Motorizált fűrészbak

A nagyobb városokban már csak elvétve akad aki fával fűt, vidéken azonban ma is sokan kitartanak a fafűtés mellett, sőt a korszerű fafűtéses kazánok, kandallók és cserépkályhák terjedésével újra növekszik az igény a megújuló energiaforrás iránt. Különösen ott, ahol erdő van a közelben, ahonnan előnyös feltételek mellett lehet a már csak tüzelésre alkalmas fatörzseket megvásárolni. Az ilyen tüzelőanyag többnyire hosszú hasábokban kerül a házakhoz, és további darabolást igényel. Van aki feldaraboltatja, mások viszont ezt is maguk végzik el. Aki erre vállalkozik, szinte biztosan láncfűrésszel lát neki. Ha könnyíteni, gyorsítani szeretne e nem is könnyű munkán, akkor ajánljuk, hogy vegye fontolóra az alábbi motorizált fűrészbakot, mert ezzel a gépet csak irányítani kell, a darabolást pedig jelentősen meggyorsíthatja.

Az ötlet lényege végső soron csupán annyi, hogy a láncfűrész vezetősínénél fogva szilárdan olyan csuklószerkezetbe szorítható, amely tengely körül elfordítható, és a fűrészbak egyik ágán található. Ha már van bakunk, akkor erre is felszerelhetjük, feltéve, hogy az szilárd szerkezetű, és nem billenti el a végére szerelt láncfűrész. Ilyen esetekben felesleges új bakot készítenünk, elég, ha a csukló szerkezetet egy 25-30 mm-es zártszelvényű idom végére szereljük fel, amit pedig a bak egyik lábára, illetve tartó villaszárára csavarozva rögzítünk. Ezzel a fűrészbak is szilárdabbá, és a beleszorított láncfűrész kezelése is könynyebbé válik.
Először is tehát a láncfűrész befogójának az elkészítését ismertetjük. A szorítók alapanyaga 6x60 mm-es laposacél. Hosszuk a gép vezetősínének a szélességénél jóval nagyobb méretű legyen. (Eredetileg egy univerzális Sthil fűrészhez készült.) A három pofához szükséges darabok levágása után mind a hármat összefogva fúrjuk ki az összefogó csavarok helyét, majd két darabba középen is fúrjunk lyukat a szorító és felfogó csavarok számára. A szélső lyukak 8,1 mm-esek a középsők pedig 8, illetve 8,2 mm átmérőjűek legyenek. A legszélső felfogó lapra kell még egy 6,2 mm-es furat, amely a láncvédő burkolatot rögzíti.
Ezt követően e lap középső furatába hegesszünk M10x60 mm-es csavarszárat, majd a darab felületének síkba csiszolása után hegesszünk rá laposvasból leszabott, 45x60 mm-es szorítópofát. A párját a középső, mozgó felfogólap közepére hegesszük fel, a szélső menesztőlap közepére pedig hegesszünk egy M8-as magas anyát. A három fémlapot a szélső lyukakba helyezett M8x60 mm-es csavarokkal fogassuk egymáshoz. A mozgó pofa és a fordítólap közé a csavarszárra húzott tekercsrugók a rögzített gép kiemelését könnyítik meg. Ha nem tudunk megfelelő rugót beszerezni, akkor ezeket mellőzhetjük is. A szélső kulisszacsavaroknak a fejét célszerű a fordítólapra hegesztenünk, hogy a befogószerkezet kellő szilárdságú legyen.
Ezután már csak a zártszelvényű tartóvasat, majd a végén levő átmenő 8,1 mm-es furatba dugva a fordítólap csavartengelyét kell méretre vágnunk, és alátétek közbeiktatása után anyával állítsuk be a kotyogásmentes, ám könnyű mozgását. A beállított anyát ellenanyával biztosítsuk kilazulás ellen (1). A kész fűrészbefogó helyét a bakon ezt követően úgy határozzuk meg, hogy vízszintes állásban kb. 100 mm-rel nyúljon a bak villájának alsó része fölé. A tartóvas helyét jelöljük fel a bakra, a szükséges felfogó csavarok számára készítsük el a furatokat, majd csavaros gyors szorítókkal ideiglenesen rögzítsük a bak lábára, illetve a villa megfelelő szárára. A láncfűrészt szorítsuk a befogó pofái közé, és próbáljuk meg nincs-e túl magasan, nem szükséges-e a helyzetén változtatni. A nagyításhoz KLIKK ide!Akkor ideális a helyzete, ha a penge felfelé áll, mert a markolatát felfelé húzva legkönnyebb a mozgatása. Akár több pozíciót is kipróbálhatunk, mielőtt a tartóvasat véglegesen a bakra csavaroznánk. Ha megtaláltuk a gép legkényelmesebb helyét, a bakra M6x80-as kapupánt csavarokkal és szárnyasanyákkal fogassuk fel a tartóvasat, és csavarozzuk helyére az U-alakú - a fűrészpenge teljes hosszáig érő - 20x20 mm-es burkolati idomot. A hosszú fatörzseket mindig egy széles kárpitos hevederrel szorítsuk a bak villájába. A heveder egyik végét a bakra erősítsük fel, és a fatörzsön átvetve, a másik végére erősített kengyelbe lépve szorítsuk le a daraboláskor.
Ha a meglevő fűrészbakunk már eléggé kiszolgált állapotú, célszerűbb, ha új bakot készítünk helyette, amire már a láncfűrészt befogó tartóvas nélkül szerelhetjük fel. A bak váza 20x20, vagy 30x30 mm-es zártszelvényű lágyacél idomvas, merevítéséhez pedig 8-10 mm-es köracélt használhatunk. A lábakat 1220 mm hosszú idomszálból egyenként alakítsuk ki. A lábak terpesztéséhez az idomból fűrészeljünk ki 40, a villához pedig 50, illetve újból 40 fokos csúcsszögű, háromszög alakú darabokat. A bevágások mindig csak a szelvény egyik oldaláig érjenek. Az idomot így könnyen alakra hajlíthatjuk, a vágások élét pedig hegesztéssel rögzíthetjük egymáshoz. Így mind a négy vázidom pontosan egyforma és kellően szilárd lesz. Vigyázat, a negyedik lábidomnál szükségtelen a felfelé nyúló villaszár. A lábidomokat párosítva fogjuk össze, s két-három átmenő csavar számára fúrjunk lyukat a függőleges szárrészükbe.
A nagyításhoz KLIKK ide!Az összefogott lábakat középen egy-egy 600 mm hosszú heveder idom behegesztésével, vagy a lábak közé befogott 3x240x600 mm-es acéllemezzel merevíthetjük ki. A lábvégeket is ajánlatos egy-egy támrúddal összekötni. E célra 8-10 mm átmérőjű köracélt használjunk, és a lábakba fúrt lyukakba dugva hegesszük körül. A villa felső ágát összekötő rúdra azonban - még a behegesztése előtt - húzzuk fel a leszorító vasat. Ezt 3x60x690 mm-es laposvasból szabjuk le, az egyik végét fúrjuk ki, a másikat pedig hajlítsuk meg derékszögben. Az így kialakított fogantyú 120 mm legyen. A hosszabb szár közepére kerüljön a 3 mm vastag acéllemezből kialakított fogaslap, amely a törzsek leszorításához szükséges. A szemben levő oldalsó villaszárra kerüljön a láncfűrész befogószerkezete, amit az előzők szerint készítsünk el. Megjegyezzük azonban, hogy balkezesek a bak baloldalára szereljék fel a befogószerkezetet. A változás ebben az esetben csupán annyi, hogy a rövidebb láb jobb oldalra kerüljön, a befogószerkezetet pedig megfordítva kell a villaszárra erősíteni. Természetesen a védőburkolatot ennek megfelelően kell a láncfűrész fölé csavarozni.
A bak vályúját 2-3 mm vastag acéllemezből szabjuk ki, majd hegesszük a villaszárak alsó részére. A két lemezt összeeresztésük vonalában hegesszük végig, hogy később ne deformálódjanak, és egyben középen tovább szilárdítsák a fűrészbakot. Végül a lábak alsó végét köszörüljük egy síkba, és üregüket egy-egy felhegesztett talppal zárjuk le. A szükséges igazításokat néhány próbafűrészelést követően végezzük el, majd a felületek simára csiszolása rozsdátlanítása után mázoljuk le időjárás álló festékkel. A kész bak (2) segítségégével természetesen nemcsak tűzifát, hanem bármely nagyobb méretű faanyag darabolását könnyűszerrel elvégezhetjük, ha az anyagot megfelelően a bak vályújába szorítjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűrészbak, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ágvágók, teleszkópos metszőollók, hosszú nyelű fűrészek...

Főleg a fás szárú növények gondozása, metszése ütközhet némi nehézségbe, azok mérete miatt. Sokszor a kezelendő rész jóval magasabban van, mint ahogy azt szabad kézzel elérnénk. Ennek megoldására...


Erő, csend és környezetvédelem

Az ipari fejlődés irányvonalát és ütemét jelzi, hogy alig pár hónapja jelent meg lapunkban a Hitachi akkumulátoros fűkaszájának bemutatása, és íme itt a legújabb, hosszú működési idejű...