Megmunkáló szerszámok

3 Lemezvágó ollóOsztályozásuk

Tömegváltozás nélkül (pl. hajlítás, később a lemezmegmunkálásnál részletesen tárgyalva)

Veszteséggel történő megmunkálás

A veszteséggel történő anyag megmunkálás lényege, hogy úgy hozzuk létre a munkadarabunk végső alakját, hogy kézi vagy gépi szerszámokkal anyagot választunk le a megmunkálandó felületről.

4 Kézi furész és a helyes lap elhelyezéseKézi megmunkálás lehetőségei

  • Vágás, lyukasztás, lemezvágás.
  • Fűrészelés.
  • Reszelés.


Forgácsolásmentes megmunkálás eszközei

Fűrészelés, darabolás eszköze a kézi keretes fűrész. (Ügyelni kell a lap megfelelő irányú behelyezésére. Fűrészeléskor a fűrészlapot teljes hosszában használjuk ki, ellenkező esetben csak a középső része hamarább elkopik, mint a szélei.)
5 ReszeloA reszelés szerszámai a különböző méretű és alakú reszelők. Geometriai tulajdonságuk megválasztásánál a cél határozza meg alkalmazásukat. Gyakorlatilag minden alakhoz más és más alakú reszelőt kell használnunk. A megmunkálás jellege határozza meg, hogy milyen finomságú eszközt választunk. Tanuljunk meg síkba reszelni, mert ez az alapja a fém megmunkálásoknak. A szerszámkészítők a különféle szerszámok utó, finom megmunkálását egyszerű reszelők segítségével végzik, ezredmilliméteres pontossággal.

1. ábra: Laposvágó
2. ábra: Lyukasztó, bőrlyukasztó
3. ábra: Lemezvágó olló
4. ábra: Kézi fűrész és a helyes lap elhelyezés
5. ábra: Reszelő (lapos)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.