Ringlispíl

Egy "klasszikus" körhinta látványa régi nyarak, régi idők hangulatát kelti bennünk. Ez a gyerekeknek érdekes karácsonyi játék a felnőttekben nosztalgiát ébreszt. Forgatható lovacskáival kedves dísze is lehet akár a lakásnak is az ünnepek után.

Elkészítése komolyabb felszereltséget nem igényel. Mielőtt belekezdenénk munkánkba, el kell döntenünk az alsó doboz alakját: talán mutatósabb, ha kerek, de több vele a munka. Lehet hat, vagy akár nyolcszögletű is. Körzővel rajzoljuk ki a lapokat; átmérő 300 mm. A felső középpontját fúrjuk ki 8,5 mm-es fúróval. Az alsóból egy 100 mm sugarú koncentrikus kört vágjunk ki: ez az alsó fedél, mely az összeszerelés miatt szükséges. Szabjuk le az oldal darabjait 60°-os élekkel, s ragasszuk össze az alsó és felső lapokkal. Száradás után előbb fűrésszel, ráspollyal nagyoljuk, majd csiszolópapírral alakítsuk ki a végleges formát.
Az állvány egy kisebb és egy nagyobb hatszögletűre vágott, közepén 8,5 mm-es furatú lap, 200 mm hosszú, ferde tipli-oszlopokkal. E lapok egyike kerül a doboz tetejére, melyet gondosa illesszünk, majd ragasszunk rá. A felső keret 250 mm átmérőjű, melyből díszítésül küllőszerűen kifűrészelhetünk alakzatokat, a tetejére háromszögletű (vagy más alakú) darabokat ragaszthatunk. Fúrjuk ki középen 8 mm-es fúróval, melyet zárjunk le egy darab hengeres vagy kúpos kb. 30 mm átmérőjű rúddal, tetején ágaskodó ló figurával.
Ebbe a furatba kerül a függőleges tengely. Hosszát úgy állapítsuk meg, hogy az alsó fedelet helyére illesztve a tengelyt állítsuk be, és a vakfurat mélységére hagyjunk rá 5-10 mm-t. A fedéllel érintkező végét csiszoljuk enyhén kúposra, hogy könnyen forogjon. Ragasszunk most a dobozba a középponttól kb. 5 cm-re, a belső szélekhez illeszkedő, azzal azonos magasságú lécet. Ennek egyik feladata, hogy a vízszintes tengely "csapágyháza" legyen, másrészt az alsó fedél erre illeszthető. Fúrjuk most át középen, sugárirányban a doboz oldalát és ezt a lécet egy 8,5 mm-es fúróval.
Folytassuk munkánkat a fogaskerekek elkészítésével, melyek körhintánk kvázi fődarabjai. Ezek mérete a rendelkezésre álló helytől függ. A vízszintes tengelyre kerülő fogaskerék átmérője lehetőleg legyen azonos a belső mélységgel, a függőleges tengely fogaskereke töltse ki a kerékig a teret (de ne érje azt). Jelöljük most ki a fogak helyét. A vízszintes kerékre rajzoljunk egy, a külső átmérőnél kb. 8 mm-rel kisebb kört. Osszuk a körzővel hat felé, majd ezeket a húrokat megfelezve megkapjuk a 12 fog helyét. Ezzel a távolsággal rajzoljunk kört a függőleges kerékre és osszuk fel hat részre. Mérjünk, szerkesszünk minél pontosabban. Fúrjuk ki a középpontokat 8, a fogak helyét 6 mm-es fúróval. Vágjunk le 18 db fogat úgy, hogy a fogak hegyét kb. 5 mm hosszan hegyezzük ki. Nagyságát (hosszát) méréssel állapítsuk meg. Ragasszuk mindegyiket helyére. Előbb a függőleges tengelyre helyezzük fel a kereket, ezt kövesse a kisebb kerék. A vízszintes tengelyre vágjuk ki a tekerőt, fúrjuk ki, majd ragasszuk helyére. A tengely játéka 2-3 mm-nél ne legyen nagyobb. Mielőtt az alsó fedelet helyére csavaroznánk, csepegtessünk gyertyaviaszt a fogakra, hogy könynyebben csússzanak.
Függesszük fel a lánccal a lovakat, figyeljünk arra, hogy amikor előre tekerjük, ne hátra felé mozogjanak. Természetesen ezek a figurák nem csak lovak lehetnek, választhatunk más alakot is. Végezetül ne feledkezzünk meg a lábakról sem, mielőtt lakkozni kezdenénk.

Szűcs István


Anyagszükséglet:

 • 3 db 5 mm vastag 300x300 mm-es rétegeltlemez a felső keretnek és az alsó dobnak
 • 1 m 40x45 mm-es fenyőléc, melyből az alsó dob oldala készül
 • kb. 2 m, 8 mm átmérőjű tipli a tartó állványhoz, valamint a vízszintes, ill. függőleges tengelyeknek
 • 500 mm hosszú 30x20 mm-es fenyő léc a felső keret merevítőjének
 • 1-1 db 20 mm vastag 120x120, ill. 60x60 mm-es fenyődeszka a tartóállvány alsó és felső részének
 • 12x70 mm-es léc kb. 500 mm a lovacskák kivágására
 • 6 mm vastag rétegeltlemez 50x50 mm-es 3 db, 2 db a fogaskerekeknek, 1 db a hajtókeréknek
 • kb. 40 cm 6 mm-es tipli szintén a fogaskerekek fogainak
 • kb. 160 cm vékony lánc, a lovak felfüggesztéséhez
 • 3 db 3x25-ös facsavar a fenéklemez felerősítéséhez
 • ragasztó, lakk, viasz
   

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rönkből készül

Amikor egy fát kénytelenek vagyunk kivágni, ezután is sok mindenre használhatjuk még, nem csak fűtésre. Összeszedtünk néhány ötletet, mikor, miként élhet tovább, a már nem élő fa.


Hogyan segíthetnek a hasogatók és hintafűrészek?

Készíted már a tűzifát? Akkor a könnyű és gyors munkához szükséged lesz minőségi gépekre, amelyekkel még spórolhatsz is!