Öblítő nélkül

2022-03-06 10:28:32 | Módosítva: 2022-03-06 10:34:25

A mosás nélkülözhetetlen segédanyaga az öblítő. Vagy mégsem? Ma is sok háziasszony kerüli az illatos öblítők használatát, helyette valami természetes szert alkalmaz. Egyes vizsgálatok szerint rengeteget árthat a felesleges öblítő-használat. Részben a ruhának, aminek tönkreteszi a gumírozásait és rontja az impregnáltságát, de úgy tűnik, egészségünkre és a környezetünkre is rossz hatással lehetnek az öblítők. Vizsgálatok szerint az öblítők anyagai, a termék nevével ellentétben nem a ruha öblítésében, tehát a mosószermaradék eltávolításában játszanak szerepet – ilyen funkciójuk nincs. Bevonatot képeznek viszont a textilszálakon, ami érzésre puhábbá teszi az anyagot, gátolja a műszálas ruhák elektrosztatikus feltöltődését, segítheti a vasalást, sőt a ruha száradását is gyorsítja.


Az öblítők használatának ugyanakkor kellemetlen, sőt káros mellékhatásai lehetnek, akár az egészségünkkel, környezetünkkel, akár a ruhanemű használatával kapcsolatban. Az öblítőszerek fő összetevői a csomagoláson „kationos felületaktív anyagok” néven találhatóak meg. Ezek a vegyületek kapcsolódnak a textilszálakhoz és biztosítják azok puhaságát. Mivel rosszul oldódnak vízben, az öblítőkben való felhasználásukhoz további segédanyagok kellenek a jobb oldékonyság érdekében.

E vegyületek azonban nagyon sok gondot okoznak. Kimutatottan elősegíthetik az asztma kialakulását, károsíthatják a szaporodórendszert. Viaszos hatásúak, így a ruhaszárítás során segítik a víz távozását az anyagból, de az újranedvesedést is gátolják. Az emberi bőr folyamatosan izzadságot bocsát ki, optimális esetben ez távozik a bőrről. A viaszos hatás miatt azonban a ruha rosszabbul szellőzik, nem engedi távozni a nedvességet, ez a bőrflóra és szervezet hűtése szempontjából is kedvezőtlen. A nem szellőző ruhaneműk miatt „bepállott” részek bebüdösödhetnek, elősegítik a gombás bőrbetegségek kialakulását.


Tapasztalat, hogy az öblítők miatt rosszul szellőző ruha büdösebb lesz, amit a következő mosás is nehezebben távolít el. Az öblítővel mosott törölközők kevésbé szívják fel a vízcseppeket. Az öblítőkben lévő vegyületek a környezetbe kerülve a vízi élőlényekre nézve káros hatásúak és lassú lebomlásúak. Az öblítők gyúlékonyabb bevonatot képeznek a ruhán, ami később, többszöri öblítő nélküli mosásnál ugyan távozik, de addig könnyebben éghetővé teszi az anyagokat.

Az öblítők másik funkciója az illatosítás. Az emberek többségénél egyes illatok a tisztaság érzetével vannak összefüggésben, nem véletlen, hogy a gyártók, kereskedők is az öblítők illatát helyezik előtérbe a reklámokban. Sokan épp az illatanyagok miatt használnak öblítőt. Az öblítőkben lévő illatanyagok azonban felesleges kockázatot jelentenek az emberi szervezet számára. A káros hatás jelenthet kellemetlen közérzetet, de akár súlyosabb problémát is.

Illatosításra több száz bevizsgálatlan, a fogyasztók számára megismerhetetlen vegyületet alkalmaznak a gyártók. Ezek között hormonális hatású anyagok, mesterséges illatanyagok is lehetnek. Egy amerikai vizsgálatban átlagosan 18-20 különböző illatanyagot mutattak ki az egyes termékekben, ezek között voltak lehetséges rákkeltő, allergén, illetve fejlődési rendellenességgel összefüggésbe hozható anyagok is. Világviszonylatban az illatanyagok benne vannak az öt legfontosabb allergénben. Az egészségügyi gondok közül a légzőszervi problémák és az asztmatikus hatások a leginkább ismertek, de fejfájást is okozhatnak az illatosított termékek. Az érzékeny embereknél a bőrrel érintkező öblítővel kezelt ruha is allergiát okozhat.


Az Európai Unió termékcsoportonként szabályozza, hogy az egyes termékek milyen feltételek mellett lehetnek jogosultak az ökocímke használatára, magyarul milyen termékek kaphatnak EU-ökocímkét. Egyes környezetvédő szervezetek azonban aggályaikat fejezték ki a tervezettel kapcsolatban, és elutasították az öblítők ökocímkével való szabályozásának lehetőségét. A környezet- és fogyasztóvédő szervezetek szerint az öblítőket azért nem szabad ökocímkével ellátni, mert nem rendelkeznek tisztító tulajdonságokkal, nem javítják a mosás folyamatát. Azért sem, mert az öblítők jelentős környezeti hatással, elfogadhatatlanul magas kritikus hígítási térfogattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mérgezőek a vízi élőlényekre, és biológiailag nehezen lebonthatók. Az öblítők negatív környezeti hatása mellett használatuk eredményeként a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

Mint szinte minden terméket, az öblítőt is a csomagolásával együtt vásárolják meg. A kiürült öblítős flakonok műanyaghulladékként terhelik környezetet, ártalmatlanításukról gondoskodni kell. A műanyag szemét jelentős része továbbra is hulladékégetőben, hulladéklerakóban vagy legrosszabb esetben a környezetben végzi.

Öblítő helyett ecet

A környezetbarát megoldás a mosószer semlegesítésére és a vízkőlerakódások feloldására az ecet! Teljesen ártalmatlan az élővizekre, hiszen természetes alapanyagú, biológiai erjesztésű, gyorsan lebomló szer. Az ecet a mosógépet is vízkőteleníti, emellett a ruhák színeit is stabilizálja és élénkíti. A textilszálakra tapadt vízkő fátyolossá teszi a színeket és keménnyé az anyagot, ezt segít eltávolítani az ecet. Az öblítőt egy az egyben helyettesíthetjük vele! Nem kell félni attól, hogy a ruháknak ecetszaga lesz, mert ez mosás után azonnal elillan. Ha valaki mégis nagyon szeretné elkerülni az ecetet, akkor 1-2 evőkanál citromsavval is helyettesítheti, ugyanaz lesz a hatása. A citromsav és az ecet leoldja a dobra rakódott nyálkás szennyeződéseket is.


Mosóparfüm környezetbarát alternatíva

Aki ragaszkodik az illatokhoz, az választhat egy neki tetsző illóolajat, vagy tartósabb illatú mosóparfümöt. Ezekből csak néhány cseppet kell használni a mosáshoz, hiszen koncentráltan tartalmazzák az illatot. Mivel kevesebbet kell használni belőlük, ezért kisebb a súlyuk és térfogatuk, és kevesebb csomagolást igényelnek. Egyes illóolajok, például a teafa- és levendulaolaj antimikrobális hatással bírnak, ezért még fertőtlenítik is a ruhákat. Azonban – amint ezt a nevükből is sejthetjük – hamar elillannak. Aki tartósabb illatot szeretne, annak ajánljuk a mosóparfümöt, ami sokkal tovább marad meg a ruhákban. A mosóparfüm természetes illóolajokkal és természetazonos illatokkal teszi a ruhát illatossá. Ezeket nem ionos, növényi alapú felületaktív anyaggal teszi vízoldhatóvá, így tartósabb a hatás, mint egy egyszerű illóolaj esetében.


forrás: Napi.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Higiénikus otthon

A különböző fertőzések forrásai elsősorban a lakás vizes helyiségei (WC, fürdőszoba, de a konyha is). A meleg, magas páratartalmú levegő jó táptalaja a gombák, baktériumok, vírusok szaporodásának....


Tavaszi tetőkarbantartás

Csatornák bádogos-munkák ellenőrzése, fa elemek festése, héjazattisztítás.A családi házban lakók a téli hidegben nemigen néztek fel a ház tetejére. Ha különösebb gondot nem észleltek, nem ázott...