A lakás egykor takargatott része

Mosdó, WC

2009-01-28 16:14:54 | Módosítva: 2014-02-11 12:18:20

WCFigyelemmel kísérve a reklámokat, könnyen észrevehető, hogy ma már az illemhely is a lakás ugyanolyan szerves részének számít, mint bármelyik másik helyiség. Az időzített és mozgásérzékelős illatosítók korában a WC-nek is külön divatja alakult ki.

Ha megnézzük az egyre bővebb választékot felvonultató WC trendeket, arra lehetünk figyelmesek, hogy a tervezők a funkcionális részeit egyre inkább összhangba hozzák a helyiséggel, a tartályt és azokat a részeket, amik elrejthetők, azokat pedig a fal mögé rejtik. Nem is olyan régen még csak a bevásárlóközpontokban találkozhattunk a fal mögé szerelt tartállyal rendelkező WC-kkel, ma azonban a családi házakban is egyre terjedőben van ez a megoldás. Ennek oka, hogy a tartály látványa nem ad hozzá a fürdőszoba vagy mosdó összképéhez, maximum ront rajta, így ha el lehet rejteni, miért ne tennénk.

Amit egy tartálynak tudnia kell

Elsőre e felvetés furcsának tűnhet, ám ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy számos kritériumnak kell megfelelnie egy WC tartálynak. Első és legfontosabb az üzembiztonság, azaz, hogy alkatrészeit, szerkezetét tekintve minél kisebb legyen a hibalehetőség, és a működési zavarok a lehető legegyszerűbben orvosolhatók legyenek.

beépített wc Az esztétikumról az előbb már szót ejtettünk, bár elrejteni egyszerűbb a tartályt, mint "dizájnosra" megcsinálni. Lényeges lehet még az ütésállósága, hang-, és hőszigetelő képessége. Előbbi értelemszerűen a lakók komfortérzetét növeli, hiszen egy zajos tartály - ami hangos mind kiürítéskor, mind feltöltéskor - zavarhatja mások nyugalmát, főleg éjszaka. A hőszigetelés pedig azért lényeges, mert ennek híján a feltöltődő hideg víz párakicsapódást eredményez a tartály falán, ami a helyiség falainak penészedését is okozhatja hosszabb távon.
A víztakarékos megoldások közül érdemes kiemelni azokat a szerkezeteket, amelyek egy húzással nem ürítik ki a teljes tartályt (hagyományos tartályok). Ennél az öblítés-stop megoldásnál csak addig folyik a víz, amíg akarjuk. A falba rejtett tartályok is többségükben már két nyomógombbal készülnek, így szabályozható, hogy kisebb vagy nagyobb mennyiségű vízzel öblítsen a tartály.
A fürdőszobai és szaniter-termékekkel foglalkozó cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek termékeik megtervezésekor arra, hogy e szerelési rendszerekkel és technikai megoldásokkal a fürdőszoba szép elemei legyenek szem előtt, a többi pedig maradjon láthatatlan. Így egyébként a szépség a praktikummal is ötvöződik, ami higiéniai előnyökkel is jár, hiszen a falba épített tartály tisztítást sem igényel. A falsík előtti szerelési rendszerek fő előnye, hogy öblítő tartályoknak, csöveknek és más szerkezeti elemeknek csak az a része látszik, amit feltétlenül meg kell mutatni.

Rejtett öblítőtartályok

rejtett öblítőtartályA falsík előtti szerelési rendszerek minden beépítési környezetben alkalmazhatók, hagyományos falazatú, vagy könnyűszerkezetes építészeti megoldások esetén is. Utóbbinál annyi a különbség, hogy a tartály állítható magasságú lábakon áll, így nem a falazatra terhelődik a tartály és a benne levő víz tömege.
A falsík előtti szerelési rendszerek közül vannak külön befalazásra, eléfalazásra alkalmasak és önhordók. Utóbbiak azok, amelyek könnyűszerkezetbe beépíthetők. E változatoknak akkor is jó hasznát veszzük, ha egy tetőtér-beépítést utólagosan, és a lehető legegyszerűbb módon szeretnénk kivitelezni. Így ha e felújítást, lakásbővítést csak szárazépítészeti megoldásokkal, például gipszkarton falakkal szeretnénk megoldani (ami gyorsabb és olcsóbb mint a falazás), akkor sem kell lemondanunk a fal mögé rejtett öblítőtartályokról, csak az önhordó változatból kell vásárolnunk.
Nem önhordó modell esetén az eléfalazás ideális vastagsága 9 centiméter, ám ennél vastagabb akár 18 centiméteres eléfalazás is lehetséges, csak akkor kiegészítőkre, egy hosszabbító szettre van szükség a megfelelő működtetéshez.
A falsík előtti szerelési megoldások esetén felmerül, hogy ez mennyivel csökkenti a fürdőszoba vagy mosdó méretét, ami általában amúgy sem tartozik a nagy helyiségek közé. A falsík előtti szerelésű megoldásoknak semmivel nem nagyobb a helyigénye, mint a hagyományos tartályoké, tehát a térből mindkettő nagyjából ugyanannyit vesz el, csak a hagyományos a fal elülső oldalából, a falsík előtti pedig a túlsóból.
A hibaelhárítás rejtett tartály esetén semmivel sem nehezebb, mint a hagyományosnál. A nyomólap mögötti szerelőnyíláson keresztül minden elvégezhető. A nyomólapot le kell venni, majd a mögötte található védőlapot el kell távolítani. Ezután már minden alkatrészt ki lehet venni a szerelőnyíláson keresztül.

Extrák az extrához

mosdóA falsík elé szerelt öblítőtartályok számos további kényelmi funkcióval bővíthetőek. Legegyszerűbb ezek közül a már említett kétgombos megoldás, ahol az öblítővíz mennyiségét szabályozhatjuk. Ez általában 3, vagy 6 literes öblítési mennyiséget jelent. A falsíkkal rejtett tartályok űrtartalma 7,5 liter.
A kétmennyiséges öblítés víztakarékos megoldást jelent a WC öblítésére, hiszen nem kell minden esetben 6 liternyi vizet elhasználni, csak éppen a műveletnek megfelelő mennyiséget. Előnye az öblítés-stop megoldással szemben (ahol a víz addig jön, amíg nyomjuk a gombot, vagy húzzuk a kart), hogy e szerkezet mindenképp biztosítja a minimális 3 liternyi vizet. Tehát nem áll fenn a veszélye, hogy a használó csak 1,5-2 literrel öblít, ami nem elegendő. A kis öblítést adó gomb megnyomásával a 3 literes vízmennyiség mindenképp lemegy, és ez pont annyi, amennyi minimálisan szükséges a WC csésze átöblítéséhez, elkerülve ezzel a dugulási veszélyt is.
Egyes falsík előtti tartályoknál szagelszívási lehetőség is van. Ezeknél a készülékeknél az öblítőívben egy elágazást alakítottak ki, ide lehet az elszívó ventilátor csonkját bekötni. Egy kb. 18 m3/h teljesítményű szerkezet elegendő ahhoz, hogy a szagokat a csatornába vezesse.
Némely típushoz hangszigetelő készlet is kapható. Ennek lényege, hogy gátolja a WC-vel szomszédos helyiségek irányába a hangok terjedését, mint például a lecsapódó WC-fedél zaját.
A komolyabb gyártók termékeikre 6 év garanciát vállalnak, és 25 évre biztosítják az alkatrészellátást, ami szintén meggyőző érv lehet, ha egy ilyen "újgenerációs" terméket választunk lakásunk nem igazán hangsúlyos helyiségébe is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékossági tippek a mindennapokban

A víztakarékosság mellett viszont érdemes figyelembe venni azt is, hogy a csaptelepekben, csövekben otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezésekben pangó víz kémiai és mikrobiológiai minősége akár...


WC öblítők

A WC csészék öblítő tartályai hagyományosan külső szerelésűek, vagy újabban falsík mögé telepítettek. Hogy mikor, melyik az előnyösebb, azt a helyi adottságok határozzák meg. A tartályok...