Bosch szalagcsiszoló

A Bosch amúgy is bőséges szalagcsiszoló választékában egy új család jelent meg, melynek egyik tagját, a PBS 7 A jelzésűt kapta meg próbára szerkesztőségünk. A rezgőcsiszolóknál már látott új design azonnal felfedezhető ezen a gépen is; formái lekerekítettebbek, íveltebbek a 75-ös és 60-as sorozat tagjainál. Az orr-rész kényelmesen megfogható markolattá formálódott, és elöl a szalagpálya kialakítása is megváltozott. A kissé kinyúló mellső vezetőhenger bizonyos esetekben lehetővé teszi, hogy valami alá benyúlva is csiszolni tudjunk.

A Bosch mikroszűrő rendszere ugyan már a korábbi gépeken is megtalálható, az új sorozaton azonban - a még hatékonyabb porelszívás miatt - az egész gép felépítése megváltozott. A szűrő vízszintesen, közvetlenül a szalagpálya mögé került. Egy különálló elszívó ventilátor a szalagpálya belső oldala felől összegyűjtve, meglehetősen intenzíven nyomja be az elszívott port a mikroszűrő házába. Az elszívás hatékonysága valóban nőtt, a gép alig hagy port a munkafelületen. A szűrőház áthelyezése egyben a stabilabb rögzítésére is lehetőséget adott, mert így nem csak a csonkra csatlakozik, hanem egy műanyag füllel a hátsó markolatra is (1).
A mikroszűrő rendszert a Bosch már minden csiszológépén alkalmazza. A hullámos papír lamellákból felépülő szűrő (2) még a legfinomabb porszemcséket sem engedi át, hanem a lamellák között összegyűjti. Folyamatos használatnál természetesen a szűrőtokot rendszeresen üríteni kell. Ehhez a tok fedelét le kell pattintani, és a port egyszerűen kiönteni. Egy-egy precízebb gépkarbantartás, tisztítás alkalmával külső porszívóval is megtisztíthatjuk a papírszűrőt. Huzamosabb munkáknál természetesen a mikroszűrő külső porszívóval helyettesíthető. A csatlakozáshoz szükséges adapter külön tartozék.
A 600 W teljesítményű PBS 7 A-n szabályozó elektronika nincs, üresjárati szalagsebessége 300 m/perc körül van. A szalagfutás pontos beállítására - az elődeihez hasonlóan - a gép oldalán találunk szabályozó csavart (3). Ez a gyári beszabályozásra szolgál, és nem tanácsos hozzányúlni, mert egyébként a szalagfutás automatikus. A szalagcsere is egyszerű a szalagpálya oldalán található feszítőkar kihajtásával (4).
A gép konstruktőrei kifejezetten törekedtek a sokoldalú rögzítési lehetőségekre. Nem csak a szalagcsiszoló tetején (5), hanem egyik oldalán (6) is - stabil letámasztásra alkalmas - sík felületet alakítottak ki. Ezekre a felületekre rögzítőcsavarok anyameneteit helyezték el (felülre kettőt, oldalra egyet). Ezen kívül a fedél alatt még két süllyesztéket is találunk, melyek segítségével kis gyorsszorítókkal rögzíthetjük a gépet a munkaasztalra (7). Mindezeket a lehetőségeket kihasználva igazán sokoldalú szalagcsiszolót kapunk a PBS 7 A-ban. Ajánlott fogyasztói ára 31 850 Ft.
Jövőre jelenik meg nálunk a TBS 7 SE változat, amely csak az elektronikus fordulatszám-szabályozóban különbözik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...