Ringlispíl

Egy "klasszikus" körhinta látványa régi nyarak, régi idők hangulatát kelti bennünk. Ez a gyerekeknek érdekes karácsonyi játék a felnőttekben nosztalgiát ébreszt. Forgatható lovacskáival kedves dísze is lehet akár a lakásnak is az ünnepek után.

Elkészítése komolyabb felszereltséget nem igényel. Mielőtt belekezdenénk munkánkba, el kell döntenünk az alsó doboz alakját: talán mutatósabb, ha kerek, de több vele a munka. Lehet hat, vagy akár nyolcszögletű is. Körzővel rajzoljuk ki a lapokat; átmérő 300 mm. A felső középpontját fúrjuk ki 8,5 mm-es fúróval. Az alsóból egy 100 mm sugarú koncentrikus kört vágjunk ki: ez az alsó fedél, mely az összeszerelés miatt szükséges. Szabjuk le az oldal darabjait 60°-os élekkel, s ragasszuk össze az alsó és felső lapokkal. Száradás után előbb fűrésszel, ráspollyal nagyoljuk, majd csiszolópapírral alakítsuk ki a végleges formát.
Az állvány egy kisebb és egy nagyobb hatszögletűre vágott, közepén 8,5 mm-es furatú lap, 200 mm hosszú, ferde tipli-oszlopokkal. E lapok egyike kerül a doboz tetejére, melyet gondosa illesszünk, majd ragasszunk rá. A felső keret 250 mm átmérőjű, melyből díszítésül küllőszerűen kifűrészelhetünk alakzatokat, a tetejére háromszögletű (vagy más alakú) darabokat ragaszthatunk. Fúrjuk ki középen 8 mm-es fúróval, melyet zárjunk le egy darab hengeres vagy kúpos kb. 30 mm átmérőjű rúddal, tetején ágaskodó ló figurával.
Ebbe a furatba kerül a függőleges tengely. Hosszát úgy állapítsuk meg, hogy az alsó fedelet helyére illesztve a tengelyt állítsuk be, és a vakfurat mélységére hagyjunk rá 5-10 mm-t. A fedéllel érintkező végét csiszoljuk enyhén kúposra, hogy könnyen forogjon. Ragasszunk most a dobozba a középponttól kb. 5 cm-re, a belső szélekhez illeszkedő, azzal azonos magasságú lécet. Ennek egyik feladata, hogy a vízszintes tengely "csapágyháza" legyen, másrészt az alsó fedél erre illeszthető. Fúrjuk most át középen, sugárirányban a doboz oldalát és ezt a lécet egy 8,5 mm-es fúróval.
Folytassuk munkánkat a fogaskerekek elkészítésével, melyek körhintánk kvázi fődarabjai. Ezek mérete a rendelkezésre álló helytől függ. A vízszintes tengelyre kerülő fogaskerék átmérője lehetőleg legyen azonos a belső mélységgel, a függőleges tengely fogaskereke töltse ki a kerékig a teret (de ne érje azt). Jelöljük most ki a fogak helyét. A vízszintes kerékre rajzoljunk egy, a külső átmérőnél kb. 8 mm-rel kisebb kört. Osszuk a körzővel hat felé, majd ezeket a húrokat megfelezve megkapjuk a 12 fog helyét. Ezzel a távolsággal rajzoljunk kört a függőleges kerékre és osszuk fel hat részre. Mérjünk, szerkesszünk minél pontosabban. Fúrjuk ki a középpontokat 8, a fogak helyét 6 mm-es fúróval. Vágjunk le 18 db fogat úgy, hogy a fogak hegyét kb. 5 mm hosszan hegyezzük ki. Nagyságát (hosszát) méréssel állapítsuk meg. Ragasszuk mindegyiket helyére. Előbb a függőleges tengelyre helyezzük fel a kereket, ezt kövesse a kisebb kerék. A vízszintes tengelyre vágjuk ki a tekerőt, fúrjuk ki, majd ragasszuk helyére. A tengely játéka 2-3 mm-nél ne legyen nagyobb. Mielőtt az alsó fedelet helyére csavaroznánk, csepegtessünk gyertyaviaszt a fogakra, hogy könynyebben csússzanak.
Függesszük fel a lánccal a lovakat, figyeljünk arra, hogy amikor előre tekerjük, ne hátra felé mozogjanak. Természetesen ezek a figurák nem csak lovak lehetnek, választhatunk más alakot is. Végezetül ne feledkezzünk meg a lábakról sem, mielőtt lakkozni kezdenénk.

Szűcs István


Anyagszükséglet:

 • 3 db 5 mm vastag 300x300 mm-es rétegeltlemez a felső keretnek és az alsó dobnak
 • 1 m 40x45 mm-es fenyőléc, melyből az alsó dob oldala készül
 • kb. 2 m, 8 mm átmérőjű tipli a tartó állványhoz, valamint a vízszintes, ill. függőleges tengelyeknek
 • 500 mm hosszú 30x20 mm-es fenyő léc a felső keret merevítőjének
 • 1-1 db 20 mm vastag 120x120, ill. 60x60 mm-es fenyődeszka a tartóállvány alsó és felső részének
 • 12x70 mm-es léc kb. 500 mm a lovacskák kivágására
 • 6 mm vastag rétegeltlemez 50x50 mm-es 3 db, 2 db a fogaskerekeknek, 1 db a hajtókeréknek
 • kb. 40 cm 6 mm-es tipli szintén a fogaskerekek fogainak
 • kb. 160 cm vékony lánc, a lovak felfüggesztéséhez
 • 3 db 3x25-ös facsavar a fenéklemez felerősítéséhez
 • ragasztó, lakk, viasz
   

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti ötletek

Ahhoz hogy a kertünk megszokott látványába újat csempésszünk, nem kell feltétlenül nagy anyagi ráfordítás. Sokszor egy egyszerű ötlet nagyon ütős lehet. Íme, néhány gondolatébresztő kép.


Függő ágyak

Képes, ötletadó összeállításunkban aközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok...