Wagner festőkészülékek

A festés hagyományos eszköze az ecset, csak sajnos ez a mai viszonyok között a nagyobb munkákhoz bizony nem elég hatékony. A lassúsága mellett még fárasztó is a használata, ráadásul a felecsetelt felület ritkán lesz hibátlan, különösen, ha a festést nem gyakorlott egyén végzi. A festékszórók ugyan nagyon hatékonyak, de ehhez meg drága légkompresszor és szórópisztoly szükséges. A helyzet azonban árnyaltabb, ugyanis a Wagner cég airless (levegő nélküli) festőkészülékei feleslegessé teszik a légkompresszor használatát, és az olcsóbb készülékekkel is profi munkát végezhetünk. A következőkben ezért különféle Wagner festékszóró készülékeket mutatunk be olvasóinknak.

Az airless festékszórókról általában

2E készülékek, mint arra a nevük is utal, a szokványos festékszórókkal ellentétben levegő nélkül működnek. Ezt egy elektromágnessel működtetett dugattyú teszi lehetővé, amely felszívja, majd nagy nyomással örvényrendszeren és a fúvókán keresztül nyomva finoman porlasztva szórja ki a festéket. A festékeket, és egyéb cseppfolyós bevonó anyagokat az ilyen készülékekhez is a megfelelő sűrűségűre kell hígítani. A szerek sűrűségét mérőpohárba öntve, a kifolyási sebességük alapján lehet megállapítani. Az airless festékszórókat működtető rezgő elektromágnesek miatt e készülékek zajszintje elég magas, hangnyomásszintjük és teljesítményük megközelíti a 100 dB(A), ezért huzamosabb használat esetén ajánlatos hatásos fülvédőket használnunk.
Használatuk és karbantartásuk nagyon egyszerű és helyigényük is elenyésző. A dugattyúk és a fúvókák speciális acélból készülnek, és keménykróm bevonattal vannak ellátva, így kellően védettek a korróziótól. Nagyon lényeges azonban, hogy az ilyen készülékeket szárazon nem, csak feltöltött tartállyal szabad működtetni, mert a szárazon működő dugattyú idő előtti kikophat. E készülékek a pumpa, a festékjáratok és a fúvóka alapos tisztítását igénylik, mert csak így biztosíthatjuk, hogy a tárolást követően is kifogástalanul működjenek.

W 100 festékszóró

3Hobbi használatra ideális, levegőnélküli, 230 V-os, elektromechanikus festékszóró (1), amely percenként 140 ml festéket képes finoman porlasztva kiszórni. Könnyű, a súlya csak 1 kg, ezért könnyű vele a munka. A festékszóró fúvókájának a mérete 0,5 mm-es, ezért csak impregnálószerek, lazúrok, híg lakkok, favédőszerek, rovarölők, továbbá híg olajok kiszórására alkalmas. Felvett teljesítménye 40 W, a tartálya pedig 600 cm3. A kiszórandó szerek viszkozitása legfeljebb 30 DIN/mp lehet. A kiszórandó anyag mennyiségét a markolat felett levő szabályozó gomb elcsavarásával lehet beállítani. A szóráskép kör alakú, a kapcsoló pedig rugalmas védőburkolattal ellátott. Kezelése könnyű, még kisebb bútordarabok lefestésére is jól használható. Ajánlott fogyasztói ára: 16 890 Ft.

W 180 P festékszóró

5Ez is levegőnélküli, 230 V-os hálózati árammal működő készülék (2), amelynek a teljesítményfelvétele 110 W. Súlya 1,5 kg, nem sokkal nehezebb az előbbi típusnál, de annál majdnem kétszerte nagyobb, 270 g a percenként kiszórt festék mennyisége. Ezért a W 180-as Wagner festékszóró a nagyobb munkákhoz ideális eszköz. E készülékkel max. 80 mp sűrűségűre hígított folyadékok szórhatók ki. A kipermetezett anyag mennyiségét a markolat feletti szabályozóval lehet beállítani (3). Ezek oldószertartalmú festékek és lakkok, akril lakkfestékek, vízzel hígítható lakkok, zománcfestékek, fényező-, favédő-, fertőtlenítő-, impregnáló anyagok, növényvédő szerek, továbbá olajok és egyéb vizes folyadékok is lehetnek. A tartálya 800 ml-es, szivattyúja cserélhető, a dugattyú ennél a típusnál is speciális acélból készült, keménykróm bevonatú, a fúvókája pedig körsugarú szórásképet ad, furata 0,8 mm. A festékszóró maximálisan 150 bar nyomással dolgozik, zajszintje is elég magas. A fúvóka leszerelése (4) után - az ehhez szükséges kulcs tartozék - rugalmas fúvókahosszabbítóval könnyíthető meg a felfelé, vagy lefelé szórás művelete, ami azonban nem tartozéka a W 180-as festékszórónak. Speciális anyagok kiszórásához célszerű különböző méretű fúvókákat használni, pl. a nagyon sűrűn folyós anyagokhoz 0,6 mm-es, sűrűn folyósakhoz pedig 1 mm-es nyílásúakat. A készülék ajánlott fogyasztói ára: 19 990 Ft.

W 650 alacsony nyomású festékszóró

8Az előző festékszóróktól eltérően a Wagner cég kifejlesztett egy nagy hatékonyságú, ám alacsony nyomással működő festékszórót (5) is. Ez a készülék két fő egységből áll, a motorral hajtott fúvóberendezés szolgáltatja a bevonóanyagok porlasztásához szükséges levegőmennyiséget, amely egy rugalmas tömlővel jut a különleges kialakítású szórópisztolyba. A megfelelő sűrűségűre hígított festéket a tartály csövén keresztül a levegőáram szívóhatására juttatja a szórófejbe, ahol a kiporlasztott anyagot kúpszerűen veszi körül a sebesen kiáramló levegő. Ez igen finom porlasztást eredményez, és egyben jelentősen gátolja a festékköd kialakulását. Hatására a finoman porlasztott bevonóanyag pontosan a szórási felületre kerül, mégpedig a lehető legkevesebb 10anyagveszteség mellett. Ezen túlmenően a sebes légáram a bevonóanyag száradási idejét is csökkenti. A szórás így optimális, gazdaságos és termelékeny lesz. A légfúvót a fogantyú vége alatt található kapcsolóval lehet bekapcsolni (6). A festékszóró ideális használatát szolgálja az a lehetőség is, hogy szóráskúpját a levegőkupak elfordításával mindig a célnak megfelelően lehet vízszintes (7), és függőleges irányban laposra (8), valamint körsugarasra (9) változtatni. A bevonóanyagot természetesen most is a mérőpohárral szükséges esetenként hígítani, mégpedig 40 DIN/mp értékűre. A festékanyag kiszórását a pisztoly ravaszának elhúzásával indíthatjuk (10), mennyiségét pedig a festékszóró markolata fölötti gomb elforgatásával (11) szabályozhatjuk. A készülékkel oldószertartalmú és vízzel hígítható festékeket, lazúrokat alapozókat, kétkomponensű lakkokat és festékeket, gépjármű fedőlakkokat, marató- és favédőszereket kiválóan porlasztva szórhatunk ki. A légfúvó berendezés 230 V-os hálózati feszültséggel működik, teljesítményfelvétele 350 W, hangnyomásszintje 80 dB (A). A szórópisztoly porlasztási teljesítménye 95 W. Az 1,8 m hosszú légtömlővel felszerelt festőkészülék súlya 1,8 kg, ami nem jelentős, akár vállra akasztva is használhatjuk. Ajánlott fogyasztói ár: 46 900 Ft.

W 2400 falfestő henger

11A falfestő technikát a festőhengerek gyorsabbá tették, ám a teddy hengerből hamar kifogy a festék, így gyakran kell abbahagyni a munkát. Ezt a kényszerű közjátékot küszöböli ki a Wagner cég folyamatos festék-utántöltésű, motoros falfestő hengeres készüléke (12). A festékszivattyú 6 V-os, és 4 db R20-as akkumulátorral, vagy LR20 típusú, pl. alkaline elemmel működik (13). Külön megvásárolható tartozékként azonban használhatunk hozzá hálózati adaptert is. Zajszintje nem túl magas kb. 70 dB (A). Az üzemidő - akkumulátortól függően - kb. 15 óra, és percenként 0,2 l festéket továbbít egy 1,7 m hosszú műanyagtömlőn keresztül a festőhengerhez. A festék tartály 4 l-es, bármely vízzel hígítható falfesték, diszperziós- és latexfesték felhordására alkalmas. A festőhenger 230 mm széles, a nyelére csatlakoztatott tömlőn keresztül, a henger belső perforált felületén át kapja a folyamatos festékutánpótlást (14). A készülék csupán 1,2 kg súlyú, így vállra vetett festékszivattyúval szinte folyamatos munkára alkalmas (15), amelyet csak a tartály újra töltéséhez kell megszakítanunk. Tisztítása egyszerű, és használatával gyorsan elvégezhető még egy nagyobb alapterületű lakás kifestése is. A készülék ajánlott fogyasztói ára: 15 990 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatápolás nanotechnológiával

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt...


Védjük meg otthonunk fából készült tárgyait

Sokan szeretik lakásukban, környezetükben a faanyag bőséges felhasználását, hiszen a fa nem csak szép, de kellemesen otthonos hangulatot teremt, ráadásul számtalan kedvező tulajdonsága van....