Kapuk, kerítések, dísztárgyak

Fém

2Lapunkban is többször találkozhattak már olvasóink azzal a gondolattal, hogy fával könnyebb, fémmel nehezebb dolgozni, különösen otthoni körülmények között. A következőkben ennek az ellenkezőjét kívánjuk bebizonyítani, melyhez segítségül a Kling Kaputechnika Kft. szakembereit hívtuk.

Az alaptételben azért van némi igazság, hiszen ha közelebbről megnézünk egy kovácsoltvas kaput, kerítést, vagy csak egy virágtartót, akkor számtalan olyan díszítő és funkcionális elemmel találkozhatunk, amelyről még elképzelni sem tudjuk, hogyan készítették el, nemhogy nekifogjunk az ilyen munkának. De nincs is erre szükség. Van egyszerűbb megoldás, hiszen ezek az alapelemek óriási választékban, készen is megvásárolhatók. Ezek ismeretében azután jöhet az egyéni tervezés és a saját fantázia, mert a kész elemekből már otthon sem lehetetlen építkezni. A fém használati- és dísztárgyak egészen új lehetőségeket nyitnak meg a ház körül és a lakberendezésben. Olyan sokfélét, hogy érdemesnek találtuk ezt a témát kétfelé vágni. Most a kültéri fémtárgyakkal - kapukkal, kerítésekkel, ablakrácsokkal, virágtartókkal - foglalkozunk, míg egy későbbi (valószínűleg novemberi) lapszámunkban fém lakberendezési tárgyakat, dísztárgyakat mutatunk be olvasóinknak.
5Egy szép kapu vagy kerítés kitalálásához először is sokat kell nézelődnünk, fejünkben, de még inkább fotóalbumunkban gyűjtenünk kell azokat a megoldásokat, amelyek valamiért megtetszenek. Eközben már formálódni kezd egyéni elképzelésünk, melyet folyamatosan összevetünk saját adottságainkkal, kertünk, házunk méretével, külsejével, és persze anyagi lehetőségeinkkel is. Kezdjük már sejteni, hogy mit szeretnénk, de még nem igazán tudjuk, hogyan lehetne ezt saját kezűleg megvalósítani.
Ilyenkor érdemes betérni egy szaküzletbe, és alaposan áttanulmányozni, hogy milyen elemek kaphatók meg készen, melyek azok, amelyek egyéni elképzelésünk alapján legyártathatók, és kiderül az is, mit kell majd magunknak elkészíteni. Most már nyilvánvalóvá válik, hogy akár kapuról, akár kerítésről vagy ablakrácsról van szó, a felépítés nagyjából azonos logikára épül. Az adott felületnek van valamilyen kerete, váza, amely egyszerűbb esetben négyzet-keresztmetszetű acél zártszelvény, vagy négyzetacél lehet. Ebbe kerülnek az ismétlődő elemek; pl. egy kezdőoszloppal indulva, majd a megfelelő számú díszoszloppal, közbenső oszloppal folytatva, egészen a keret másik oldaláig. Az oszlopokra készen kapható díszítő elemeket tervezhetünk, melyek kovácsolással vagy melegen préselve készülnek. A kovácsoltvas értékesebb és természetesen drágább is, de nagyon esztétikusak a melegen préselt elemek is, és a különbség sokszor alig észrevehető. Az oszlopok végére csúcsdíszeket kell illesztenünk, és érdemes még a többi díszítőelemet is áttanulmányozni, hátha újabb ötleteket kapunk. Ne feletkezzünk meg a díszekhez stílusában illeszkedő pántokról és a zárszerkezetről sem.
6Mielőtt mindent pontosan megterveznénk, vegyük számba saját erőforrásainkat, szerszámkészletünket, illetve a munkához szükséges eszközöket. Alapvetően egy jó hegesztő trafóra lesz szükségünk, hiszen az elemek összekapcsolásához hegesztenünk kell. Egyes helyeken szóba jöhet még a szegecselés is, bár legtöbbször ez is kiváltható hegesztéssel. Kell még egy sarokköszörű, vágó- és csiszolótárcsákkal; részben a szálanyagok darabolásához, másrészt a hegesztési varratok lecsiszolásához. A fúrógép valószínűleg nem hiányzik egy olyan barkácsoló műhelyéből, aki ilyen munkának nekifog, és szükségesek az alapvető kéziszerszámok is egy erős satuval kiegészítve.
Mindezek ismeretében most már tudunk tervezni. Pontosan állapítsuk meg a keretméreteket, oszloptávolságokat, rács estén az ablakméretet, készítsük el az oszlopkiosztást úgy, hogy a funkciónak megfeleljen. Az oszlopok között még egy gyerekfej se férhessen át, ha kisebb kutyát tartunk, akkor az alsó sávban meg lehet duplázni az oszlopokat. Tervrajzunkra rajzoljuk rá az elképzelt díszítő elemeket, pántokat, csúcsokat, ajtóvereteket, fogantyúkat, zárat és kilincset. A darabszámok ismeretében most már számolni is tudunk, majd elképzelésünket tanulmányoztassuk át a kereskedő szakemberével, hogy nem gondoltunk-e valamit rosszul, nem vétünk-e statikai hibát. Ezután jöhet a vásárlás, majd az összeállítás.
Képeinkkel igyekszünk ötleteket adni. Megmutatni, hogy milyen alapelemekből, mi készíthető. A szakkereskedőnél azonban több száz oldalas könyvek csodálatos képanyaga tanulmányozható át, érdemes tehát erre időt és energiát fordítani. Saját képességeinket se becsüljük túl. A kivitelezésben annyit vállaljunk, amihez tudásunk és szerszámkészletünk elegendő. A többit bízzuk a szakemberekre. Az egyik legnagyobb ilyen szakkereskedő a

Kling Kft.
Felvilágosításért és bővebb tájékoztatásért megadjuk a cég adatait:
Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos u. 6.
Tel.: 262-6933
Fax: 262-2808
www.kling.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kültéri felületvédelem

A kertes házban lakóknak ez mindig sok gondot és munkát okoz, amint megjönnek a melegebb napok. Ilyenkor első a fából készült szerkezetek és tárgyak, fémfelületek és esetenként a külső...


Praktikus újdonságok a Daniellától

Videó kaputelefon ésLED reflektor