Fűtéskorszerűsítés - kazáncsere nélkül

2009-01-28 16:34:54 | Módosítva: 2009-02-08 17:26:22

Napjainkban az egyre erősebben rohanó gázárak talán egyetlen pozitív hatásaként említhető az, hogy sokunkat sarkall bizonyos energia-megtakarítási lépésekre. Amíg a régi épületekben hirtelen aktuálissá válnak a régi nyílászárók és radiátorok cseréje, addig másutt gyakran meggondolatlanul döntenek a jól bevált cirkók lecserélése mellett egyes központi fűtéses rendszerekben anélkül, hogy a többi rendszer-és szabályozóelem hatásfokáról meggyőződnének. Ideális esetben persze célszerű az egész lakóépületet, mint rendszert, felülvizsgálni.

fűtéskorszerűsítésA manapság elérhető kazánok hatásfokát nagyban növeli a beépített automatika - ezt senki nem vitatja -, még akkor is, ha azok nem kondenzációs elven működnek. A korszerű elektronikus szabályozókörökkel ellátott kazánok és cirkók több hőszondával is mérik az előre menő és a visszatérő víz hőmérsékletét, és a különbségből a szivattyúkapacitás ismeretében tudják megállapítani a pillanatnyi hőelvételt, melynek függvényében képesek az égőfejek teljesítményének szabályozására az állandó vízhőmérséklet elérése érdekében. Ezek különböző okokból általában magasabb vízhőmérsékletet biztosítanak, ami nem mindig indokolt. A szobahőmérséklet és a fűtővíz temperálása a "ki-be kapcsoló" üzemű cirkók esetében is optimalizálható az előre menő vízhőmérséklet és a radiátorok egyedi, termosztátos szabályozásával.

A hőfokszabályozó rendszerünk felülvizsgálata

Az említett, zömmel a '90-es évektől kiépített cirkós fűtések egy részénél az elmenő víz hőmérséklete enyhébb téli napokon akár már 40°C-on is kielégítő hőérzetet biztosított (még a hagyományos vasradiátorok esetében is), amennyiben a vízhőmérséklet tényleg állandó. Ennek elérésére a kereskedelemben elérhető, és jó esetben csak +/-0,5 °C-os követési értékkel dolgozó programozható szobai termosztátok nem mindig alkalmasak már a közepesnél kicsit rosszabb hőveszteségű lakóépületekben sem, hiszen mire a cirkó kikapcsolása után a levegő hőmérséklete 1°C-ot csökkenne, a fűtővíz már teljesen kihűl.
"A hőntartás kisebb energiával jár, mint a melegítés" elvéből kiindulva tettem erre egy kísérletet otthoni rendszerünkön, és a hatás, úgy a hőérzetben, mint a gázfogyasztásban, drámainak bizonyult. A kazán ritka, de hosszas működése helyett gyakoribb, viszont jóval rövidebb időtartamú ciklusokban kezdett fűteni, amivel az általános hőérzetünk is javult, hiszen a radiátorokkal együtt a levegő hőmérséklete is állandósult.
A cirkó elmenő ágára egy, a kazán közelében állandóan működő, radiátornál (pl. nappali) egy csőtermosztátot kell feltelepíteni. A pontos mérési hely kiválasztását esetleg több kísérlet is megelőzheti, így ajánlatos a mellékelt szorítósodronyt majd csak a legvégén leszabni. A csőtermosztáthoz a gyártók hőpasztát is mellékelnek. Ezt az eszköz, illetve a cső érintkezési felületére kell oly módon felvinni, hogy azzal a levegőt teljesen kiszorítva, csak ezen keresztül teremtődjön fizikai kapcsolat kettejük közöttük.

A szabályozáshoz kellően tág (kb. 5 °C) hiszterézű csőtermosztátot válasszunk, ellenkező esetben a szabályozás túl érzékeny lesz, és a cirkó túl gyakran fog ki-bekapcsolni, ami annak korai meghibásodásához vezethet. Ilyen esetekben megkísérelhetjük lerontani a csőtermosztát és a fűtéscső közötti hőcsatolást, úgy, hogy a mellékelt szilikonzsírnak csak töredékét kenjük fel az átmeneti felületekre. Természetesen az ideális alkalmazás (mérendő csőszakasz, beállított hőmérséklet) mindig csak az adott rendszer sajátosságai alapján és a gyakorlati tapasztalatok útján nőheti ki magát egy elfogadhatóan stabil szabályozássá.
A csőtermosztát hőmérsékletét kezdésként kb. 5-10 °C fokkal kell a cirkó hőmérőjén üzem közben mérhető értéknél alacsonyabbra beállítani, majd azt a tapasztalatok alapján optimalizálni. Hátránya, hogy a hidegebb napokon olykor szükséges lehet az utánállítás, de előnye az, hogy a melegítést mindig legalább langyos víznél kezdi meg, így a beállási idő is sokkal rövidebb lesz.
A villamos bekötés legegyszerűbb módja, hogy a csőtermosztátot egy egyszerű VAGY kapcsolattal, a szobatermosztáttal párhuzamosan bekötjük (a ábra). Ennek segítségével hiába érzékel a szobatermosztát megfelelő hőmérsékletet; ha a csőtermosztát már a fűtőtest kihűlését érzékeli, úgy az rögtön bekapcsolja a kazánt. Ez fordítva is működik: ha a szobában nagyon lehűlne a hőmérséklet, de a csövek még elég melegek, a szobatermosztát fog beavatkozni.

A helyi sajátosságok alapján előfordulhat, hogy a rendszer ideális munkaponti hőmérséklete úgy alakul, hogy a csőtermosztát mindig túlmelegít, viszont alacsonyabbra szabályozva a fűtőtestek túlzottan lehűlnek. (Ez esetben, persze, érdemes először megvizsgálni a csőtermosztát működőképességét, illetve a felszerelési hely és mód megfelelőségét.) Alternatív megoldásként megpróbálhatjuk a két termosztátot a szobai NC kontaktusán át sorba kötni a b ábra szerinti módon. Ilyenkor a termosztátot klímavezérlő módba kell átkapcsolni, így az mindaddig bontja az áramkört, amíg a szobahőmérséklet elviselhető tartományba nem süllyed. (Ez az üzemmód a programozható eszközöknél sem mindig a menüből állítható, hanem a készülék hátulján található DIP kapcsoló vagy jumper segítségével - ez a gépkönyvből kiolvasható.)

Ezt a megoldást akkor is érdemes alkalmazni, ha a csőtermosztát önmagában képes a helyiségek temperálására, és a szobatermosztát csak amolyan biztonsági elemként gátolja meg túlfűtést, vagy a beállított maximális szobahőmérséklet túllépését. Természetesen a programozható kivitelű eszközöknél ilyenkor is biztosítható az éjszakai (takarék) és nappali értékek elkülönített beállíthatósága, emiatt azok alkalmazása itt is ajánlott, tekintve, hogy alvás közben (a takaró alatt) pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet is még kellemes.

Radiátorok egyedi szabályozása

fűtésszabályozásFelújítások alkalmával az új lapradiátorok beépítésekor gondoskodni kell a megfelelő hidraulikus beszabályozásról, a szabályozószelepek helyes kiválasztásáról is. A beépített termosztáttal rendelkező típus nem mindig nyújtja a legkellemesebb hőérzetet, mivel a mérés közvetlenül a fűtőtest mellett történik. Jellegénél fogva nem előnyös a kazánhoz közeli radiátorok "leszabályozása" sem az attól távolabb esők javára, amennyiben azt szeretnénk, hogy a víz körülbelül azonos cikluson belül melegedhessen fel mindegyikben.

Sumicz Árpád

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fisher e-HeatR hőszivattyúk

A klímaváltozás kihívásai és az energiahatékonyság iránti növekvő igények mellett a hőszivattyúk előretörnek, mint környezetbarát és hatékony fűtési és hűtési megoldások. A hagyományos fűtési...


Okosfűtésvezérlés

A hazai háztartások 70-80 százalékában a gázkazánt egyszerű szoba termosztát vezérli. Ezek a készülékek a kívánt hőmérsékletérték alatt bekapcsolják a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a...