Készülődés a kerti szezonra

Kerti építmények

Módosítva: 2014-05-15 18:48:54

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán hozzálátunk a megvalósításhoz.

Néhány ötlet


Kisebb kertekben a kerti szerszámok, eszközök raktározását gyakran a garázsban vagy a ház pincéjében oldják meg. Sajnos ilyen esetekben elkerülhetetlen a zsúfoltság, ezért akinek van elég hely a kertjében, feltétlenül állítson fel kamrát. Itt tarthatja a kerti szerszámokat, átültetheti a cserepes virágokat, elvégezheti az apróbb javításokat. A legelterjedtebb kamraméret a 2,40x1,80 m. A kamra nem feltétlenül jellegtelen vagy csúnya épület. Ha - mint a képen látható változat - tetszetős külsejűt választunk, akár a ház közelében is elhelyezhetjük. Elrejthetjük a kamrát kúszónövényekkel befuttatott lugasrács mögé. A kamra küszöbe ne legyen túl magas, hogy a fűnyírót könnyen ki-be lehessen tolni az ajtón. Ha dolgozni is szeretnénk a kamrában, feltétlenül legyen rajta ablak is.


A képen látható őrházszerű bódét a ház oldalához "ragasztották", fáskamraként szolgál. Ötletes és helykímélő megoldás fafűtéses vagy kandallóval, kemencével is rendelkező házaknál.


Kerti lak esetében fontos az esztétikus megjelenés. Lehetőleg olyan helyen álljon, ahonnan szép kilátás nyílik a kertre. A képen látható tornácos kerti lak egyaránt alkalmas pihenésre, szórakozásra, szabadidő hasznos eltöltésére. A házikóban üldögélve még esős időben is közelről szemlélhetjük a természetet, különösen, ha sok ablakkal rendelkezik. Ha elegendő helyünk van, burkolt pihenőt is építhetünk elé.


Az üvegházi kertészkedés teljes odaadást igénylő hobbi. Termeszthetünk benne zöldségféléket, átteleltethetünk dézsás növényeket, nevelhetünk benne olyan különlegességnek számító növényfajokat, amelyek a mi éghajlatunkon szabadban nem élhetnek meg. Üvegház felállítása előtt tájékozódjunk, nem szükséges-e építési engedély hozzá, illetve milyen távolságra kell lennie a telekhatártól. A legmegfelelőbb elhelyezés, ha a tetőgerinc kelet-nyugati irányban áll. Válasszunk olyan napos, épületektől, fáktól, játszóhelytől távoli helyet, amelyet még a téli nap is érhet. Hasznos valamilyen szélfogó telepítése az északi és keleti oldalon. Ha lehetséges, vizet és áramot is vezessünk be az üvegházba. A nagyobb üvegházakat betonalapra szokták helyezni. Sokféle formájú és méretű üvegházat gyártanak. Gondoljuk végig, hogy a mérete, ill. formája megfelel-e annak a célnak, amire használni szeretnénk.


Szép dísze lehet a kertnek a madáretető. Lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a házból is látható legyen. Növénnyel befuttatva különösen kedves látványt nyújt.


A legtöbb gyerek szereti az állatokat, és szívesen gondoskodik róluk. A képen látható ötletes nyúlketrec jól használható a melegebb hónapokban. Esőben a nyuszik behúzódhatnak a fedett részre.


A tartókban növő virágos növények mediterrán hangulatot varázsolnak kertünkbe. A teraszokon, tornácokon, verandákon elhelyezett növények csoportosan mutatnak a legszebben. A képen egy falnak támasztott, mutatós emeletes virágállvány látható.


Jó időben öröm a szabadban sütni-főzni. Ha nagyobb a kertünk, építhetünk is kerti sütőt, ahol egészséges és finom ételeket készíthetünk. Kisebb kertbe inkább hordozható grillsütő ajánlható.


Kúszónövényekkel a legunalmasabb kertrész is felélénkíthető. A tornác oszlopára futtatott rózsa a házból és a kertből is csodálatos színfoltot képez.


Egy kerti tó viszonylag nagy helyet foglal el, egy miniatűr medence azonban elfér a legkisebb kertben is, és madarak itatására is szolgálhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gabion sokféleképpen

A Gabion egy fémrácsból készült kosár, melyet kövekkel töltenek meg. Neve olasz eredetű, szó szerint fordítva „sánckas” – utalva egyik legelterjedtebb funkciójára, a rézsű, mederpart, sánc...


Ne csak grillezzünk, füstöljünk is

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti konyhai...