Magad uram, ha szolgád nincsen!

Házi üvegesmunkák

Az üveg közismerten kemény, rideg, törésre hajlamos anyag, különösen, ha ablaküvegről van szó. Hiába van különféle keretekbe foglalva, a vékony üveg állandó veszélynek van kitéve. Vigyázunk rá ugyan, amennyire csak tudunk, ám ennek ellenére is megeshet, hogy egy váratlan szélroham huzata bevágja ajtónkat, ablakunkat, az üvege meg elreped, sőt csörömpölve darabokra törik. Gyors pótlása mindenképpen fontos, mert az üvegezett felületek otthonunk védőpajzsai, a törött üvegű nyílászárók pedig balesetveszélyesek. Most tehát az újraüvegezés lehetséges megoldásaihoz adunk néhány gyakorlati tanácsot.

Ilyenkor mindenképpen az az első gondolatunk, hogy hol van a közelben egy üveges. Ha pedig megleljük, egyáltalán nem biztos, hogy az valóban közelben lesz, mint ahogyan az sem, hogy gyorsan beüvegezi ajtónkat, ablakunkat. Márpedig e zordabb évszakban ez nagyon fontos lenne. Aztán meg itt van a törött üvegű nyílászáró szállítása. Ezt sem könnyű megoldanunk, mint ahogy a hazaszállítását sem. Az üvegesek természetesen a lakásban is elvégzik az üvegcserét, de ennek e kényelmes megoldásnak meg is kérik az árát. A probléma tehát többrétű, a megoldására a helyben üvegezésen kívül pedig többféle, költségtakarékosabb lehetőségünk is van.
Az, hogy a törött üveg mekkora ablakba, vagy ajtóba van beerősítve, alapvetően fontos tényező. A legtakarékosabb megoldás, ha az üveget vágatjuk méretre, és magunk erősítjük a keretbe.

Keretek, üvegek szállítása

A nagyobb méretű ablakoknál szinte egyértelmű, hogy jobb az üvegcserét a mesterre bízni, mert a nagy üvegdarabok szállítása gondot okozhat, ugyanis tömegközlekedési eszközre nem szállhatunk vele, marad tehát a gépkocsi, vagy a taxi, ami viszont nagyon drága. (Ennél már csak a lakásunkon végzett üvegesmunka drágább, mégpedig jelentősen.) Gyalog csak rövidtávon célszerű a nagyméretű, súlyos, és rosszul megfogható keretekkel sétálni. Még akkor is, ha erős zsinegből ügyesen összekötött szállítóhámot erősítünk a keret sarkaira (1). Még így is nehéz vele az utcán, embereket kerülgetve közlekedni, a törésveszélyről nem is beszélve. Személygépkocsi tetőcsomagtartóján már sokkal biztonságosabban haza szállíthatjuk. Ha az 1 m-t nem haladja meg a levágatott üveg hossza, nem nagyon érdemes a keret szállításával bajlódnunk, inkább üvegezzük be magunk.
1Az ablakoknál nagyobb ajtókat már csak gépkocsi tetőcsomagtartóján lehet az üvegeshez szállítanunk, hazavitele azonban a törésveszély miatt csak az ajtó rázkódásmentes csomagtartóra erősítésével lehetséges. E célra vastag takarót, vagy hullámlemezt használjunk a keret alátéteként, és erős zsineggel, vagy hevederrel kötözzük szorosan a csomagtartóhoz.
Ha csak az üveget vágatjuk méretre, a nagyságát nekünk kell megadnunk, és a becsomagolását is magunknak kell elvégeznünk. Az üveges minden vágott üvegtábla élét lehúzza, tehát attól nem kell tartanunk, hogy elvágja a kezünket. Hullámlemezből készült dobozok szétvágott darabjaiba, no, meg többrétegű csomagolópapírba burkolva, széles ragszalaggal körbetekerve, még a nagyobb táblákat is kellő biztonsággal szállíthatjuk a gépkocsi hátsó ülésén. A fentiek mérlegelése után döntsünk tehát, hogy a beüvegezendő keretet szállítjuk az üvegeshez, vagy a méretre vágatott üveget visszük haza, és a további munka a mi dolgunk.

5Előkészületek az újraüvegezéshez

Először is a törött üvegek darabjaitól kell megszabadítanunk a keretet. Ezt a nagyobb, kiemelhető darabok kiszedésével kezdjük el. E munkához feltétlenül húzzunk kezünkre szerelőkesztyűt, nehogy a kiemelt üvegdarabok éle megvágja a kezünket (2). Óvatos mozgatással azt is elérhetjük, hogy a nagyobb darabokkal már az üvegfogó kitt jórészét is kiemelhetjük a keret aljazásából. A kiemelt üvegtörmeléket gyűjtsük össze, a nagyobb darabokra terítsünk újságpapírt, majd kalapáccsal törjük apró darabokra. A keret hornyából vésővel távolítsuk el az üvegszéleket rögzítő kittet (3). Vigyázzunk, a háromszög alakú üveges szegeket lehetőleg ne dobjuk ki a kivésett gittel együtt, mert az új üveg beerősítéséhez ezekre még szükségünk lesz. A horony mind a négy oldalát alaposan tisztítsuk meg a gitt maradékától is. Ezt természetesen csak akkor kell elvégeznünk, ha az üveget magunk akarjuk beerősíteni. Egyébként csak a gittelésig célszerű az üveget kitördelnünk, hogy a szállításkor már ne okozzon sérülést. A többi ebben az esetben az üveges dolga. A kitisztított horony oldalai között mérjük le a nyílás szélességét és magasságát, de a levágandó üveg oldalanként 2-2 mm-rel kisebb legyen.

10Az új üveg keretbe erősítése

E munkához szükségünk lesz olajos üveges gittre és háromszögű üvegfogó szegekre is a kihullottak pótlására. A gittet festékes üzletekben, az üveges szegeket pedig a barkácsboltokban szerezhetjük be. A gitt elsimításához keskeny spatulya, vagy 30 mm széles, 1-1,5 mm vastag acéllemez csík is megfelel.
A tapasznak tökéletesen kell az üveghez tapadnia, mégpedig a horony alja és oldala felől is (4). Ezt pedig csak úgy biztosíthatjuk, ha még az üveg beerősítése előtt a horonyba gittet nyomkodunk. A tapaszból vegyünk ki egy tenyérnyit, gyúrjuk jól át, hogy kellően lágy legyen, majd a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk a horony aljára, de úgy, hogy a sarkaiba is elég anyag kerüljön (5).
Ezt követően az üveglapot, hosszabb oldala felől beillesztve, helyezzük a keret aljazásába. Ügyeljünk arra, hogy minden éle mellett 2 mm-nyi rés maradjon. A lágy tapaszba óvatosan nyomjuk jól bele az üveg szélét, hogy az éle mellett és a hornyok szélén kinyomódjon a gitt. A helyére illesztett üveget lemezből sajtolt háromszög alakú üveges szegekkel rögzítsük. Ezek egymástól 20-25 cm-re, a sarkoktól pedig 5-10 cm-re legyenek. A keretbe verésükhöz kis kézikalapács elkeskenyedő végét (smollját), vagy egy nagyobb véső oldalát használjuk (6). Apró ütésekkel olyan mélyen verjük a fába, hogy a ferdén lehúzott tapasz még teljesen elfedje mindegyiket, és az üveget is szilárdan rögzítsék. A szegeket ezért úgy kell az üvegre fektetnünk, hogy azok teljes felületükkel az üvegre simuljanak, kihajlított részük pedig felülre kerüljön. A szegek távolságát mindenképpen tartsuk be, különben az üveg keretbe rögzítése nem lesz elég szilárd.
12Következhet az üvegezés befejező művelete, az üveg széleinek és magának a horonynak a tapasszal való lezárása. Ehhez újból vegyünk a tenyerünkbe egy jó adag gittet, átnyomkodva lágyítsuk fel, majd hüvelykujjunkkal nyomkodjuk bőségesen az üveg és a horony alkotta sarkokba. Az egyenetlen tapaszolást lehúzó spatulyával (7), vagy rugalmas acéllemez csíkkal simítsuk le, mégpedig 45 fokos szögben tartva. A lehúzó szerszámot erősen nyomjuk le, hogy a gittet ezzel is tömörítsük, és egyben a szélei mentén kinyomódó anyagot is könnyebb legyen az üvegről és a keretről felszednünk. A lehúzást lassan haladva végezzük el, és fokozottan ügyeljünk arra is, hogy simítás közben ne változzon lényegesen a lecsapás szöge sem. Ez ugyanis a tapaszolt felület hullámosságát eredményezi, és e részeken gyengíti a gittréteg szilárdságát. Az ilyen hibákat némi lágy gitt rátöltésével, és újbóli átsimításával tüntessük el.
A sarkoknál legyünk még óvatosabbak, a lehúzás irányában levők előtt 6-10 cm-re álljunk le, és a sarokból kiindulva fejezzük be a tapasz lesimítását. A szerszámot azonban mindig erősen nyomjuk az üvegre és az aljazás felső éléhez, hogy a gitt anyaga tökéletesen a lefedett felületekhez tapadjon, különben nem lesz vízzáró a tapaszolt szegély. A másik oldalon se felejtkezzünk meg a kinyomódott tapasz eltávolításáról, és a keskeny gittszegély élét is lehúzva simítsuk el. A frissen tapaszolt keretet azonban csak többnapos szikkadás után szabad lemázolni, mégpedig úgy, hogy előbb megtisztítjuk az üveget, majd ragszalagot simítunk a tapaszolt szegély fölé, attól 1-2 mm-re, és csak ezt követően kenjük be kétszer olajfestékkel a gittelt felületeket. A ragszalagot csak a festék teljes száradása után távolítsuk el (8), és most már biztosak lehetünk benne, hogy az üvegen lecsurgó csapadék nem fog a tapaszolt rész alá szivárogni.

Szorítóléces ajtók üvegezése

Az ajtók egy részénél az üvegtáblákat nem gittszegély, hanem a sarkoknál gérbe vágott, üvegfogó lécek rögzítik a horonyba. A tökéletes felfekvés érdekében azonban ezeket is célszerű gittbe ágyazni újraüvegezéskor. A törött üveg kiemelése ezeknél könynyebb; a szorítóléceket előbb középen vésővel aláfeszítve kell megemelnünk (9), majd a lefogószegek kihúzása után már egész könnyen kiemelhetjük mindegyiket.
Az új üveget a szokásosnál lágyabb és csak 0,5-1 mm vastagságú tapaszágyba fektetve helyezzük a kertbe. A gittet lenolaj, vagy terpentin fokozatos adagolásával, átgyúrással tehetjük kellően lággyá. A tapaszt most is a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk az aljazásba (10), majd a puha masszába nyomva illesszük a helyére magát az üveget. A kitüremlett gittet spatulya élével húzzuk le (11), majd a léc alá is terítsünk vékonyan tapaszréteget, és csak ezt követően szegezzük vissza helyére az üvegfogó léceket (12). Ezeket természetesen még a szegek beverése előtt szorosan nyomjuk az üveg széléhez, az esetleg kinyomódott tapaszt pedig a szegezés után távolítsuk el az üveg felületéről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek beépítése ISOVER és RIGIPS termékekkel

MESTER+Az új építésű tetőterek hőszigetelése és a meglévő tetőterek pótlólagos hőszigetelése ISOVER üveggyapot hőszigetelő anyagokkal biztosítható. A hőszigetelő anyagok vastagságának...


Biztonsági üveg

Az üveget kiváló tulajdonságai (fényáteresztő képesség, átláthatóság, keménység, esztétikum, vegyi ellenálló képesség stb.) miatt széles körben alkalmazzák. Az előnyei mellett azonban tekintetben...