Alapvető mérőeszközök

Parallaxis vagy nézoszög hibaA mérendő mennyisége összehasonlításáta a mérőeszközzel,a mérésnek nevezzük. A barkácsolóműhely egyik legfontosabb szerszáma a mérő- és ellenőrzőeszköz. A teljesség igénye nélkül megkülönböztethetünk mechanikus mérőeszközöket és elektromos mérőeszközöket. (A nyomásméréssel - pneumatikus, hidraulikus, dinamikus mérésekkel - most nem foglalkozunk.

Mechanikus mérőeszközök

Nem állítható mérőeszközök: ilyenek a mérőlécek, mérőszalagok. Ezek az eszközök hosszméretek mérésére alkalmasak. Használatuk mérési pontossága a beosztásuktól függően milliméter nagyságrendű. Mérési hibalehetőségekről és okokról az 1. és 2. ábra ad felvilágosítást. Az ábrázolt hibák gyakorlatilag minden méréskor felléphetnek, elkerülésükkel a mérés hitelessé válik.

Állítható mérőeszközök: legelterjedtebb típusa a jó magyarsággal "sublernek" nevezett tolómérő (3). Precíz, finom műszer, gyakorlatilag barkácsolási igényeket teljes mértékben kielégíti. Használata során figyeljünk rá, hogy a kellő erővel szorítsuk a 3mérendő tiszta felületre. A kellő erőn azt értjük, hogy megfelelően szorosan, de ne használjuk franciakulcs helyett. Alkalmas külső méretek, belső méretek és furatok mélységének mérésére. Mérési pontossága 0,1 mm. A méret leolvasást a nóniusz skála (4) teszi lehetővé. A tizedes pontosságú méret leolvasásakor az egész millimétert az az érték adja, amire a tolóka 0 beosztása esik. Ez után figyeljük meg, hogy a szár főbeosztásán és a tolóka nóniusz beosztásán melyik jelzővonal pár esik pontosan egy vonalba. Ez a nóniusz érték adja a tizedes értéket, amit az egész milliméterhez hozzá kell adnunk. Pontosabb mérés elvégzésére alkalmas a mikrométer (5). Méréstartománya kicsi, általában 25 mm. Mérési pontossága 0,01 mm. Használata egyszerű, de célszerű a tévedések elkerülése miatt először tolómérővel ellenőrizni az egész milliméterek nagyságát és csak a pontos századrész 5értékeket, meghatározni vele. A mikrométer szerkezeti felépítését mutatja be következő ábránk. A méretek leolvasására a henger palástfelületén elhelyezett leolvasó skála (6) - estünkben 7,35 mm - nyújt lehetőséget.

Összehasonlító eszközök

Feledésbe ne merüljön, ezért lényeges megemlíteni a derékszöget (7), mint ellenőrző eszközt. Ide tartozik még a mérővonalzó (élvonalzó), melynek segítségével az egyenestől történő eltérés mértékét, a síklapúságot állapíthatjuk meg (8). Ezek az eszközök vizuális megfigyelésre alkalmasak.

11 A rajztu helyes használataJelölés, rajzolás eszközei

Az előrajzolás feladata a megmunkálni kívánt rész kijelölése, furatok helyének meghatározása. Erre használhatjuk, pl. a rajztűt (9) és a körzőt (10). A pontosság érdekében törekedni kell a még jól látható legvékonyabb vonal létrehozására (11). A rosszul kialakított rajztű vonalvastagsága 0,5 mm-es méretet is elérheti. Az ilyen mértékű hiba bizonyos esetekben az elkészített alkatrész használhatatlanságát vonja maga után.

10

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...