Az igénytelen aszpidisztra

A tűrőképesség bajnoka a Japánból származó, kukoricalevél vagy házmesterpálma névvel is illetett Aspidistra elatior. Aligha van még egy olyan - lakásban is tartható - növény, amely nála többet lenne képes elviselni. Tűri a hűvöset vagy éppen a túl meleget, a huzatot, sőt rövid ideig még a szárazságot is elviseli. A fényszegénységtől sem megy tönkre.

Ám ahhoz, hogy valóban szép legyen, és jól fejlődjön, világos, levegős helyen kell tartani, a nyári időszakban eléggé bőséges öntözéssel. Ennél is jobb, ha nyárra kikerül a szabadba, a kertbe, félárnyékos helyre, cserepét földbe süllyesztve. Ajánlatos a leveleit vízzel gyakran permetezni, vagy legalább lemosni, de nemcsak a felületét, hanem az alsó oldalát is! Ezzel elejét lehet venni annak, hogy az olyan kicsiny, de veszélyes kártevők, mint az atkák, elszaporodjanak rajta, és tönkretegyék. Kéthetenkénti tápoldatozása is kedvezően hat rá nyáron.
Mivel föld feletti szára nincs, a földben kúszó szárából fejlődnek tőálló, nyeles, széles, lándzsás, olykor fél métert is meghaladó hosszúságú, többnyire haragoszöld levelei. A ritka tarka, illetve fehér sávozott levélváltozatai valamivel melegigényesebbek, nem tűrik a 10-12 °C-nál hűvösebbet télen sem. A tövében kifejlődő bíborbarna kis virágai érdekesek, de többnyire alig észrevehetők.
Elegendő csak 3-4 évenként átültetni, amikor már terjedelmessé vált, és kezdené tartóját szétfeszíteni. Erre legalkalmasabb időszak a tél vége, de később is sorra kerülhet. Megfelel hozzá a középkötött és hasonló tápanyagtartalmú, jó minőségű, akár kertből származó föld is.
Átültetésével egyidejűleg tőosztással lehet szaporítani. Ehhez a földet a gyökereiről le kell rázni, az előbukkanó föld alatti szárat szét lehet vagdosni megfelelő számú leveles, gyökeres részre, amelyek külön-külön ültethetők be kis cserepekbe.
Télre legmegfelelőbb számára a hűvös helyiség, de jól tűri a fűtött szobát is, ahol ablaktól távolabb elhelyezve nagyon hálás. Egész évben környezetének dísze látványos zöld leveleivel. Ha nem sajnáljuk, egy-egy levelét olykor le is vághatjuk virág mellé, vázába vagy más virágtartóba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: aszpidisztra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszáll az akkumulátorgyártásba a Volkswagen

Egy dél-koreai céggel összefogva beszállna az elektromos meghajtású autókban használt akkumulátorok gyártásába a német Volkswagen csoport.