Nem csak karácsonyra

Szobafenyők

2009-01-29 15:37:05 | Módosítva: 2009-02-10 14:04:31

Nem sok nyitvatermő, azaz fenyőféle tartható szobai körülmények között, ám amelyik igen, azzal a fenyőerdők és kicsit a karácsony hangulatát egész évre a szobánkba varázsolhatjuk.

A szobafenyő igen kedvelt dísznövény lett hazánkban. Ha sikerül eltalálni különleges igényeit, gyönyörű dísznövény válik belőle. A mi szobafenyők az Araucaria heterophylla őshazájában, Ausztráliában akár 70-80 méter magasra is megnőhet.
Szobai tartása nem túl egyszerű. Lassan növekszik, a nálunk átlagosnak számító másfél méteres magasságot nagyjából tíz év alatt éri el.
A leggyakoribb növénybetegség-tünete a száradó és lehulló levelek látványa, ami minden növénybarátot elszomorít. Ennek oka a túl meleg és száraz központi fűtéses lakások klímájában keresendő. A szobafenyő télen kedveli a hűvös, de világos szobákat, amit - hazai körülményeinket ismerve - nehéz biztosítani számára. Épp ezért a meleg száraz levegő teszi tönkre leggyakrabban a szobafenyőt.

szobafenyőLegjobban a világos, szűrt fényben érzi magát. Télen nagyjából a 8-13 fok az ideális számára, ezért fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el. Szüksége van fényre, és párára, ezért mindkettőről gondoskodnunk kell télen és nyáron is.
Akinek van kertje vagy erkélye, nyáron tegye ki a szobafenyőt egy árnyékos helyre, ahol nem éri közvetlen állandó, erős napsütés. Öntözzük a földjét rendszeresen, hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet, és hamarosan dús üde zöld erős szobafenyőt látunk otthonunkban. Figyeljünk oda, hogy a cserép alatt ne gyűljön össze víz, mert a gyökerek megfulladnak.
A fiatal növényeket kétévente egyszer elég átültetni, az idősebb növényeken csak felszíni talajcserét végezzünk.

A Szobaciprus (Cupressus macrocarpa) - szobai fenyőféle - a tűző naptól védett világos helyet, mérsékelt öntözést és rendszeres nyári tápanyag-utánpótlást igényel. Ha úgy találjuk, hogy túl hosszú szártagokat növeszt, akkor az azt jelenti, hogy túl sötét a környezet, világosabb helyet kell neki keresni. A szobaciprus átteleléséhez a 10-12 fokos hőmérséklet és a világos helység a legmegfelelőbb.
Különböző változatai ismertek, egyik ilyen a "Goldcrest", ami gyors növésű, kúpos koronájú növény. Fajtaneve is utal rá, hogy hajtásai aranyszínűek, amelyek virágcsokrokban vágózöldnek is alkalmasak. Aromás illata miatt a karácsonyi hangulathoz illő szobanövény.

Fenyőolaj

Egy kilogramm fenyőolaj előállításához 100-500 kg tűlevél szükséges. Kapható cirbolyafenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, lucfenyő, törpefenyő néven is illóolaj. Mindegyik illata a fenyőgyantáéra emlékeztet.
Gyógyhatása csak a természetes fenyőolajoknak van, a szintetikus, mesterségesen előállított változat csak illatutánzat. Jellemző felhasználási területe a fenyő illóolajnak a légúti betegségek megelőzése, gyógyítása. Nem véletlen, hogy nagyon sok tüdőszanatóriumot építettek fenyőerdők közelébe. Emellett a fenyőolajnak köptető, nyálkaoldó, hurutoldó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van. Ezért használata főként légúti betegségeknél ajánlható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyom- és pormentesítés a kiskertekben

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talajnak nincs fedése, ott vagy poros rész alakul ki vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló...


Korszerű favédelem

Fából építkezni a fából gazdag országokban természetes dolog. Ehhez szinte kizárólag fenyőfajtákat használnak, mert aránylag gyors növéstempója miatt a fenyőfélék bőséggel elérhetőek, és...