Design és erő kompromisszumok nélkül

2009-01-28 15:55:55 | Módosítva: 2009-02-04 22:22:06

HitachiA HITACHI kerti gépei új motort kaptak, és az új motorokat rögtön új köntösbe bújtatták. Egy valami nem változott: minden egyes benzinmotoros gép professzionális használatra készült.

Talán nem mindenki tudja, de a Hitachi az egyetlen márka a kerti gépek piacán, amelyik nem gyárt napi egy-két üzemórára tervezett barkácsgépet, nem hajlandó hobbi gépeket, de még farmer kategóriájú gépeket sem piacra dobni. A Hitachi az egyedüli, aki minden fűkaszáját, láncfűrészét, lombfúvóját, sövényvágóját, fúrógépét és szivattyúját egész napos használatra tervezte.
A környezetvédelmi előírásoknak mindig is megfelelő japán óriáskonszern új, még tökéletesebb égésű motorok gyártását kezdte meg, ami nem csupán a káros anyag kibocsátásában tökéletesebb az elődeinél, de az üzemanyag fogyasztása is kedvezőbb.

És ha már új a motor, akkor a megjelenésen is változtatott. Nem is keveset. A cél az volt, hogy egy egyedi, tetszetős és masszív burkolatot kapjanak a gépek. A mérnököknek és a designereknek, na meg a tesztek sorozatának köszönhetően alakult ki a minden elvárásnak megfelelő végeredmény.
A méhsejt struktúra szerepe hármas, egyrészt már messziről felismerhetővé, ezáltal különlegesé teszi a berendezést, másrészt a lehető legjobb szellőzést biztosítja a magas fordulatszámon pörgő motornak és nem utolsó sorban egy rugalmas, de felépítéséből adódóan roppant masszív védelmet nyújt. A sejteket megtörő bordázatnak sem csupán az a feladata, hogy demonstrálja a lendületes energiát, hanem a precízen kialakított íven futó hajlítás, a domború szerkezet szinte egy önzáró keretet ad, mint az épületeken az ajtók feletti boltív. Nincsenek feszültséggyűjtő szegletek, törékeny sarkok, élek, kiugrások, csak ívek, áramvonalak, amik ellenállóvá teszik a gépet a különböző külső behatásokkal szemben, mint pl. az ütések.

fűkaszaEbbe a formába kellett beleilleszteni a kényelmi funkciókat. Mert e tekintetben is újított a Hitachi. A gépek kézhez simuló, könnyű tartást biztosító elasztomer markolattal készülnek, hogy könnyebbé és élvezetessé tegyék az akár órákig tartó munkafolyamatot. A fűkaszák egy hatékonyabb rezgéscsillapító rendszert kaptak, ami minimálisra csökkenti a felhasználóra ható vibrációt. A gyújtógyertyát egy, a burkolat áramvonalát követő elasztomer protektor takarja, ami megvédi a gyertyát a portól, de a karbantartáshoz egy mozdulattal, szerszám nélkül eltávolítható. A motor és a szöghajtás közötti maximális erőátvitelt a merev tengely és az azt körülvevő könnyűfém cső biztosítja.
A lombfúvót, ami a kiegészítőkkel avargyűjtőként is funkcionál, egy fokozatmentesen állítható gázkarral szerelték, így ha a munka azt kívánja, a fúvót a talajra helyezve a beállított légáramlatot biztosítva magától üzemel, miközben a felhasználó mindkét kezét szabadon használhatja az egyéb, géptől távolabbi tevékenység végzéséhez. A fúvócső végét is olyan alakúra formázták, hogy azzal a kívánt helyre koncentrált maximális levegőt juttathassunk.
Arról már volt alkalmunk meggyőződni, hogy mennyire jók, mennyire tartósak, megbízhatóak ezek a gépek, most pedig még szebbek és kényelmesebben használhatóbakká is váltak.
A legtöbb újítás, a legnagyobb fejlesztés, az igazi meglepetés a Hitachitól a következő évben várható, hiszen van olyan gépcsalád a kerti gépek között, amiről e cikkben nem tettünk említést. Nem véletlenül, de ez maradjon tényleg a következő év meglepetése.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

2009-es újdonságok a Hondánál

Mint ahogy azt már minden évben megszokhatták a Honda termékek iránt érdeklődők, a cég a 2009-es évre is tartogat megannyi újdonságot és meglepetést. A teljesen új fejlesztések mellett a már jól...


Hitachi multifunkcionális fűkasza

A professzionális elektromos kéziszerszámaival a magyar piacon 1999 óta jelenlévő Hitachi Power Tools Hungary Kft, a tavalyi évben ismét egy nagyot dobott. A japán anyacég és a kétütemű...