Ma is lakberendezésünk részei

Fémbútorok

Romantikus formák kovácsoltvasbólAz értelmező szótár szerint: A fém átláthatatlan, rugalmas, illetve kalapálható, a fényt visszaverő, hőt és elektromosságot jól vezető elem. Ritkán közelítjük meg azonban ilyen módon, inkább életünk részének tekintjük, szoros kapcsolatban állunk vele, egyszerűen csak használjuk. A fa és a kő mellett a harmadik legtöbbször jelen lévő anyag a környezetünkben. A fémművesség - mint az iparművészet egyik ága - formatervezők és kiváló mesterek keze nyomán alakítja környezetünk szinte minden területét. Nagyszerű foglalkozás az övék és az egyik legősibbnek mondható.

A bútortörténet fejlődése során folyamatosan jelen lévő fémek eleinte szerkezeti elemként, vasalatként, díszítésként szerepeltek. (Erről olvashatnak az Ezermester 2005/6. számban) A huszadik században vált természetessé és általánossá, hogy teljes egészében vagy majdnem egészben fémből készítenek berendezési tárgyakat. A modern stílusok természetes kísérletező kedve, útkeresése tette mindezt lehetővé.
Hifi berendezést tartó állványrendszer acélból A sokféle fém közül bútoralapanyagként önállóan vagy ötvöző anyagként elterjedt az alumínium, a réz, a cink, a króm és a vas illetve az acél. Az anyag választását nagyban befolyásolja a létrehozandó bútor stílusa. A szecesszió idején ritka kivételként ezüstből is alkottak csodálatosan díszes szekrénykéket. Az art deco és a bauhaus időszakában szerették az acélt.
Mi magyarok a pécsi születésű Breuer Marcell személyében adtunk egy zseniális bútortervezőt a világnak, aki a bauhaus kísérleti műhelyében kerékpárvázból létrehozta híres konstruktivista B3-asra keresztelt székét, amelyet ma Vaszilij szék néven forgalmaznak. Ugyanilyen híres design-történeti darab La Corbusier pihenőszéke is.

Fémbútorok ma

A mai trendekre is jellemző az anyagválasztás. A teljesség igénye nélkül nézzünk most néhány példát:
- Hazánkban igen kedvelt a mediterrán hangulatú lakások kialakítása. Ehhez a stílushoz jól illik a kovácsoltvas és a meleg, színű fémek pl. a réz és a bronz.
Antik római mintára készült mai acélláda- A skandinávhoz ellenben a hideg csillogású vagy a fehérre festett anyagok passzíthatók.
- Az angolos, klasszikus hangulat is a meleg színű bronzos árnyalatokat igényli.
- A high-tech a magas fényű, krómos felületet.
A legdivatosabb minimál art a tompa fényű fehér-szürke alumínium elemeket alkalmazza szívesen.
Tekintsük át típusonként a bútorokat!
- Ha ágykeretünket fémből képzeljük el, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk; többek között meglévő lakás-kiegészítőket és a létrehozandó hangulatot, valamint a formát. Az organikus, romantikus stílushoz jobb a különböző antikolással díszített kovácsoltvas vagy a réz, az egyszerű vonalvezetéshez pedig a fehér fémek a magas fényű, szálcsiszolt vagy matt változata illik. Romantikus kislányszobákban pedig jól mutat a "királykisasszonyos" fehérre festett kovácsoltvas ágy.
- A fémek alkalmazása szekrények esetében nem általános, szerkezeti elemként vannak jelen. Valamilyen fémlemezből leggyakrabban a közületi öltöző-tároló illetve biztonsági szekrényeket készítik. Bár a bútortörténet egyes időszakaiban teljesen megszokott volt, hogy a fém szekrénykék a lakásberendezés részei legyenek. Ilyen például az etruszk kultúra, ahol a bronzművesség fejlettsége lehetővé tette ezt, sőt ülőbútorok-elegáns karosszékek - bronzöntését is.
Le Corbusier pihenőszéke art deco-s környezetben- Mára az ülőalkalmatosságok fémből való készítése teljesen megszokottá vált. Ezek állványszerkezetes bútorok, ahol a stabilizáló részek nemcsak statikai, hanem látványelemek is. Ehhez kapcsolódnak az ülőfelületet kényelmessé varázsoló kárpitos részek, rögzített vagy mozgatható párnák. Ismét egyre több csővázas bútort forgalmaznak; a nagy retro divat okán is és az ugyancsak a fiatalabb korosztály körében közkedvelt high-tech térhódítása miatt. Ezek a bútorok nemcsak nagyon elegáns, de erőteljes, stabil darabok is.
A kovácsoltvas a legelterjedtebb ezen a területen is. Nem csak organikus, örvénylő mintákkal, hanem geometrikus formaalakítással is.
- A kisbútoroknál a fémek kiegészítőiként a fát és az üveget használják a tervezők. A fa melegebb és oldottabb hangulatot kölcsönöz a tárgyaknak, az üveggel kombináltak különlegesebbek, csillogóbbak, elegánsabbak, viszont távolságtartók is egyben. Ezek a kisbútorok leggyakrabban asztalok, polcok.
Mindenképp szólnunk kell a kiegészítő elemekről amelyek szinte mindig fémből készülnek. Ilyenek a különféle lámpák, gyertyatartók, virágtartók fogasok vagy pl. a kandallórácsok. Lehet fémből a függönykarnis, a tükörkeret a térelválasztó paraván tartórésze, de az újság- és esernyőtartó is.

Első gondolatra szokatlanok, mégis jelen vannak mindennapjainkban.

Érdekes kísérlet modern, organikus formábanLakáson belül legnagyobb felületként lépcső formájában vannak jelen a fémek, önállóan vagy más anyagokkal kombinálva. Szebbnél szebb korlátok készülnek, és ha jól választjuk ki a formát és a színt - ami az anyagot is jelenti egyben - legszebb részévé válnak otthonunknak. Egyszóval szeretjük, használjuk a fémeket, sőt meg sem lehetünk nélkülük.
A nagy design kiállításokon látni, hogy érdekes, nagyon különleges posztmodern művészeti alkotásokkal is kísérleteznek a művészek. Alkotásaik például a high-tech lábakon álló, gyalulatlan deszkalapú asztalok, vagy az alumíniumból készült barokk stílusú tükrök. A fém, az örök anyag, most is megihleti a művészeket, mi pedig csodáljuk, haza visszük és boldogan használjuk a belőlük készült tárgyakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: fémbútor, fém

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi kerékpárdíszítések

Kerékpárjaink nemcsak szerkezetileg, de küllemükben is nagyot változtak. Különféle színekben pompáznak és tele vannak egyedi díszítéssel is. Sokszor ez egy-egy nevesebb gyártóra jellemző...


Fémrácsok fürdőszobákba

A fürdőszobákban ma már könnyen beszerezhetők a praktikus és e mellett dekoratív kiegészítőkből összeállítható, egyöntetű hatású tárolók együttese. A mosdószekrények ugyan nagyon divatosak és...