Vágjunk üveget!

Megesik, hogy egy nagyobb üvegtáblának csak a sarka törött be, a nagyobb része sértetlen, és ezt más célra, pl. kisebb képkeretekhez még felhasználhatjuk. Ilyenkor a keretről óvatosan távolítsuk el a kittréteget, és a kiemelt üvegről vágjuk le a sérült részt, illetve a rászáradt tapaszos széleket. Az üvegvágás nem ördöngösség, csak egy jó acélkerekes üvegvágó kell hozzá, ami a kisebb üvegdarabok leszabásához megfelelő.

A művelet egyszerű. Az üveget tegyük sík felületre, fektessünk rá egy fejes vonalzót, amelynek éle majd megvezeti az üvegvágónkat. Ha pontos méretre szeretnénk az üveget vágni, akkor tolómérővel mérjük meg a vágószerszám vastagságát, és ennek felével csökkentsük, illetve növeljük a mérce alapján beállított fejesvonalzó távolságát az üveg szélétől (1). A kerekes vágót mártsuk petróleumba, vagy terpentinbe, majd erős és állandó nyomás mellett lassan húzzuk végig a vonalzó éle mentén (2). Az üvegre nyomott éles acélkerék jól látható nyomot hagy a felületen, miközben csikorgó hangot ad. Amennyiben nem elégséges a nyomóerő, vagy akaratlanul csökkentjük a nyomást, a karc nem lesz folyamatos, és e szakaszon szabálytalan lesz a vágás vonala. Ezt jobb elkerülni, de ezt a hibát semmiképpen ne azzal igyekezzünk kiküszöbölni, hogy másodszor is ezen a nyomvonalon húzzuk végig a vágónkat. A kerék élét ezzel kicsorbítjuk. Inkább a másik oldalon karcoljuk be újból az üveget.
Az üveget a karc vonalában alulról egy keményebb tárggyal, pl. a vágó nyelének végén levő kis gömbbel ütögessük végig, miközben az üveget kissé ferdén a vonalzóra szorítjuk (3). A karc ennek hatására behasad, és utána már könnyen kettétörhetjük az üveget (4). Vigyázzunk, mert a vágott üvegek éle olyan éles, mint a sebész szike, ezért ajánlatos az üveg vágását vékony bőrkesztyűben végezni, és minden levágott darab veszélyes élét közepes szemcséjű csiszolópapírral azonnal húzzuk le.
Vékonyabb csíkok levágása acélkerekes vágóval már sokkal nehezebb, és ha elsőre nem sikerül leválasztanunk, akkor az üvegvágó oldalán levő, üvegvastagságokhoz illeszkedő hornyok valamelyikével próbáljuk meg a csík maradékát letördelni. A 3,2 mm vastag ablaküvegeknél elég egyik oldalán, az ennél vastagabb üvegeknél azonban mindkét oldalán ajánlatos bekarcolni az üveget, de a karcoknak pontosan egymás felett kell lenniük, különben cakkosan törik le az üveg. A vágó kenéséről azonban soha ne feledkezzünk el, mert ezzel nemcsak a vágást teszszük biztonságosabbá, hanem a vágókerék is tovább marad éles és használható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vágás, üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Vagas gyemanttal? Par szot kellett volna irni errol is!

Üveghíd Kínában

Mostanában a legnagyobb, a legmagasabb, a legkülönlegesebb rendszerint Kínában készül. Ilyen a 700 m magasságba nyúló Chongqing patkó alakú üvegpályája, mely 26,5 méterre nyúlik ki egy szikla...


Ásványgyapot hőszigetelés

A hőszigetelő-anyag gyártók hirdetéseiben, szakmai anyagaiban, kiadványaiban egyre többször találkozhatunk az ásványgyapot szigetelés kifejezés használatával. A nem teljesen pontos...