Piedesztál szobai szökőkútnak

A szobai szökőkút előnyei különösen a táv- és központifűtéses lakásokban érvényesülnek. Légnedvesítő hatása ugyanis nagyon kedvező, és emellett érdekes színfoltja a szoba berendezésének. (Erről részletesen írtunk az Ezermester novemberi számában.) Az ilyen szobai csobogókat azonban elég nehéz elhelyezni, különösen, ha az alsó víztartója elég nagy. Helyigénye miatt általában robosztusabb oszlopszékre helyezve mutatnak a legjobban. A készen vásárolható virág piadesztálok ehhez túl karcsúak, nem is elég stabilak, ezért jobb, ha magunk készítjük el a szobai szökőkutunk alá valót.

Anyaga 19 mm-es faforgácslap legyen. A talapzatot 450x450 mm-es csúcstávolságú hat-nyolcszögletűre, és kb. 550-600 mm magasra tervezzük. A natúr faforgácslapból kialakítandó oszloptest oldalait mázas kerámia lapokkal burkoljuk be, ezért az oldallapok méretét és az oszlop szögeinek a számát a burkolólapok nagyságához igazodva határozzuk meg. Az oldallapokat már eleve a kellő szögben ferdére vágva szabassuk le, majd ragasszuk össze. A sarkokban azonban belső lécbetétekkel erősítsük meg. Ezeket függőlegesen, az oszlop teljes magasságába, vagy legalább vízszintesen erősítsük a sarkokba, és nem árt alul egy pontosan beszabott fenéklappal is összefogni az oszlopot. A szokásosnál testesebb oszlopszék fedőlapját is kerámialapokkal célszerű burkolni, de csak akkor, ha alakja az oszlopéhoz hasonlóan sokszögű.
A kerek, vastagító betétekkel ellátott fedőlapot és annak élét viszont dekorlemezzel fedjük le, amelynek leragasztásához vízálló ragasztót használjunk. Az oszloptest oldalaira Mozaik csemperagasztóval, kellő fugaközöket hagyva ragasszuk fel a kerámialapokat. A fugázó massza színét a burkolólapok tónusához igazodva válasszuk meg, majd simítsuk a lapok közötti hézagokba. A megszikkadt anyag feleslegét töröljük le, majd domború fugázóvassal áthúzva simítsuk le teljesen a fugacsíkokat. Az éleknél azonban egyenes felületűre húzzuk le a fugamasszát, és ezeket a részeket is simára dolgozzuk el. Miután a ragasztó- és fugázó anyag teljesen megkötött, művünket a helyére állíthatjuk, és nyugodtan a tetejére tehetjük a szobai szökőkutat, sőt ha a piedesztál fedőlapja elég széles, még számos szobanövény is elfér a kis vízmedence mellett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szökőkút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...


Multimédiás szökőkút

Június végén átadták a margitszigeti multimédiás szökőkutat és a főváros első fénykertjét. A szökőkút vízfüggönyén mostantól minden este magyar történelmi személyiségek és hírességek fotói...