Wagner festőkészülékek

A festés hagyományos eszköze az ecset, csak sajnos ez a mai viszonyok között a nagyobb munkákhoz bizony nem elég hatékony. A lassúsága mellett még fárasztó is a használata, ráadásul a felecsetelt felület ritkán lesz hibátlan, különösen, ha a festést nem gyakorlott egyén végzi. A festékszórók ugyan nagyon hatékonyak, de ehhez meg drága légkompresszor és szórópisztoly szükséges. A helyzet azonban árnyaltabb, ugyanis a Wagner cég airless (levegő nélküli) festőkészülékei feleslegessé teszik a légkompresszor használatát, és az olcsóbb készülékekkel is profi munkát végezhetünk. A következőkben ezért különféle Wagner festékszóró készülékeket mutatunk be olvasóinknak.

Az airless festékszórókról általában

2E készülékek, mint arra a nevük is utal, a szokványos festékszórókkal ellentétben levegő nélkül működnek. Ezt egy elektromágnessel működtetett dugattyú teszi lehetővé, amely felszívja, majd nagy nyomással örvényrendszeren és a fúvókán keresztül nyomva finoman porlasztva szórja ki a festéket. A festékeket, és egyéb cseppfolyós bevonó anyagokat az ilyen készülékekhez is a megfelelő sűrűségűre kell hígítani. A szerek sűrűségét mérőpohárba öntve, a kifolyási sebességük alapján lehet megállapítani. Az airless festékszórókat működtető rezgő elektromágnesek miatt e készülékek zajszintje elég magas, hangnyomásszintjük és teljesítményük megközelíti a 100 dB(A), ezért huzamosabb használat esetén ajánlatos hatásos fülvédőket használnunk.
Használatuk és karbantartásuk nagyon egyszerű és helyigényük is elenyésző. A dugattyúk és a fúvókák speciális acélból készülnek, és keménykróm bevonattal vannak ellátva, így kellően védettek a korróziótól. Nagyon lényeges azonban, hogy az ilyen készülékeket szárazon nem, csak feltöltött tartállyal szabad működtetni, mert a szárazon működő dugattyú idő előtti kikophat. E készülékek a pumpa, a festékjáratok és a fúvóka alapos tisztítását igénylik, mert csak így biztosíthatjuk, hogy a tárolást követően is kifogástalanul működjenek.

W 100 festékszóró

3Hobbi használatra ideális, levegőnélküli, 230 V-os, elektromechanikus festékszóró (1), amely percenként 140 ml festéket képes finoman porlasztva kiszórni. Könnyű, a súlya csak 1 kg, ezért könnyű vele a munka. A festékszóró fúvókájának a mérete 0,5 mm-es, ezért csak impregnálószerek, lazúrok, híg lakkok, favédőszerek, rovarölők, továbbá híg olajok kiszórására alkalmas. Felvett teljesítménye 40 W, a tartálya pedig 600 cm3. A kiszórandó szerek viszkozitása legfeljebb 30 DIN/mp lehet. A kiszórandó anyag mennyiségét a markolat felett levő szabályozó gomb elcsavarásával lehet beállítani. A szóráskép kör alakú, a kapcsoló pedig rugalmas védőburkolattal ellátott. Kezelése könnyű, még kisebb bútordarabok lefestésére is jól használható. Ajánlott fogyasztói ára: 16 890 Ft.

W 180 P festékszóró

5Ez is levegőnélküli, 230 V-os hálózati árammal működő készülék (2), amelynek a teljesítményfelvétele 110 W. Súlya 1,5 kg, nem sokkal nehezebb az előbbi típusnál, de annál majdnem kétszerte nagyobb, 270 g a percenként kiszórt festék mennyisége. Ezért a W 180-as Wagner festékszóró a nagyobb munkákhoz ideális eszköz. E készülékkel max. 80 mp sűrűségűre hígított folyadékok szórhatók ki. A kipermetezett anyag mennyiségét a markolat feletti szabályozóval lehet beállítani (3). Ezek oldószertartalmú festékek és lakkok, akril lakkfestékek, vízzel hígítható lakkok, zománcfestékek, fényező-, favédő-, fertőtlenítő-, impregnáló anyagok, növényvédő szerek, továbbá olajok és egyéb vizes folyadékok is lehetnek. A tartálya 800 ml-es, szivattyúja cserélhető, a dugattyú ennél a típusnál is speciális acélból készült, keménykróm bevonatú, a fúvókája pedig körsugarú szórásképet ad, furata 0,8 mm. A festékszóró maximálisan 150 bar nyomással dolgozik, zajszintje is elég magas. A fúvóka leszerelése (4) után - az ehhez szükséges kulcs tartozék - rugalmas fúvókahosszabbítóval könnyíthető meg a felfelé, vagy lefelé szórás művelete, ami azonban nem tartozéka a W 180-as festékszórónak. Speciális anyagok kiszórásához célszerű különböző méretű fúvókákat használni, pl. a nagyon sűrűn folyós anyagokhoz 0,6 mm-es, sűrűn folyósakhoz pedig 1 mm-es nyílásúakat. A készülék ajánlott fogyasztói ára: 19 990 Ft.

W 650 alacsony nyomású festékszóró

8Az előző festékszóróktól eltérően a Wagner cég kifejlesztett egy nagy hatékonyságú, ám alacsony nyomással működő festékszórót (5) is. Ez a készülék két fő egységből áll, a motorral hajtott fúvóberendezés szolgáltatja a bevonóanyagok porlasztásához szükséges levegőmennyiséget, amely egy rugalmas tömlővel jut a különleges kialakítású szórópisztolyba. A megfelelő sűrűségűre hígított festéket a tartály csövén keresztül a levegőáram szívóhatására juttatja a szórófejbe, ahol a kiporlasztott anyagot kúpszerűen veszi körül a sebesen kiáramló levegő. Ez igen finom porlasztást eredményez, és egyben jelentősen gátolja a festékköd kialakulását. Hatására a finoman porlasztott bevonóanyag pontosan a szórási felületre kerül, mégpedig a lehető legkevesebb 10anyagveszteség mellett. Ezen túlmenően a sebes légáram a bevonóanyag száradási idejét is csökkenti. A szórás így optimális, gazdaságos és termelékeny lesz. A légfúvót a fogantyú vége alatt található kapcsolóval lehet bekapcsolni (6). A festékszóró ideális használatát szolgálja az a lehetőség is, hogy szóráskúpját a levegőkupak elfordításával mindig a célnak megfelelően lehet vízszintes (7), és függőleges irányban laposra (8), valamint körsugarasra (9) változtatni. A bevonóanyagot természetesen most is a mérőpohárral szükséges esetenként hígítani, mégpedig 40 DIN/mp értékűre. A festékanyag kiszórását a pisztoly ravaszának elhúzásával indíthatjuk (10), mennyiségét pedig a festékszóró markolata fölötti gomb elforgatásával (11) szabályozhatjuk. A készülékkel oldószertartalmú és vízzel hígítható festékeket, lazúrokat alapozókat, kétkomponensű lakkokat és festékeket, gépjármű fedőlakkokat, marató- és favédőszereket kiválóan porlasztva szórhatunk ki. A légfúvó berendezés 230 V-os hálózati feszültséggel működik, teljesítményfelvétele 350 W, hangnyomásszintje 80 dB (A). A szórópisztoly porlasztási teljesítménye 95 W. Az 1,8 m hosszú légtömlővel felszerelt festőkészülék súlya 1,8 kg, ami nem jelentős, akár vállra akasztva is használhatjuk. Ajánlott fogyasztói ár: 46 900 Ft.

W 2400 falfestő henger

11A falfestő technikát a festőhengerek gyorsabbá tették, ám a teddy hengerből hamar kifogy a festék, így gyakran kell abbahagyni a munkát. Ezt a kényszerű közjátékot küszöböli ki a Wagner cég folyamatos festék-utántöltésű, motoros falfestő hengeres készüléke (12). A festékszivattyú 6 V-os, és 4 db R20-as akkumulátorral, vagy LR20 típusú, pl. alkaline elemmel működik (13). Külön megvásárolható tartozékként azonban használhatunk hozzá hálózati adaptert is. Zajszintje nem túl magas kb. 70 dB (A). Az üzemidő - akkumulátortól függően - kb. 15 óra, és percenként 0,2 l festéket továbbít egy 1,7 m hosszú műanyagtömlőn keresztül a festőhengerhez. A festék tartály 4 l-es, bármely vízzel hígítható falfesték, diszperziós- és latexfesték felhordására alkalmas. A festőhenger 230 mm széles, a nyelére csatlakoztatott tömlőn keresztül, a henger belső perforált felületén át kapja a folyamatos festékutánpótlást (14). A készülék csupán 1,2 kg súlyú, így vállra vetett festékszivattyúval szinte folyamatos munkára alkalmas (15), amelyet csak a tartály újra töltéséhez kell megszakítanunk. Tisztítása egyszerű, és használatával gyorsan elvégezhető még egy nagyobb alapterületű lakás kifestése is. A készülék ajánlott fogyasztói ára: 15 990 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Környezetbarát kréta-festék spray

Legyen szó akril-, szintetikus-, vizes-bázisú- vagy kréta-festék sprayről, a Pinty Plus márkanév garancia a minőségre. Spray-vel festeni egyszerű, gyors és látványos. Azonban fontos, hogy a...


Varázsoljon nagyobb nappalit otthonába!

Szeretné lakását nagyobbnak érezni? Esetleg ráférne egy kis felújítás, hogy újra fehéren ragyogjanak a falak? A nappalink, legyen bármekkora, sohasem elég nagy. Néhány választófal eltűntetésével...