Festéssel történő homlokzatfelújítás

2009-01-25 20:56:05 |

homlokzatfelújításAz épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is.

A felújítási munkát minden esetben felmérés előzi meg, ami során megállapítást nyer a károsodás oka, fajtája. Ezen ismeretek birtokában lehet a megfelelő anyagokat kiválasztani, és a rétegfelépítést meghatározni.

Tipikus homlokzatfelületi károk

A homlokzat elszíneződésének elsődleges oka a levegőben található por, korom, szerves- és szervetlen részecskék lerakódása. Kiemelten káros a légszennyező anyagok (pl. SO2) és a víz keveréke, amely a pórusokba jutva roncsolja a fedőréteget. Az elszíneződés legelőször azokon az épületrészeken jelentkezik, amiket az eső nem tud átmosni, de a homlokzat színének megváltozását okozhatja egy hibás csatorna vagy ereszkialakítás is.

A mikroorganizmusok megjelenése és elszaporodása az esztétikai hibán túl más problémák kialakulását is okozza. A homlokzat ideális megtelepedési hely a különféle gomba spórák számára, hiszen elegendő táptalaj, fény és nedvesség áll rendelkezésükre a növekedéshez. További probléma a penészképződés során felszabaduló allergének jelenléte. A Caparol által kínált homlokzatfestékek pl. pigment töltőanyaguknak köszönhetően olyan felület hozható létre, melyen a szennyező részecskék kevésbé tudnak megtapadni. Más pigmentek pedig a felületen lerakódott szennyezőanyagokat bontják le a napfény és a nedvesség segítségével. Gomba- és algaölő szerek is találhatóak ezekben a festékekben.

Festéklepattogzás, felpúposodás

Gyakran találkozni rossz állapotban lévő, lepattogzott festékbevonatú homlokzatokkal. Ennek elsősorban a nem megfelelő felületi tapadás az okozója. A festékleválás, pattogzás további oka lehet az alapfelülethez rosszul megválasztott fedőréteg (a páradiffúziós tulajdonságok figyelmen kívül hagyása). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a homlokzatra kerülő festékbevonatnak a meglévőnél kisebb páradiffúziós ellenállással kell rendelkeznie. Ügyelni kell az egyes kötőanyagok összeférhetőségére is, különös tekintettel a szilikátfestékek alkalmazhatóságára.
Szintén problémát okozhat a felület előkészítésének hiánya vagy nem megfelelő kiválasztása. A nem megfelelő tapadás miatt hajszálrepedések keletkeznek, és a víz a bevonat alá jutva károsítja a felületet. A felsorolt szempontokat figyelembe véve törekedni kell a kis vízfelvétellel, ugyanakkor jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező fedőfestékek alkalmazására. A szilikonbázisú és sziloxilán erősítésű festékek - előnyös páradiffúziós tulajdonságaik mellett - jó felületi tapadással, és kis belső feszültséggel rendelkező anyagok.

Homlokzati repedések típusai

falrepedésA homlokzati repedések időjárás-érzékennyé teszik a felületet. Repedések kialakulhatnak a festékrétegben vagy a vakolathordozó épületszerkezetben is. Ezt a jelenséget a következőképpen csoportosíthatjuk:

 • A1 - A vakolat felületi repedései hálószerű hajszálrepedés formájában jelentkeznek. Ennek okai lehetnek a zsugorodási folyamatok vagy a gyors vakolatkiszáradás.
 • A2 - A vakolatrétegen áthatoló, de nem a szerkezetből kiinduló, hálószerű, jól látható repedések, amelyek a helytelen vakolat összetétel, vagy a túl vastag egyrétegű vakolás következtében alakulnak ki.
 • B1 - Falazati fúgarepedések, amelyek a falazóelemek fúgáiból indulnak ki, és a homlokzaton rajzolódnak ki.
 • B2 - A vegyes falazat eltérő vízfelvételéből és térfogatváltozásából adódó repedések.
 • C1 - Építéstechnikai és szerkezeti repedések, amelyek épületmozgásból vagy dinamikus terhelés miatt keletkeznek.
 • C2 - Geodéziai, épületfekvési okokból keletkező repedések (pl. földcsuszamlás, földrengés stb.)

A felújításhoz szükséges bevonatrendszer rétegfelépítését a repedések jellegéből adódóan lehet meghatározni.

 • Repedéseltömítő festés - erősen töltött homlokzatfestékek és hajszálrepedések eltüntetésére.
 • Egyrétegű elasztikus festés - lehetnek plaszto-elasztikus vagy szilikonbázisú festékek, felületi és kisebb vakolati repedések javításához.
 • Kétrétegű elasztikus festés - a festék rétegvastagságának növelésével nő a repedésáthidaló-képesség
 • Szalagerősítéses elasztikus festés - határozott vonalú repedések átfedése, elasztikus festékrétegbe ágyazott erősítőszalag segítségével.
 • Fátyolerősítéses elasztikus festés - szinte minden típusú repedés javítására, elasztikus festékbe ágyazott poliészter fátyol segítségével.
 • Ásványi beágyazóréteg üvegháló erősítéssel - modifikált cement vagy diszperzió bázisú beágyazóréteg, üvegháló erősítéssel durva vakolt felületek javítására.
 • Táblás hőszigetelés - Segítségével könnyen áthidalhatóak a homlokzati repedések.

Az "A" és "B" jellegű repedések jól javíthatóak a festési technikákkal. Erre a célra szilikonbázisú festékeket érdemes használni alacsony páradiffúziós ellenállásuk miatt. Az elasztikus festékek a korábban említett gomba- és algaölő tulajdonságaikon túl vízlepergetőek, és nem utolsósorban környezetbarátok, oldószermentesek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél,...


Év Homlokzata Pályázat

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított...