Festéssel történő homlokzatfelújítás

2009-01-25 20:56:05 |

homlokzatfelújításAz épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is.

A felújítási munkát minden esetben felmérés előzi meg, ami során megállapítást nyer a károsodás oka, fajtája. Ezen ismeretek birtokában lehet a megfelelő anyagokat kiválasztani, és a rétegfelépítést meghatározni.

Tipikus homlokzatfelületi károk

A homlokzat elszíneződésének elsődleges oka a levegőben található por, korom, szerves- és szervetlen részecskék lerakódása. Kiemelten káros a légszennyező anyagok (pl. SO2) és a víz keveréke, amely a pórusokba jutva roncsolja a fedőréteget. Az elszíneződés legelőször azokon az épületrészeken jelentkezik, amiket az eső nem tud átmosni, de a homlokzat színének megváltozását okozhatja egy hibás csatorna vagy ereszkialakítás is.

A mikroorganizmusok megjelenése és elszaporodása az esztétikai hibán túl más problémák kialakulását is okozza. A homlokzat ideális megtelepedési hely a különféle gomba spórák számára, hiszen elegendő táptalaj, fény és nedvesség áll rendelkezésükre a növekedéshez. További probléma a penészképződés során felszabaduló allergének jelenléte. A Caparol által kínált homlokzatfestékek pl. pigment töltőanyaguknak köszönhetően olyan felület hozható létre, melyen a szennyező részecskék kevésbé tudnak megtapadni. Más pigmentek pedig a felületen lerakódott szennyezőanyagokat bontják le a napfény és a nedvesség segítségével. Gomba- és algaölő szerek is találhatóak ezekben a festékekben.

Festéklepattogzás, felpúposodás

Gyakran találkozni rossz állapotban lévő, lepattogzott festékbevonatú homlokzatokkal. Ennek elsősorban a nem megfelelő felületi tapadás az okozója. A festékleválás, pattogzás további oka lehet az alapfelülethez rosszul megválasztott fedőréteg (a páradiffúziós tulajdonságok figyelmen kívül hagyása). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a homlokzatra kerülő festékbevonatnak a meglévőnél kisebb páradiffúziós ellenállással kell rendelkeznie. Ügyelni kell az egyes kötőanyagok összeférhetőségére is, különös tekintettel a szilikátfestékek alkalmazhatóságára.
Szintén problémát okozhat a felület előkészítésének hiánya vagy nem megfelelő kiválasztása. A nem megfelelő tapadás miatt hajszálrepedések keletkeznek, és a víz a bevonat alá jutva károsítja a felületet. A felsorolt szempontokat figyelembe véve törekedni kell a kis vízfelvétellel, ugyanakkor jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező fedőfestékek alkalmazására. A szilikonbázisú és sziloxilán erősítésű festékek - előnyös páradiffúziós tulajdonságaik mellett - jó felületi tapadással, és kis belső feszültséggel rendelkező anyagok.

Homlokzati repedések típusai

falrepedésA homlokzati repedések időjárás-érzékennyé teszik a felületet. Repedések kialakulhatnak a festékrétegben vagy a vakolathordozó épületszerkezetben is. Ezt a jelenséget a következőképpen csoportosíthatjuk:

 • A1 - A vakolat felületi repedései hálószerű hajszálrepedés formájában jelentkeznek. Ennek okai lehetnek a zsugorodási folyamatok vagy a gyors vakolatkiszáradás.
 • A2 - A vakolatrétegen áthatoló, de nem a szerkezetből kiinduló, hálószerű, jól látható repedések, amelyek a helytelen vakolat összetétel, vagy a túl vastag egyrétegű vakolás következtében alakulnak ki.
 • B1 - Falazati fúgarepedések, amelyek a falazóelemek fúgáiból indulnak ki, és a homlokzaton rajzolódnak ki.
 • B2 - A vegyes falazat eltérő vízfelvételéből és térfogatváltozásából adódó repedések.
 • C1 - Építéstechnikai és szerkezeti repedések, amelyek épületmozgásból vagy dinamikus terhelés miatt keletkeznek.
 • C2 - Geodéziai, épületfekvési okokból keletkező repedések (pl. földcsuszamlás, földrengés stb.)

A felújításhoz szükséges bevonatrendszer rétegfelépítését a repedések jellegéből adódóan lehet meghatározni.

 • Repedéseltömítő festés - erősen töltött homlokzatfestékek és hajszálrepedések eltüntetésére.
 • Egyrétegű elasztikus festés - lehetnek plaszto-elasztikus vagy szilikonbázisú festékek, felületi és kisebb vakolati repedések javításához.
 • Kétrétegű elasztikus festés - a festék rétegvastagságának növelésével nő a repedésáthidaló-képesség
 • Szalagerősítéses elasztikus festés - határozott vonalú repedések átfedése, elasztikus festékrétegbe ágyazott erősítőszalag segítségével.
 • Fátyolerősítéses elasztikus festés - szinte minden típusú repedés javítására, elasztikus festékbe ágyazott poliészter fátyol segítségével.
 • Ásványi beágyazóréteg üvegháló erősítéssel - modifikált cement vagy diszperzió bázisú beágyazóréteg, üvegháló erősítéssel durva vakolt felületek javítására.
 • Táblás hőszigetelés - Segítségével könnyen áthidalhatóak a homlokzati repedések.

Az "A" és "B" jellegű repedések jól javíthatóak a festési technikákkal. Erre a célra szilikonbázisú festékeket érdemes használni alacsony páradiffúziós ellenállásuk miatt. Az elasztikus festékek a korábban említett gomba- és algaölő tulajdonságaikon túl vízlepergetőek, és nem utolsósorban környezetbarátok, oldószermentesek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szálcement burkolat

A szálcement burkolat a cement és a cellulóz szálak kombinációjaként készül, amely így a két anyag legjobb tulajdonságait egyesíti: a cement ellenállóságát és a cellulóz szigetelési képességét....


Homlokzatfestés

A minőségi színezővakolatok évtizedekig is őrzik színüket és előnyös tulajdonságaikat, egy idő után viszont elkerülhetetlenné válik a vakolat felújítása, újrafestése. A homlokzatfestés anyagában...