónak. Ajánlott fogyasztói ár: 37 890 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Multifunkcionális szerszámgépek

A különféle igényesebb és főként pontosabb munkákhoz a neves gyártók több funkció elvégzésére alkalmas szerszámgépeket fejlesztettek ki. Ezek közül az egyik legügyesebb az oszcilláló mozgást végző...