Tapétázás üvegszálas szövettel

A skandináv országokban már régen alkalmazzák az üvegszálból készült szövetet, melyet eleinte az épületek külső megerősítő burkolóanyagaként, a festés alapjaként használtak. Ez a rendkívül erős anyag, amelynek meglepően jó a kopásállósága és a szilárdsága, az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárásoknak köszönhetően fokozatosan egyre igényesebb felületi struktúráltságúvá vált, ennek köszönhetően alkalmas lett belső terek burkolására is. Ma már szövésmintázata a textiltapétákhoz hasonló, maga a tapéta pedig számos előnnyel bír, így a változatos szövési mintáknak köszönhetően az üvegszálas szövettapéták egy újabb, korszerű burkolóanyaggal bővítik a különféle falburkolati anyagok választékát.

Ma már az egyik legkedveltebb nagyszilárdságú falburkolat fajta, amelynek az élettartama eléri a 15-20 évet is. A jól elkészített, üvegszövet tapétás falakat nem lehet megunni, hiszen "átváltoztatásához" csupán egy szimpla, faljavítgatásoktól mentes átfestés szükséges. Ezt pedig a legkülönfélébb módon lehet a divathoz és berendezéshez is igazodóan kivitelezni.
De milyen is ez a szokatlan előnyöket biztosító speciális tapéta? Alapanyaga finom üvegszál, amelyet különböző vastagságú fonallá sodornak, majd változatos szövetté alakítanak át. A fehér alapszínű, ún. natúr üvegszálas szövettapéta a vizsgálatok során nehezen égőnek, illetve éghetetlennek, a korrózióval, vegyszerekkel szemben is ellenállónak bizonyult. Így a rosszul szigetelt, nedves falak sem károsítják a felragasztott üvegszövet tapétákat.
Az üvegszövet egyébként olyan erős, hogy a mállásra hajlamos vakolatrészeket is megszilárdítja. Természetesen csak akkor, ha megfelelően előkészített falakra és speciális, kimondottan üvegszövethez készült ragasztót használva kerül a falakra. Ezért nagyon ajánlott régi, repedezett vakolatú lakószobák tartós burkolására, vagy olyan helyiségek tapétázóanyagaként, ahol a falfelületek fokozott igénybevételnek vannak kitéve, pl. előszobák, tárgyalóhelyiségek, óvodák stb. falainak tartós bevonataként. Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a tapétázási mód alkalmas különféle anyagú, pl. beton, gipsz vagy faforgácslapok dekoratív és egyben szilárd bevonására is, különös tekintettel, hogy nem érzékeny a bevonandó felületek repedéseire, érdességére, repedéseire, így mellőzhetők az igényes felületelőkészítési műveletek. Mivel külső megjelenésében kifejezetten a textiltapétákhoz hasonlatosak, ezért bizonyos szempontból igényesebb hatásúak az üvegszálas tapétákkal burkolt falak a hagyományosan tapétázottaknál.
Az üvegszálas tapétákkal sem sokkal nehezebb bánni, mint a papír- vagy más korszerű tapétával. A változatos mintázatú üvegszálas tapéták 1 m széles és 30-50 m hosszúságú tekercsekben szerezhető be. A külföldi gyártmányok mellett már a magyar Levis üvegszövet tapéták is gyarapítják a választékot.
Alkalmazásuknak az alapfeltétele, hogy a régi laza mállékony festést, enyves és walkyd festést, továbbá a műanyag- és papírtapétákat, pergő, málló falrészeket el kell távolítanunk, és a jelentős repedéseket ki kell glettelni. A kisebb, 0,5-2 mm-es repedéseket azonban figyelmen kívül hagyhatjuk. A felület érdességére vonatkozóan pedig csak annyit, hogy még a 2-2,5 mm-re kiálló szemcséket és egyenetlenségeket sem kell lecsiszolnunk, vagy kiglettelnünk. Az üvegszövet tapéta struktúrája ugyanis elrejti, mintegy kiegyenlíti az ilyen felületi hibákat. Ezeket azonban a helyi adottságokat figyelembe véve kell elbírálni, esetleg próbaillesztéssel is ajánlott ellenőrizni hatásukat a szövettapéta felületén. Ha csempére kívánjuk felragasztani, akkor a fugákat cementes habarccsal töltsük ki.
Az üvegszövet tapétákat csak pormentesített és ezt követően pórustelítő bevonattal ellátott falakra lehet felragasztani. A pormentesítést követő telítéssel a porózus, nedvszívó felületeket pórustömítő, vagy gyenge vakolatoknál mély alapozóval, pl. Supralux impregnáló alapozóval célszerű bevonni. A pórustelítőt durva sörtéjű korongecsettel, festőkefével, vagy festőhengerrel kell felhordani. Erre azért van szükség, hogy a pórusokba behatoló telítőszer kellő mélységben megszilárdítsa és lezárja a falfelületeket. Ecseteléssel a szer mélyen behatol a fal szemcséibe, és közben a még meglevő porszemcséket is leköti.
Ha már az impregnált falak teljesen megszáradtak, akkor a szokásos módon ki kell jelölni az ún. vezetővonalakat, amelyek az egymás mellé kerülő tapétacsíkok helyét mutatják meg. Ennek megfelelően kell az üvegszövet tapétát méretre vágni. Tekintettel azonban, hogy a szövési mintákat is pontosan egymáshoz, a mintázat szabályos folytonosságát biztosítva kell majd a falra ragasztani, a csíkokat 5-10 cm ráhagyással szabjuk méretre. A tapétacsíkok szélének épségét is vizsgáljuk meg, és a levágott darabok azonos szélét is jelöljük meg, hogy ragasztáskor majd ne cserélhessük fel.
Ezekhez a tapétákhoz a szokásosnál jóval nagyobb tapadóerejű, speciálisan e célra alkalmas ragasztót kell használni, és azt a megszokottnál vastagabban is kell a falakra kenni. Ennek oka, hogy az üvegszálas tapétát alaposan a ragasztórétegbe ágyazva kell felragasztani. Sűrűbb szövetek esetében vízzel, vagy diszperziós festékkel kissé hígított ragasztót használjunk. Ezzel biztosíthatjuk a megfelelő kötésszilárdságot és ezáltal a bevonat időtálló tartóságát, szilárdságát. A ragasztóanyagot, pl. Ecofix, Galssfix, HGT Adhesive vagy Levis gyártmányút hengerrel terítsük a falra, és mindig csak egy, a soron következő sávra hengereljük fel, a tekercsnél kb.10 cm-rel szélesebb sávban, mert az illesztésre kb. 5 perc áll a rendelkezésünkre.
A méretre vágott tapétadarabokat nem átfedéssel, hanem pontosan egymás mellé illesztve műanyag simítólapáttal nyomkodjuk a falra. A tekercseknek mindig a külső oldala ragasztandó, a strukturált belső pedig festendő. Erre nagyon ügyeljünk, és már a méretre vágott darabokat is ennek figyelembevételével rakjuk egymásra. Felillesztéskor a szövési mintákat pontosan illesszük egymáshoz, így az illesztések helye nem lesz észrevehető, és a tapétázott felület egységesnek fog látszani. Arra azonban ügyeljünk, hogy az ajtóknál, ablakoknál, illetve egyéb tagolt falfelületeknél még a ragasztó felhordása előtt pontosan az adott helyre szabjuk be az üvegtapéta csíkot, és arra is legyünk tekintettel, hogy ezt az anyagot a külső éleken legalább 10 cm-nyi szélességben kell túlragasztani.
Az éleken a hajtás vonalában nedvesítsük be az anyagot. A belső sarkoknál viszont fémvonalzó mellett egyenesre vágott szélekkel illesszük egymáshoz a tapétaszövetet. Az ilyen beszabások, és a pontos méretre vágások könnyen elvégezhetők, hiszen az üvegszálas tapéták ollóval jól vághatók. A kellően egymás mellé illesztett tapétasávokat egymás után hólyagmentesen simítsuk a falra, majd a színén hígított ragasztóval átkenve itassuk át teljesen az anyagát, és ágyazzuk a falra kent ragasztóba. Ezzel nemcsak az üvegszövet tökéletes ragasztását biztosítjuk, hanem a fedőfesték jó tapadását is elősegítjük.
Ha a ragasztó már teljesen megszáradt, az üvegszövet felülete bármilyen akril, latex, vagy diszperziós falfestékkel, pl. Flutex, Unik, Levis Latex, Harmoni Mix stb. átfesthetjük. Ezek bármelyike gépi színezéssel, vagy színező pasztákkal a kívánt színárnyalatúra színezhető. A falfestéket bőségesen, legalább két rétegben hengereljük a falra. A festék teljesen fedje be a kárpitszövet mélyedéseit is, hogy a falfelületek teljesen homogének legyenek, és kellően kiemeljék a tapéta szövött mintázatát. Arra azonban ügyeljünk, hogy az üvegszövet tapétákhoz ne használjunk nagy töltőanyag tartalmú festékeket, mert ezek eltömik a tapéta szövetmintázatát.
Az üvegszálas szövettapétával burkolt falak többszöri újrafestést is elbírnak, és csak a nagyon finom szövésmintájú tapéták mintázata veszít némileg karakteres plasztikusságából a többszöri átfestések során. Ez azonban kiváló fedőképességű, kevés töltőanyagot tartalmazó diszperziós festéket használva nem lesz számottevően látható.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....


Gyom- és pormentesítés a kiskertekben

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talajnak nincs fedése, ott vagy poros rész alakul ki vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló...