Esernyő a bejárat fölött 

Érdekes, hogy az építkezők gyakorta megfeledkeznek arról, hogy házuk bejáratát védeni kellene a csapadék ellen. Ám elég néhány esős nap, és máris eszükbe jut a kézenfekvő megoldás: az előtető. E tetőtoldalékot sokféle módon, utólag is el lehet készíteni, és az ajtó fölé szerelése után a ház bejárati ajtaját már nem veri kénye-kedve szerint az eső, így sem mi, sem látogatóink nem áznak el teljesen, míg bebocsátatnak. Ötletadóként most egy olyan előtetőhöz való fedélszék elkészítéséhez adunk tanácsokat, amely korszerű égetett agyag- és betoncserép héjaláshoz is megfelelő, felszerelését pedig fázisfotókon kísérhetjük végig.

Maga az előtető fedélszéke egy kis méretű, kontyolt fél nyeregtető, amelyet azonban a cserépfedés súlyos volta miatt elég vaskos fagerendákból ajánlatos összeállítanunk. Két oldalsó felületének befedéséhez három, elülső részéhez pedig négy sorban lerakott egész és fél betoncserepek szolgálnak. A fedélszék normál egyszárnyas bejárati ajtó fölé készült, de szükség esetén könnyen szélesíthető, ha figyelembe vesszük a cserépméreteket is. Ha viszont kevésnek találnánk a faltól mért, közel 1 m-es kinyúlását, akkor egy-két cseréphossznyival növeljük meg a szarufák hosszát, és ezekhez igazodva növeljük meg, hozzuk lejjebb a talpszelemeneket, de a támgerendák szögét legfeljebb 10 fokkal csökkentsük, s ne kerüljenek az eredeti változatnál alacsonyabbra. A szarufákhoz, a székoszlopokhoz, a taréjszelemenhez, valamint a talpszelemen kötő- és támgerendájához 60´100 mm-es, a talpszelemenekhez pedig 100´100 mm-es gerendák szükségesek. A fedélszék darabjait előbb a műhelyként használt helyiségben készítsük el, majd sík padlón próbaként fix kötések nélkül összeállítva ellenőrizzük, és csak ezt követően erősítsük majd a ház falára.
1Először a talpszelemenekhez szükséges gerendákat, ezt követően pedig a két székoszlophoz valókat szabjuk méretre. Ez utóbbiak végére fűrészelve készítsünk 50 mm magas csapot a talpszelemenek rögzítéséhez, azokba pedig véssünk fészket a csapok számára. A két oldalsó támgerenda végére is fűrészeljünk csapokat, fészküket pedig véssük be a talpszelemenek és az alsó székoszlopok megfelelő helyére, és e darabokba fúrjunk lyukakat a felfogó horgonycsavarok számára. A két fedélszék elemet állítsuk össze, a beeresztett csapokat pedig 20 mm átmérőjű, átmenő keményfa csapokkal biztosítsuk. A talpszelemenek végére fűrészeljünk 50 mm mély és 60 mm hosszúságú, a két párhuzamos kötőgerenda végére pedig 100 mm hosszú, egymásba eresztett csapokat. A két hátsó székoszlopot beeresztett egyenes csapokkal csatlakoztassuk a kötőgerendához, és a rövid szelemen is hasonló módon kapcsolódjon a tetejükre. A szarufákat a két középső darab felillesztésével kezdjük el felrakni, amelyek egyszerű horgolással, azaz csak a szarufa ferde bevágásával ülnek fel a kötőgerenda élére, hátul pedig a szelemenre. Ezt követően a két hátsó szarufát is illesszük a helyére, majd a ferdén lefutó gerinc vonalába is erősítsünk fel egy-egy szarufát. Ezeket felül a két egymáshoz csatlakozó gerenda közé ferdén beillesztve erősítsük be, alul pedig leélezett hornyolással kapcsoljuk a talp és az első kötőgerenda egymásba eresztetten lapolt sarkaira.
4Ez után már csak a két oldalsó kiegészítő fél szarufát kell a gerincszarufák oldalához és a talpgerenda élére csatlakoztatnunk, hogy késznek mondhassuk a fedélszéket. A látható fa alkatrészeket, azaz az alsó székoszlop, és a két támoszlop külső éleit, ívesen kifutó, ferde él lecsapással érdemes finomítani, majd a fedélszéket szedjük szét, és minden fa alkatrészét átcsiszolás után kenjünk be gombásodás gátló és UV-álló impregnáló szerrel (1).
Amíg az alkatrészek védőbevonata szárad, jelöljük be a bejárati ajtó felett a tetőszék helyét. A hátsó összekötő gerenda alsó élének magasságát úgy határozzuk meg, hogy a tetőszék felső gerince közvetlenül az eresz alá kerüljön. Ha így túl magasra kerülne az előtető, akkor az ajtónyílástól 100-200 mm-re legyen a gerenda alsó éle. Az alkatrész helyét vízmértékkel jelöljük be (2), és az alsó tetőszék oszlopok felfogó csavarjainak a helyét is mérjük ki a falon. A lyukakat a horgonycsavarok hüvelyéhez illő fúróval fúrjuk ki. Arra viszont ügyeljünk, hogy pontosan a gerendákba fúrt lyukakkal azonos helyre kerüljenek, különben elferdülhet az egész faszerkezet. A pontosan kifúrt lyukakba hajtott csavarokkal fogassuk fel a két alsó székoszlopot (3), majd illesszük tetejükre a két talpgerendát, amelyeket a ferde támgerendákkal támasszunk ki, és a hengeres facsapok beütésével rögzítsünk (4).
Következő lépésben a két összekötő gerendát illesszük a helyére, és hosszú facsavarok behajtásával fogassuk az alkatrészeket egymáshoz (5). A felső tetőszékoszlopokat most már a hátsó gerenda fészkeibe rögzíthetjük, tetejükre pedig ráhelyezhetjük a szelemen gerendát (6). Következhet a szarufák felerősítése, amelynek során az illesztett részükön áteresztett hosszú facsavarokkal rögzítsük mindegyiket a tetőszék vázára (7, 8). A használt csavarok természetesen korrózióálló bevonatúak legyenek, behajtásukat vazelinnal megkenve segítsük elő.
6A ház oldalfalára erősített tetőszékről azonban még hiányzik az eresz szegély, amit 20-25 mm vastag deszkákból vágjunk ki. Az ereszdeszkák jobban mutatnak, ha alsó éleiket lyukfűrésszel alakosra vágjuk, majd simára csiszolásuk, impregnálásuk után ezeket a szarufák végére csavarozva rögzítsük fel. A cserepek felrakásához azonban tetőlécek is szükségesek, amelyeket a kiválasztott fedőanyaghoz igazodó távolságba szegezzünk fel a szarufák felső élére. Ezt követően már csak a cserepek felrakása és a ferdén lefutó gerincek lefedése van hátra. A betoncserepes fedésnél használjunk félcserepeket is, így kevesebbet kell a gerinc vonalába kerülő darabokon ferdén lefaragnunk. A gerincelemeket pedig cementes habarcsba ágyazva rögzítsük.
Arról se feledkezzünk el, hogy az előtető sem nélkülözheti az esőcsatornát, amelynek a kisebb méretű vályúk is elegendőek. A víz elvezetéséhez azonban elég egy vízköpő, és annak a végére erősített lánc, amelyet meg alul egy sóderrel feltöltött gödörbe célszerű erősítenünk. Ezen a kis tetőn lefolyó csapadékvíz mennyisége nem jelentős, de elvezetését ennek ellenére sem célszerű figyelmen kívül hagynunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pergolák, kerti pihenőhelyek

Talán a legrégebbi szabadtéri, vagy az épületek oldalához épített árnyékoló szerkezetek. Ma is kedveltek, többnyire erre szakosodott ácsok, vállalkozók készítik el akár a tulajdonos elképzelései...


Bejárati ajtók biztonsága

Lakásunk biztonsága örök téma, nem véletlenül foglalkoztunk vele sokat az elmúlt időkben is. A zárbetétek, zárak és betörési módszerek mellet azonban nem volt még igazán szó magáról az ajtóról,...