Színek harmóniája

Lapunk 2000. 7-8. számában már foglalkoztunk a színelmélettel, a színek erejével, majd a novemberi számunkban a lakberendezés szempontjából ránk gyakorolt hatásukat tekintettük át. Egyre színesebbé válik világunk, és egyre többen mernek merészebben gondolkodni mindennapi életterük szín-vonatkozásában is. A merészség azonban néha vagy nagyon visszafogott vagy eltúlzott. Ezért az alábbiakban újra visszatérünk ennek a nagyon fontos kérdésnek a vizsgálatára.

"A szín: élet. Színek nélkül halott lenne a világ." - írja a színelmélet egyik legnagyobb szakértője, Johannes Itten. Az utóbbi években egyre fontosabbá váltak a színek mindennapi életünkben. Jelentőségük jóval nagyobb annál, mintsem azt gondolnánk. Nemcsak hangulatot határoznak meg, hanem élettani hatásuk is igen jelentős. Jókedvre derítők lehetnek, de ugyanakkor letörtséget is okozhatnak. Hozzájárulhatnak hőfokérzetünkhöz. Gyógyíthatnak, de beteggé, kedélytelenné is tehetnek bennünket. A hideg (zöldeskék, kék, kékeslila, lila), illetve a meleg (pl. sárga, narancs, narancsvörös) színek használatával befolyásolhatjuk hőfokérzetünket, ezzel csökkenthetjük vagy növelhetjük komfortérzetünket.

2Orvosok által igazolt tény, hogy a hideg színekkel kifestett szobában fázni, vacogni kezd az ember. Ez a jelenség a színek vérkeringésünkre gyakorolt hatásával magyarázható. Az emberek eltérő módon reagálhatnak ugyanarra a színre. Van, akit egy bizonyos szín zavarhat, amíg másokhoz ugyanaz közel áll. A színek lakásunk berendezésének egyik legjelentősebb eszközei. Ahhoz viszont, hogy jól használjuk őket, nem árt megismerni legfontosabb hatásaikat, tulajdonságaikat. A bennünket körülvevő színek megváltoztatásával egyszerűen átalakíthatjuk környezetünket. Akár a fal új színe, akár néhány új párna- vagy bútorhuzat, akár egy addig nem használt textília is megváltoztathatja lakásunk hangulatát.
A színek meghatározhatják a lakásunkba lépő vendégek első érzéseit. Téralakító tulajdonságaikat felhasználva elérhetjük a térhatás megváltozását is. A szívünk vagy szeszélyünk által megkívánt hangulat megteremtése érdekében is felhasználhatjuk őket segítségképpen.
3Például körültekintő, jól átgondolt színválasztással felmelegíthetjük az északi fekvésű, hideg helyiségeket, ugyanakkor a túl napos, déli vagy nyugati tájolású szobákba, a hűvös színek kellemes hangulatot varázsolnak, vagy a kis lakások ajtókkal egymásba nyíló helyiségei nagyobbnak tűnnek, ha a padló és a falak színe mindenhol azonos.
Leghatékonyabban egyetlen szín eltérő árnyalatainak váltogatásával tehetjük látszólag szellősebbé a szűk vagy túlságosan zárt helyiségeket. Minél világosabb árnyalatot választunk valamelyik hideg színtartomány halvány árnyalatából, annál tágasabbnak tetszik majd a lakás. Ha kisebbnek, meghittnek szándékozunk láttatni a rendelkezésünkre álló belső teret, mint amilyen, akkor e cél érdekében érdemes valamilyen erőteljes árnyalatot (pl. a piros, narancs, arany, terrakotta, burgundi vörös, barna) választanunk.
5Ha túl magas a plafon, a mennyezet sötétre festésével "hozhatjuk azt le", ha pedig túl alacsonyan helyezkedik el, válasszunk világos árnyalatot: az összhatás ebben az esetben távolságot adó lesz. A padló esetében használt világos szín tértágító hatású ugyan, de a rajta való járást bizonytalanná teszi. A sötét színek használatával szűkebbnek tűnhet a tér, de megnyugtató érzésként jelentkezik majd, hogy léptünk biztos talajt fog rajta.
Nem mindenki tudja, hogy egy-egy kikerülhetetlennek hitt kellemetlen inger, amely megkeseríti a mindennapokat, a színek segítségével elviselhetővé tehető. Homályos, sötét helyiségünket a sárga, napfény-hatású színével vidíthatjuk fel. A pihenésre szolgáló szobában halvány, semleges színekkel teremtsünk nyugalmat magunk körül. Tehetjük ezt lágy vajszínnel, bézzsel, puha galambszürkével és csontfehérrel egyaránt. Ha igényünk van rá, előszobánkat élénk falfestéssel meghökkentővé tehetjük. Elrugaszkodhatunk az ajtók, ablakkeretek megszokott fehérre festésétől is. Helyette kellemes hatást érhetünk el, ha a fal vagy a tapéta alapszínére festjük azokat.
6Azt, hogy szobánk elevenebbé váljon, a színek ellenpontozásával érhetjük el. A hűvös, halvány árnyalatúra festett helyiséget például meleg színű faburkolattal élénkíthetjük. A meleg színeket halovány, hűvös, a semleges színeket valamilyen élénk alapszínnel - mint a piros vagy kék - egészíthetjük ki. Az az igazán jól kiválasztott színárnyalat, amelyet kellemesnek érzünk, amihez ösztönösen vonzódunk. Egyes színek nyomasztólag, míg mások vidítóan hatnak ránk, ezért mielőtt végleg döntenénk, győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott árnyalatot szeretni tudjuk-e, elfogadjuk-e, tudunk-e vele nap, mint nap együtt élni. Előfordulhat, hogy szívesen töltenénk éjszakai pihenésünket egy feketére mázolt hálószobában, de aztán egy gyönyörű napsütötte reggelen kiderülhet, hogy hatalmasat tévedtünk: ébredéseink rémálommá változnak. Természetesen használhatjuk itt is a sötétebb színeket, de azoknak mindenképpen olyan árnyalatát kell alkalmaznunk, amelyek ránk nézve, érzelmileg megnyugtató hatásúak.
7Nagyon fontos tudni azt is, hogy bevásárló körútjainkon semmilyen körülmények között ne válasszunk kizárólag prospektusok fényképei alapján. Az üzletben feltétlenül kérjünk valódi szín-, tapéta- és textilmintát, majd a tervezett színösszeállítást vizsgáljuk meg otthonunkban, nappali és mesterséges fényben egyaránt. A színeket kizárólag a fény által láthatjuk. Fény nélkül nem beszélhetünk színekről. Másképpen hatnak a színek természetes fényben és teljesen másként mesterséges világításnál. Izzólámpák meleg fényénél a sárga és a vörös színek még melegebbek lesznek, a hideg színek ellenben "elbágyadnak", elszürkülnek.
A színek intenzítása a rájuk eső fénytől függ. Kicsi, sötét szobában komorabbnak, színtelenebbnek tűnnek, mint ott, ahol erős a nappali fény. Sötét színek használatakor több mesterséges fényről kell gondoskodnunk, mert ezek a színek sokkal több fényt nyelnek el, mint a világosak. Mivel a fényt jól visszaveri, ezért a fehér és a világos színek tértágító hatásúak.

Az alábbi rövid útbaigazítással szeretnénk segítséget nyújtani a megfelelő színkiválasztáshoz, amely elengedhetetlen a jó közérzet megteremtése érdekében.
A fehér a végtelen távolság, a "porcukros" havas táj, a tisztaság, a semlegesség színe. Világosságából adódóan tértágító hatása közismert. Az általa képviselt háttér előtt a színek erőteljesebbnek tűnnek.
1A BEIGE (ejtése: bézs) a nyersgyapjú, a homok és a kagylók színe. A természetesség érzésével tölt el bennünket. Erősebb és érzékenyebb színeket egyaránt elvisel maga mellett.
A SÁRGA a gyönyörűen virágzó repceföldeket, a gyermekláncfű fejecskéjének színét és az érő búzamező fölötti napsütést juttatja eszünkbe. Hatása lelkesítő, figyelemfelkeltő. Erős árnyalata idegesítővé válhat, és bizony a rovarok is igen kedvelik.
A narancssárgából lelkes örvendezés, meleg, jótékony atmoszféra sugárzik.
A PIROS a szerelem, a tűz, a vér, az erő és hatalom színe. Növeli a vérnyomást, izgató, aktivitásra serkentő, mozgékony szín. Falszínként erőszakos, heveskedő betolakodóként hat. Nagy felületen szinte elviselhetetlenné válik, a közelében tartózkodók idegessé, nyugtalanná válnak tőle.
A KÉK szín egyaránt lehűthet és fel is üdíthet. Távolság- és mélységérzetet kelt bennünk, befelé fordulásra késztet. Kifejezhet érzékenységet és finomságot, elmélyülést és békességet egyaránt. Árnyalatainak térmegváltoztató hatása kitűnő.
Az IBOLYA nyugtalan, terhelő szín, nagy foltokban nyomasztóan, ijesztően hathat. "Ha ilyen fény borul egy táj fölé, a világvége rémületét szuggerálja." - mondta Goethe.
A ZÖLD nyugalmat és reményt fejez ki. A rügyfakasztó tavasz, a nyári mező, az örökzöld fenyvesek, a fák lombjának színe. A zöldet kimondottan megnyugtató hatása miatt alkalmazzák az orvosi rendelőkben, illetve a kórházi műtőszobákban is.
A BARNA a frissen felszántott földek színe. Szilárdságot, állandóságot és biztonságérzetet nyújt. A lakás padlóján, bútorain, falain barátságossá, megnyugtatóvá teszi azokat. Szükségessé válhat mellette egyes élénkítő színek (pl. narancs vagy piros) használata, de tehető mellé beige, csontfehér, fehér és tejeskávé szín is. Az ilyen kombinációkkal "kezelt" otthonok stressz-oldó hatással bírnak.
Itt kell megjegyeznünk, hogy nagyon veszélyes lehet az egyes színdivatok válogatás nélküli követése. A frissen festett falak színe, vagy meglévő bútoraink új huzata nem olyan, mint ruhatárunk megunt, szekrényünk legmélyére süllyesztett darabja. Kizárólag abban az esetben lehet számunkra mérvadó az aktuális színdivat követése, ha az önmagában is megfelel lelki alkatunknak, beállítottságunknak. Ellenkező esetben rosszul fogjuk érezni magunkat a saját otthonunkban.
Összegzésképpen leírhatjuk, hogy a színek akár tudatos, akár tudatlan használatával idegsimítóan békéssé, de bántóan nyugtalanná, vagy rafináltan izgalmassá is tehető lakásunk összhatásának arculata. Meggondoltan, körültekintően de legfőképpen aprólékos, mindenre kiterjedő figyelemmel, türelemmel kell összeválogatnunk a színeket, amelyek mindennap körülvesznek majd bennünket. Ilyen módon elkerülhetjük, hogy rossz példa befolyására döntsünk egyéniségünktől idegen színek mellett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika

Címkék: szín

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertjeink szintezettsége

Akárcsak egy természetes erdei környezetben, a kertben is különféle szintezettségeket figyelhetünk meg. Akár a talaj egymás után következő rétegeire, akár a növényzeti sáv szintjeire, vagy a...


Zajmentesség

Rohanó világ, zavaró zajforrások mindenhol… Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is...