Zsámoly a lábunk alá

1-es képNeveltetésünk szabályai elítélik, hogy fáradt lábainkat az asztalra rakva pihentessük, pedig alkalmanként nagyon kényelmes lenne. Ha viszont lábunk pihentetésére szánunk némi pénzt, s energiát, leírásunk és képeink alapján gyorsan összeüthetünk egy helyre kis párnázott zsámolyt. Erre már szégyenkezés nélkül felrakhatjuk a lábunkat, és ha jól eltaláltuk a magasságát, kedvenc fotelünk elé állítva megpihentetjük rajta fáradt lábainkat.

A zsámoly alapját 20x40 mm-es lécekből összerótt, 350x450-500 mm-es keret, és az azt két oldalról közrefogó 10x350x450 mm nagyságú MDF-fedőlapok alkotják. A lapokat ragasszuk a léckeretre (1), és bognárfejű szegekkel erősítsük is meg. A lapos doboz egyik oldalára ragasszunk legalább 50 mm vastagságú tömör habszivacsot. Nem baj, ha kicsit nagyobb, a feleslegét elektromos késsel könnyű levágni, és akkor szép egyenes lesz a vágott felület (2). A szivacsdarabot néhány helyen ragasztóval rögzítsük a farostlapra, majd terítsünk rá vastag vattaréteget (3). A vattát a sarkokon éles ollóval vágjuk össze, majd a párnázó anyagot fedjük le calicoval, műszálas paplannal. A lágy fedőanyagból a sarkokon ollóval vágjuk ki a felesleget (4), majd a kivágások széleit kissé visszahajtva öltsük össze. A paplan szélét körben tűzzük le az alap szélére, majd az egész zsámolytestet vonjuk be bútorkárpittal. Az anyag széleit visszahajtva előbb tűzzük körbe le az aljára, majd a párnázatot megnyomkodva húzzuk újra feszesre a huzatanyagot, és sűrűn letűzve rögzítsük véglegesen, a sarkait pedig bujtatott öltésekkel varrjuk össze. A keret aljára csavarozzunk kis bútorgörgőket, de előfúrt fészekbe illő esztergált, csapos fa lábakat is erősíthetünk a zsámolyunk alá (5), amelyekkel a magasságát a kellő mértékben meg is emelhetjük.

3-as kép5-ös kép

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zsámoly

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lítium Pusztaföldváron

Hamarosan a földalatti, pusztaföldvári vizekből nyer ki lítiumot a Mol. Az alkálifémet pedig számos területen fel lehet majd használni; akkumulátorgyártásban, üveg-előállításban,...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...