Esztétika és stílus

Funkció és automatizálás

2009-01-29 15:39:52 | Módosítva: 2009-02-04 22:22:46

Valljuk be őszintén, hogy a legtöbb ember otthona tervezgetésénél nem számol előre a kapcsolók esztétikájával, funkciójával már egyre többször, mert a praktikus kényelmi szempontokat fontosnak ítéli. Kevesen ismerik viszont azokat a lehetőségeket, melyekkel nem csak jó, de szép is lehet a legmodernebb technológia, amit a lakás elektromos tervezésénél felhasználhatunk.

A címben szereplő szavakról nem villanykapcsolók, dugaljak és csatlakozók jutnak eszünkbe elsősorban, sőt még sokadszorra sem, pedig már a hatvanas években elkezdődött az a fejlesztés, melynek mai eredményei a miniatürizált modulokként működő komplett szerelvények, a távvezérlés, a személyre szabott világítás és például az "intelligens ház" - rendszerek.
Ezek a multifunkcionális elemek olyan szenzációs köntösben jelennek meg, amelyek a világ nagy formatervezési díjait is begyűjtötték, és bármilyen stílushoz, egyéni ízléshez képesek alkalmazkodni, sőt inspirálóak is lehetnek a belső design kialakításánál.

Érintőképernyős, sok funkciós kapcsolórendszer metál keretbenA tervező rémálma, amikor segélykérő hívást kap, miszerint: " holnap jön a villanyszerelő és meg kell neki mondani, hol legyenek a lámpák, kapcsolók és konnektorok". Komoly szakember ezt a kérést kénytelen elutasítani.
Egy átgondolt tervezési folyamatban sokféle szempontot kell figyelembe venni. Jó eredményt csak az építész, lakberendező, épületgépész és az elektromos tervező együttes munkája hozhat. Ezek a szakemberek ismerik a megrendelő igényeit, anyagi lehetőségeit. Így tudják számára létrehozni a biztonságot nyújtó, optimális fényviszonyokat teremtő, megfelelő kommunikációs lehetőségekkel felszerelt és kényelmes otthont.
Az átgondolás fontosságát egyszerű tények határozzák meg: az elektromos eszközök nagy része konkrét helyhez kötött, vezetékei falon belül futnak, a család életmódja meghatározza a berendezést, a berendezési tárgyak helye pedig kijelöli a funkciókat, ez pedig kölcsönösen hat a teljes rendszerre.

Milyen lehetőségeink vannak?

  • Hagyományos fehér keretben a legmodernebb technológiaAutomatizálhatjuk a teljes világítást, a biztonsági rendszert és a fűtést is. Kapcsolhatjuk távirányítóval, telefonnal vagy Interneten keresztül, sőt mini kamerák segítségével lakásunk bármely helyiségét szemmel tarthatjuk.
  • Egy gombnyomással megoldható az összes redőny, vagy árnyékvető mozgatása egyszerre és külön-külön is.
  • Elérhető, hogy egy mozdulattal fényt gyújtsunk az egyik és lekapcsoljuk a világítást a másik helyiségben. Kapcsolóink jelezhetik, hogy a szomszédos szobákban sötét vagy világos van-e.
  • Pánikkapcsolóval az egész lakást azonnal fényárba boríthatjuk.
  • Az érzékelők víz- és gázszivárgás vagy tűz esetén azonnal értesítést küldenek a megadott mobiltelefonra, hogy intézkedhessünk.
  • Bármely szobából elérhető lehet az Internet, megosztható a nyomtatóhoz való hozzáférés, hálózatba köthető a számítógép a televízióval.
  • Az alaphelyzetben kiépített vezetékes rendszer fúrás-faragás nélkül bővíthető vezeték nélküli szerelvényekkel úgynevezett scenáriós elemekkel.
  • Videó kaputelefonnal fokozhatjuk a biztonságot, és barátságossá tehetjük vendégeink fogadását.
  • Mozgásérzékelővel biztonsági fényt kapcsolhatunk éjszakai közlekedésünkhöz, a jelzőfénnyel világító kapcsolók megkönnyítik a tájékozódást, ugyanígy a kapcsoló billentyűk alján lévő dombornyomás is.

Tovább is sorolhatnánk a lehetőségeket, de az eddigiekből is kitűnik, hogy az ilyen módon kialakított lakás vagy ház valóban intelligens otthonná válik. Ennek minden előnyét élvezik a használók.

Kristályüvegből készült kapcsolók tetszőlegesen választott háttérképpelMi az, amit mindebből a lakásban láthatnak? A hagyományos méretű, de korántsem hagyományos kapcsolók, kapcsolórendszerek. A miniatürizálás lehetővé teszi, hogy egyetlen kapcsolóban vagy dugaljban több dolog is helyet kapjon. Egy kapcsolókeretbe kerülhet akár videokamera, teljes riasztóvezérlő, vagy rádióébresztős óra. Praktikus, hogy befogadhat akár három különböző kimeneti nyílású antennacsatlakozót is.

Miből készülnek az újgenerációs kapcsolók? Persze, hogy alapvetően műanyagból, de fémből, fából, gránit- és márványőrleményből, szilikon- és bőrburkolattal vagy akár kristályüvegből. Ez a választék lehetővé teszi, hogy klasszikus berendezés és barokk képkeretek mellé akár valódi arany legyen a kapcsoló, angolos bőrbútorok mellé ugyanolyan színű bőrkeretet kapjon, lofthoz, high-techhez metálos fém kerüljön a falra. Az átlátszó kristályüveg alá pedig mi magunk találhatjuk ki a mintát. Természetesen a legszolidabb legvisszafogottabb pasztellszínekben is létezik minden funkció.

A fejlesztő cégek az összes technológiai újítást úgy alkalmazzák, hogy maximális kényelmet és biztonságot nyújtson, egyszerű legyen a használata, és esztétikájával mindenféle egyéni ízlést ki tudjon szolgálni. Sokkal nagyobb gondot lehet fordítani az elektronika kialakítására. Ez már nem egyszerű villanyszerelés, ez már maga a jövő.

Draveczki Julianna
lakberendező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapcsoló, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fénycsöves világítás

Amióta az első fénycsöves világítótestek megjelentek a háztartásokban, újra és újra fellángol a vita előnyeiről és hátrányairól. Annak ellenére, hogy ma már korszerű elektronikával ellátott,...


LEDline világítástechnika és a bútorok életre kelnek

A LED technológia fejlődésével folyamatosan bővül felhasználásuk lehetősége. Egyre jobb teljesítmények és alacsony fogyasztás jellemzi ezeket a fényforrásokat. Belsőépítészeti felhasználás,...