Polcok félkész elemekből

Az köztudott dolog, hogy a barkácsáruházak árukészlete nagyon bőséges és igen sokrétű. A félkész anyagok választéka is nagy, és ha valaki, pl. gyorsan szeretne készíteni, pl. egy álló sarokpolcot, a hozzávaló kellékeket az utolsó csavarig gyorsan megvásárolhatja. Alapanyagul választhatunk nyers fenyőfát vagy laminált felületű faforgácslapokat. A különféle méretű elemeket csak jól össze kell válogatnunk, hiszen az oldallapok szélességével azonos sugárban lekerekített negyed körcikk alakú elemek sem hiányoznak a kínálatból. Ezeken kívül polclaponként négy-négy konzol vasalatra, facsavarokra és a nyersfa elemekhez színtelen bevonólakkra van szükségünk ahhoz, hogy otthon azután nagyon rövid idő alatt álló polcokká állítsuk össze a megvásárolt elemeket.

Az ilyen polc elemekből akár teljes kör alapú rakodóhelyet is összeállíthatunk. Az összeállítás első fázisában a polclapok helyét kell egységesen bejelölnünk. Ehhez az oldallapokat fogjuk össze, és talpas derékszög segítségével helyüket egyszerre jelöljük fel az élükre (1). A lapokat ezt követően fektessük az asztalra, végüket állítsuk egy vonalba, és egy hosszú vonalzó segítségével minden polclap helyét az élükön egyenes vonallal jelöljük be. Vigyázzunk, a lapoknak az alsó éle fog majd ide kerülni. A tartó vasalatok sarkát e vonalra illesztve csavarozzuk fel (2). A vasalatok egységesen kb. 50 mm-re legyenek a lapok hosszanti élétől. A konzolokat először a lekerekített élű lapokra is felcsavarozhatjuk, majd ezt követően az oldallapokon bejelölt vonalra illesztve rögzítsük szilárdan (3).
Ha a nyersfából készült elem éle erezet szempontjából nem túl előnyös, akkor ajánlatos az élére nyers furnérból készült felvasalható élborítást ragasztanunk (4). A fenéklapokat az oldallapok végétől olyan távolra erősítsük fel, mint amilyen hosszú a konzol szára. A fedőlapokat az oldallapok felső élével egy szintbe állítva erősítsük fel. Ha az egyik oldallapra az összes polclapot felcsavaroztuk, akkor a rá merőlegesen álló oldalakat már könnyű felcsavaroznunk (5). Az egész művelethez nem kell több két óránál, és a kész darabot a helyére állítva berendezhetjük (6). A nyers faanyagból összeállított polcot ugyan még simára kell csiszolnunk, és portalanítása után kétszer vékonyan belakkoznunk, de a laminált darabokból összeállítottal már semmi dolgunk nincs.
Ha a konzolokat pontosan és szilárdan szereltük fel, és minden polclapot csavarokkal is rögzítetünk hozzájuk, akkor még az 1 m-nél magasabb polcok is kellő szilárdságúak lesznek. Ám hogy teljesen biztosak legyünk e felől, a magasabb polcoknál az oldallapok alkotta hátsó sarokba ragasszunk negyed köríves kivitel esetén háromszögű, a többinél pedig négyzet alapú lécet, amelyek hátul is szilárdan fogják össze az oldallapokat.

1 3 5

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...


Betakarítás, tárolás

Késő tavasztól késő őszig a hazánkban termő zöldségek, gyümölcsök nagy választékkal kényeztetnek bennünket. Téltől tavaszig azonban az van, amit betároltunk, vagy megvehetjük a fóliást, esetleg a...