Ma is lakberendezésünk részei

Fémbútorok

Romantikus formák kovácsoltvasbólAz értelmező szótár szerint: A fém átláthatatlan, rugalmas, illetve kalapálható, a fényt visszaverő, hőt és elektromosságot jól vezető elem. Ritkán közelítjük meg azonban ilyen módon, inkább életünk részének tekintjük, szoros kapcsolatban állunk vele, egyszerűen csak használjuk. A fa és a kő mellett a harmadik legtöbbször jelen lévő anyag a környezetünkben. A fémművesség - mint az iparművészet egyik ága - formatervezők és kiváló mesterek keze nyomán alakítja környezetünk szinte minden területét. Nagyszerű foglalkozás az övék és az egyik legősibbnek mondható.

A bútortörténet fejlődése során folyamatosan jelen lévő fémek eleinte szerkezeti elemként, vasalatként, díszítésként szerepeltek. (Erről olvashatnak az Ezermester 2005/6. számban) A huszadik században vált természetessé és általánossá, hogy teljes egészében vagy majdnem egészben fémből készítenek berendezési tárgyakat. A modern stílusok természetes kísérletező kedve, útkeresése tette mindezt lehetővé.
Hifi berendezést tartó állványrendszer acélból A sokféle fém közül bútoralapanyagként önállóan vagy ötvöző anyagként elterjedt az alumínium, a réz, a cink, a króm és a vas illetve az acél. Az anyag választását nagyban befolyásolja a létrehozandó bútor stílusa. A szecesszió idején ritka kivételként ezüstből is alkottak csodálatosan díszes szekrénykéket. Az art deco és a bauhaus időszakában szerették az acélt.
Mi magyarok a pécsi születésű Breuer Marcell személyében adtunk egy zseniális bútortervezőt a világnak, aki a bauhaus kísérleti műhelyében kerékpárvázból létrehozta híres konstruktivista B3-asra keresztelt székét, amelyet ma Vaszilij szék néven forgalmaznak. Ugyanilyen híres design-történeti darab La Corbusier pihenőszéke is.

Fémbútorok ma

A mai trendekre is jellemző az anyagválasztás. A teljesség igénye nélkül nézzünk most néhány példát:
- Hazánkban igen kedvelt a mediterrán hangulatú lakások kialakítása. Ehhez a stílushoz jól illik a kovácsoltvas és a meleg, színű fémek pl. a réz és a bronz.
Antik római mintára készült mai acélláda- A skandinávhoz ellenben a hideg csillogású vagy a fehérre festett anyagok passzíthatók.
- Az angolos, klasszikus hangulat is a meleg színű bronzos árnyalatokat igényli.
- A high-tech a magas fényű, krómos felületet.
A legdivatosabb minimál art a tompa fényű fehér-szürke alumínium elemeket alkalmazza szívesen.
Tekintsük át típusonként a bútorokat!
- Ha ágykeretünket fémből képzeljük el, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk; többek között meglévő lakás-kiegészítőket és a létrehozandó hangulatot, valamint a formát. Az organikus, romantikus stílushoz jobb a különböző antikolással díszített kovácsoltvas vagy a réz, az egyszerű vonalvezetéshez pedig a fehér fémek a magas fényű, szálcsiszolt vagy matt változata illik. Romantikus kislányszobákban pedig jól mutat a "királykisasszonyos" fehérre festett kovácsoltvas ágy.
- A fémek alkalmazása szekrények esetében nem általános, szerkezeti elemként vannak jelen. Valamilyen fémlemezből leggyakrabban a közületi öltöző-tároló illetve biztonsági szekrényeket készítik. Bár a bútortörténet egyes időszakaiban teljesen megszokott volt, hogy a fém szekrénykék a lakásberendezés részei legyenek. Ilyen például az etruszk kultúra, ahol a bronzművesség fejlettsége lehetővé tette ezt, sőt ülőbútorok-elegáns karosszékek - bronzöntését is.
Le Corbusier pihenőszéke art deco-s környezetben- Mára az ülőalkalmatosságok fémből való készítése teljesen megszokottá vált. Ezek állványszerkezetes bútorok, ahol a stabilizáló részek nemcsak statikai, hanem látványelemek is. Ehhez kapcsolódnak az ülőfelületet kényelmessé varázsoló kárpitos részek, rögzített vagy mozgatható párnák. Ismét egyre több csővázas bútort forgalmaznak; a nagy retro divat okán is és az ugyancsak a fiatalabb korosztály körében közkedvelt high-tech térhódítása miatt. Ezek a bútorok nemcsak nagyon elegáns, de erőteljes, stabil darabok is.
A kovácsoltvas a legelterjedtebb ezen a területen is. Nem csak organikus, örvénylő mintákkal, hanem geometrikus formaalakítással is.
- A kisbútoroknál a fémek kiegészítőiként a fát és az üveget használják a tervezők. A fa melegebb és oldottabb hangulatot kölcsönöz a tárgyaknak, az üveggel kombináltak különlegesebbek, csillogóbbak, elegánsabbak, viszont távolságtartók is egyben. Ezek a kisbútorok leggyakrabban asztalok, polcok.
Mindenképp szólnunk kell a kiegészítő elemekről amelyek szinte mindig fémből készülnek. Ilyenek a különféle lámpák, gyertyatartók, virágtartók fogasok vagy pl. a kandallórácsok. Lehet fémből a függönykarnis, a tükörkeret a térelválasztó paraván tartórésze, de az újság- és esernyőtartó is.

Első gondolatra szokatlanok, mégis jelen vannak mindennapjainkban.

Érdekes kísérlet modern, organikus formábanLakáson belül legnagyobb felületként lépcső formájában vannak jelen a fémek, önállóan vagy más anyagokkal kombinálva. Szebbnél szebb korlátok készülnek, és ha jól választjuk ki a formát és a színt - ami az anyagot is jelenti egyben - legszebb részévé válnak otthonunknak. Egyszóval szeretjük, használjuk a fémeket, sőt meg sem lehetünk nélkülük.
A nagy design kiállításokon látni, hogy érdekes, nagyon különleges posztmodern művészeti alkotásokkal is kísérleteznek a művészek. Alkotásaik például a high-tech lábakon álló, gyalulatlan deszkalapú asztalok, vagy az alumíniumból készült barokk stílusú tükrök. A fém, az örök anyag, most is megihleti a művészeket, mi pedig csodáljuk, haza visszük és boldogan használjuk a belőlük készült tárgyakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: fémbútor, fém

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spray festékek és használatuk

A barkács áruházak, és a festékboltok polcain számtalan gyártó palackos, ún. spray festéke is megtalálható. A bőséges választékban alapozók, zománcok és decor felületeket adó festékek, mint pl....


Egyedi kerékpárdíszítések

Kerékpárjaink nemcsak szerkezetileg, de küllemükben is nagyot változtak. Különféle színekben pompáznak és tele vannak egyedi díszítéssel is. Sokszor ez egy-egy nevesebb gyártóra jellemző...