Kombinált bites csavarhúzók

2009-01-28 16:27:33 | Módosítva: 2009-02-08 17:27:58

Amióta a csavarok fején a hornyok kialakítása az optimálisabb behajtás érdekében "megsokasodott", a szokványos lapos "srófhúzók" egyre ritkábban használhatók. Szerepüket a bites csavarhajtó készletek vették át. A kereszt- és a különféle belső kulcsnyílású csavarokhoz ugyanis csak az erre hivatott speciális, többnyire cserélhető bites hajtószárak és az akkus csavarbehajtók a megfelelő szerszámok.

Aki azt hiszi, hogy a praktikusnak tűnő különféle készletek mindenhol használhatók, az bizony hamar rájön, hogy ez csak részben igaz. Még a felületi szintben behajtott csavarok esetében is előadódhatnak kritikus helyzetek, ha ezek szűk helyen vannak, vagy esetleg a csavarhorony méretéhez nem megfelelő a rendelkezésre álló bit. Hosszú lehet a befogó nyél is, vagy a bitek választéka szűkös, így a problémás helyzetek bizony igen változatosak lehetnek. A megoldást pedig többnyire egy új, az adott helyzethez igazodó, használható betét vagy spéci szerszám beszerzése jelenti.

A különféle hosszúságú bitkészleteket a szerszámszaküzletekben célszerű keresni A kritikusa helyzeteket még az olyan készletek birtokosai sem úszhatják meg, amelyek vélhetően minden csavartípushoz megfelelő bitválasztékot, és egy normál, univerzális befogóval ellátott, általában150-220 mm hosszú nyelet tartalmaznak. Az ilyen készletek bit száma igen változó. A jobbakban minden 25 mm hosszú bit típusból két méret van, sőt, ezek hossza akár 50, 75 mm is lehet. A befogó többnyire mágneses, hogy a CV, illetve speciális ötvözetű acél bitek ne essenek ki a 6 mm laptávú, hatszögű menesztő fészekből.
Igen ám, de a bitek fazonos szára általában csak 10 mm hosszú, mögötte már 8 mm-es a hatszögű szár csúcstávolsága, ami felakad a mélyebb, ám ennél kisebb átmérőjű, mélyített csavarfészkek peremén. Ilyen helyeken még a hosszabb, 50, 55, 70, vagy 150 mm hosszú bitek sem használhatók a hatszögű szár vastagsága miatt. Ilyen csavarok kihajtásához csak a hosszabb és vékonyszárú, hagyományos kivitelű csavarhúzók alkalmasak.
A legtöbb cserélhető bites csavarhúzó tartozéka egy toldószár is, amely azonban csak az olyan helyeken hasznos, ahol a menesztő hüvely 9 mm-es átmérője még elfér, és a szár hosszabbítását szolgálja. A szűk süllyesztékek szélén ugyan ezek is fennakadnak, ám a mélyen levő csavarok elérését megkönnyítik, és akár "kettőzhetők" is, ha erre szükség van. Ugyanis külön is megvásárolhatók, pl. azokhoz a készletekhez, amelyekből ez a hasznos darab hiányzik. Számos esetben azonban ezek a menesztő hüvelyek a közeli szerelvények miatt még a felszíni csavarok kihajtását is gátolhatják. Ha pedig kissé oldalra hajlítva használjuk a szerszámot, kihajtáskor a bit nem kellően illeszkedik a csavar hornyában, és a hornyolást tönkre teheti. Ilyen helyekre is csak a hagyományos, tehát karcsú szárú, megfelelő méretű és fejkialakítású csavarhajtók használhatók szakszerűen. Szűk helyekhez meg szinte csak a rövid, marok csavarhajtókkal lehet hozzáférni.

A szűk helyeken marok csavarhajtókat célszerű használni A megfelelő méret és profil nagyon fontos, mert csak ezek nem roncsolják a csavarhornyokat. A kereszthornyosak között a PH (Philips) és a PZ (Pozidrow) kialakításúakat a legkönnyebb összetéveszteni. Amelyik csavar sima kereszthornyú, abba a PH jelű, a hornyok közt levő kisebb bemarású csavarokhoz pedig a PZ jelzésű csavarhajtók a megfelelők. A többinél a horony könnyen azonosítható, a méret azonban ezeknél is nagyon fontos.
A csavarhajtó nyeleket is érdemes jól kiválasztani. Fontos az ergonómikus kialakítás, és a lágy, jól tapadó vékony gumibevonat. Hihetetlen, hogy milyen nagy különbség van egy jól kialakított markolat, és egy olcsó tucat termék fogása és használhatósága között. A fix nyelűeknél azonban praktikusabbak az univerzális racsnis nyelek. Ezek különösen szűk helyeken előnyösek, ahol a forgatásuk korlátozott. A racsni szükségtelenné teszi munka közbeni fogásváltást, és akár negyed fordulatonként is behajthatók a csavarok.
Beszerezhetők még kardáncsuklós nyelű racsnis csavarhajtó nyelek is, ám ezeknél esetenként problémát okozhat a hajtórész kereszthornyos csavarokra szorítása, viszont belső kulcsnyílású csavaroknál annál előnyösebb a használatuk. Az ilyen nyelek gyenge pontja a racsni, amit nem ajánlatos túlerőltetni. Az irányváltó háromállású, középen reteszeli a racsnit, és a nyél mindkét irányban fixen forgatható. Hátránya, hogy többnyire csak készletek tartozéka.

Nagyon praktikusak a racsnis, és esetleg kardáncsuklós nyelek Érdemes szót ejteni még a különféle akkus kis csavarhajtókról is. A bitek szabványos hatszögű szára bármilyen hatszögszárú bit fogadására alkalmas, ám a fenti kritikus helyzetek e kis gépekre is érvényesek. Sőt, némelyik hüvelye ún. kettős mélységű, azaz mind a két végén hornyolt kialakítású, de hosszú bit fogadására is alkalmas, és normál méretű betétek is tartoznak hozzá. Ez utóbbiak azonban szinte eltűnnek a hüvelyük mélyében, alig áll ki a végük. Így szinte alkalmatlanok a csavarok ki- és behajtására, és a rövid bitek kiemelése sem éppen könnyű. A normál bitek fogadására alkalmas hüvelyek viszont nem alkalmasak a praktikusnak tűnő, hosszabb szárú kettős bitek rögzítésére. Erre is ajánlatos készletbővítéskor figyelni.

Az egyébként nagyon kedvelt kis akkus csavarbehajtók viszonylag jelentős forgatónyomatékuk miatt lágy anyagok fúrására is alkalmassá tehetők, ha sikerül beszerezni hozzájuk egy hatszög tengelyű tokmányt.
Végezetül pedig még egy tanács. Lehetőleg olyan komplett készletet célszerű a csavarozó munkákhoz választani, amely a különféle biteken kívül hosszabb szárú, hagyományos csavarhatókat is magában foglal, de egy hagyományos, több fejkialakítású és hosszúszárú készlet utólagos beszerezésével megoldhatók még a nem szokványos helyzetek is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

STANLEY® Dynagrip™ racsnis kulcs

A STANLEY® ismét egy igen hasznos újdonsággal jelentkezett a hazai szerszámpiacon.