Elem helyett töltő és akkumulátor

Mint arról tavaly decemberi számunkban már írtunk, a GP rendkívül gazdaságos és kényelmes megoldást kínál az elemek kiváltására PowerBankjaival, melyek akkumulátortöltőt és a hozzácsomagolt akkumulátorokat tartalmaznak. A digitális fényképezőgépek és egyéb nagy áramfelvételű készülékek korában azonban elengedhetetlenné vált, hogy a nagy kapacitású akkukat a lehető legrövidebb idő alatt fel tudjuk tölteni.

2002 őszén egyedülálló termékkel lépett az európai piacra a GPŇ Batteries. A GP nevét eddig is ismerhettük elemeiről, akár ezerszer újratölthető elemhelyettesítő akkumulátorairól, töltőiről. Magyarországon is kaphatóak nagy kapacitású akkui, mint például a 2000 mAh-s ceruza méret, valamint ennek töltővel csomagolt változata, a kompakt PowerBank. Sokakat elriasztott azonban a vásárlástól az aránylag hosszú töltési idő, mely eddig az egyetlen út volt a kíméletes töltési mód biztosításához.
Az új GP PowerBank Smart viszont kompromisszum nélküli megoldást kínál. A már Magyarországon is kapható szupertöltő hihetetlenül rövid idő, mindössze 65 perc alatt tölti fel a hozzácsomagolt 4 db 1800 mAh kapacitású Ni-MH ceruzaakkumulátort, anélkül, hogy bármiféle károsodást okozna bennük. A GP mérnökei szem előtt tartották a biztonságot is: a töltőt hőérzékelővel, túltöltés elleni védelemmel, biztonsági időkapcsolóval látták el, sőt, az intelligens készülék azt is képes kiszűrni, ha zárlatos akku, vagy nem tölthető elem kerül bele. A sokoldalú töltő egyszerre 1-4 db akkumulátort tölt, és a ceruzán (AA) kívül kezelni tudja a mikroceruza (AAA) méretet is. Ráadásul nikkel-metálhidrid akkuinkon kívül megbirkózik a hagyományos nikkel-kadmium akkuk töltésével is.
A csúcsmodell PowerBank Smart mellett kapható a szintén újdonságnak számító PowerBank Rapid akkutöltő is. Nagytestvéréhez hasonlóan nagykapacitású ceruzaakkumulátorokkal csomagolva kapható, viszont a ceruza (AA) és a mikroceruza (AAA) mellet a 9 V méretet is képes tölteni. Sebessége szintén meggyőző: 1-2 db 1800 mAh akkumulátort két, 3-4 darabot négy óra alatt tölt fel. A Ni-MH és NiCd akkuk között pedig automatikusan különbséget tesz, ennek megfelelő módon tölti.
Mindkét akkumulátortöltő fontos tulajdonsága, hogy az akkumulátorok töltöttségi szintjét (szaknyelven a feszültségkülönbséget vagy dV-t) beépített mikroprocesszor figyeli, és a készülék az akkuk teljes feltöltése után csepptöltésre kapcsol át. (A hagyományos akkutöltők időkapcsolóval rendelkeztek, így előfordulhatott hogy új, nagyobb kapacitású akkumulátor vásárlása esetén régi töltőnk azt nem töltötte fel teljesen.)
Érdemes szólnunk a töltőkhöz csomagolt akkumulátorokról is. Jogosan gondolhatnánk, hogy tökéletesen helyettesítik az alkáli elemeket, ennél azonban jóval többről van szó. A GP egyedi gyártási technológiájának köszönhetően az akkumulátorok sokkal jobban tűrik a nagy igénybevételt, mint az elemek, így egy feltöltéssel is tovább működik a discman, több képet készíthetünk digitális fényképezőgépünkkel, mintha elemet használnánk. Mivel akár ezerszer újratölthetőek, így hamar megtérül a költség, melyet vásárláskor befektettünk, ráadásul nem terheljük környezetünket a veszélyes hulladékká váló kimerült elemekkel.

GP PowerBank Smart: 1 órás szupertöltő

 • A leggyorsabb akkumulátortöltő, amely kíméletesen tölt
 • 1-4 db 1800 mAh-s akkut 65 perc, 1600 mAh-s akkut 60 perc alatt tölt fel
 • 4 db 1800 mAh-s Ni-MH ceruzaakkumulátorral
 • A töltés folyamatát minden töltőhelyen LED jelzi
 • Nikkel-kadmium és nikkel-metálhidrid akkuk töltésére (átkapcsolható)
 • 1-4 db ceruza vagy mikroceruza méretű akkumulátorhoz
 • Intelligens mikroprocesszor az akkumulátor töltöttségi szintjét figyeli
 • A töltés befejezése után csepptöltésre áll át
 • Minden töltőhely egyedileg rendelkezik hőérzékelővel, túltöltés elleni védelemmel és biztonsági időkapcsolóval
 • Leáll a töltéssel, ha készülékbe nem tölthető elem kerül
 • Leáll a töltéssel, ha a készülékbe zárlatos vagy hibás akkumulátor kerül

 

GP PowerBank Rapid: 2 órás gyorstöltő

 • Intelligens gyorstöltő 4 db 1800 mAh-s ceruzaakkumulátorral
 • 1-4 db ceruza (AA) vagy mikroceruza méretű, illetve 1-2 db 9 V akkumulátor töltéséhez
 • 2 db 1600 mAh akkut 2 óra alatt, 2 db 1800 mAh akkut 2 óra 20 perc alatt tölt fel
 • 4 db 1600 mAh akkut 4 óra alatt, 4 db 1800 mAh akkut 4 óra 40 perc alatt tölt fel
 • A töltés befejezése után csepptöltésre áll át
 • Nikkel-kadmium és nikkel-metálhidrid akkumulátorok töltésére egyaránt alkalmas (automatikus)
 • Leáll a töltéssel, ha készülékbe nem tölthető elem kerül
 • Leáll a töltéssel, ha a készülékbe zárlatos vagy hibás akkumulátor kerül
 • Minden töltőhely egyedileg van ellátva túltöltés elleni védelemmel, biztonsági időkapcsolóval és hőérzékelővel
 • Közvetlenül a konnektorhoz csatlakoztatható
   

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: akkumulátor, akku

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyorsan tölthető lítium akkumulátorok

Negyed óra alatt feltölthető akkumulátor, ami akár egy hétig ellátja energiával mobil eszközünket? A közeljövőben már ilyen áramforrásokkal találkozhatunk.


Töltés vezeték nélkül

Egyre több mobil használja a vezeték nélküli töltést. Persze vezeték itt is van, de azzal a töltő áramot vezetjük a wireless adóhoz, amire a telefont csak rá kell helyeznünk, és máris...