A LED-es fényforrások világa

2009-01-28 15:49:37 | Módosítva: 2009-01-28 15:51:21

A LED-es világítástechnika az utóbbi évek gyors fejlődésének köszönhetően mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá vált. A LED-es fényforrásokból egyaránt lehet főfényt és hangulatvilágítást is kialakítani. Alkalmas folyamatos világításra, de fel-, lekapcsolgatásra is. Természetesen nem elhanyagolható tényező a LED-es fények modern megjelenése, exkluzivitása sem.

Akár lakásról, akár családi házról legyen szó, a legtöbb helyiségbe, így a nappaliba, konyhába, fürdőszobába kiválóan megfelelnek a mennyezetbe beépített nagyobb fényű (38 LED-es GU10/230V-os) modellek, ezeket egymástól és az oldalfaltól 1m-re elhelyezve valóságos fényárba boríthatjuk a helyiséget. Érdemes lehet külön kapcsolható köröket kialakítani, így létrehozható hangulatvilágítás baráti beszélgetésekhez, tv nézéshez is. Nappaliba - ha van rá mód - nagyon tudjuk még ajánlani néhány felfelé világító szpot padlóba vagy más alacsonyan lévő helyre történő elhelyezését, ezáltal a helyiségben kellemes szórt fényhatás alakul ki. Érdemes kísérletezni egy-két színes égővel, így egészen egyedi, különleges hatást érhetünk el (pl. bútor mögött, a sarokban). A LED fényforrás nagyon hatásos olvasólámpában, vitrin megvilágításában, konyhaszekrény világításában, díszvilágításban is.
Másik megoldás a mennyezeti lámpák beépítése. Mivel ezekből jóval kevesebb is elég lehet, így összességében kedvezőbben jöhetünk ki. Érdemes lehet néhány 20 LED-es (GU10/230V-os) szpot elhelyezése is, hangulatfény kialakítás céljából.

Hálószobába már kevesebb és kisebb (20 LED-es GU10/230V) fényforrás is elég lehet, hiszen itt már nem a fényár a cél. Tökéletes megoldás lehet a kisebb mennyezeti lámpák használata. Ugyanígy lehet gondolkodni közlekedők, folyosók, garázsok, lépcsőházak megvilágításánál. Például egy 1,5-2 m széles folyosón egymástól 120 cm-re, középre felszerelt 38 LED-es fényforrások kitűnő fényt biztosítanak.
Körte- és gyertyaégőket, fényfüzéreket, sőt sokat fogyasztó halogén fényvetőket, reflektorokat is ki lehet már váltani LED-es társaikkal. Hatékonyan oldható meg üzletek, éttermek, irodák világítása. Ezeken a helyeken nemcsak a világítási költség csökken, de a légkondícionálás mértéke is, hiszen a LED-es fényforrások nem fűtenek.
Családi háznál autóbeállót, bejárót, kertet modern inox kerti lámpákkal világíthatunk meg.

A megfelelő LED-es fényforrás kiválasztása

led lámpaLED és LED között nagy különbség van, a technológia folyamatosan fejlődik, így a megfelelő termék kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni.
A legszembetűnőbb számunkra a beépített LED-ek száma. A szpotok között lehet találni 12, 15, 18, 20, 27, 38 és még 48, 60 LED-es változatot is. A fényforrások többségében 5 mm átmérőjű LED-ek vannak, de a 48-asban már csak 3-3,5 mm-esek, a 60 LED-esben pedig 2,5 mm-esek.
A 12-18 LED-es modellek jelentették az első generációt, az ezekben használt LED-ek fényereje még viszonylag alacsony volt. Ezeket a termékeket még csak egyedi célokra lehetett használni, kis fényerejük miatt. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban mire megjelentek a 20 LED-es változatok, addigra már a fényerő és az alkalmazhatóság is jelentős mértékben megnőtt. Egy mai 20 LED-es szpot 10-15 W-nak megfelelő fényerővel bír.
A 38 LED-es, szintén 5 mm átmérőjű LED-ekkel szerelt fényforrás sok esetben már valódi alternatívája a halogén szpotoknak; kb. 20 W-nak megfelelő fényével, tized akkora fogyasztással. A nagyobb LED számú változatoknak már nincsen annyival nagyobb fénye, mint amennyivel többe kerülnek. Ezekből könnyen belátható, hogy a LED-ek száma mellett átmérőjük és egyenkénti fényerejük is fontos szempont.

További fontos szempont a LED-ek színhőmérséklete. Az autókban alkalmazott xenonégőkhöz hasonló hideg-fehér fényt értjük legtöbbször fehérnek a LED-es világítástechnikában, mert egyszerűen ennek van a legerősebb fénye. Utóbbi időben kezdenek megjelenni a barátságosabb fényű meleg-fehér változatok is, melyek viszont azonos teljesítmény mellett jelentősen kevesebb fényt termelnek. A korszerű melegfehér fényforrások egyedülállóan kombinálják a két típus előnyét: napfényhez, természetes fényhez hasonló kellemes színhőmérsékletet adnak minimálisan kevesebb fényerő mellett.
Figyelembe kell vennünk még egy tényezőt, ez a kibocsátott fény szórásszöge. Ma a szpotoknál alapesetben ez 30 fok körül van. Léteznek ettől eltérő változatok is, bár ezekkel ritkán lehet találkozni. Nagyon fontos viszont, hogy a 30 fokos tartományon kívüli részre is jut megvilágítás, kellemes szórt fényt biztosítva.

Ennyit takarít meg LED-es világítástechnika alkalmazásával

A LED-es fényforrások egészen biztosan már most a jövő világítástechnikáját képviselik, teljesen ki fogják váltani a jelenlegi wolframszálas és halogén égőket, s a legtöbb fénycsövet, kompakt fénycsövet is. Az energiaárak csökkenésével nem számolhatunk, sőt könnyen belátható, hogy a folyamatos emelkedés a reális. Ez ellen tenni nem tudunk, de a LED-es világítástechnika alkalmazásával fogyasztásunkat drasztikusan csökkenthetjük, égőkre pedig egyszerűen nem kell többet költeni. Ennek igazolására készült az alábbi táblázat.

Kísérlet különböző világítástechnikai eszközökkel

Az egyik TV csatornán érdekes kísérletet lehetett látni különböző típusú világítástechnikai eszközökkel. Az összehasonlításban szerepelt egy hagyományos wolframszálas, egy halogén, egy kompaktfénycső, egy normál fénycső és egy LED-es fényforrás. Több különböző szempont alapján tesztelték őket:
A hatásfokok bevizsgálásának eredményei előre várható volt. Legkevésbé hatékony a hagyományos wolframszálas és a halogén égő. Mindkét típusnál körülbelül a felvett áram mindössze 7-8%-a alakul át látható fénnyé, az energia döntő többsége elvész hő formájában, emellett infravörös és ultraibolya tartományban is sok fény keletkezik. Ezeknél már hatékonyabbak a kompakt illetve normál fénycsövek. Itt a felvett áram már kb. 30-35%-ban hasznosul, de még mindig keletkezik hő, és ezeknél az égők csak tartós világításra alkalmasak, a fel/le kapcsolgatás jelentősen rövidíti élettartamukat. Az utolsóként tesztelt LED-es fényforrás hozta a legmagasabb értéket: a tesztelt modell a felvett áram energiájának 65%-át tudta látható fénnyé alakítani, ami kiemelkedően a legjobb eredmény a ma elérhető lámpák között.

A következő mérésben azt vizsgálták meg, hogy érdemesebb-e egy-egy lámpát fel-le kapcsolgatni, vagy inkább égve hagyni? Kijelenthetjük a logikus eredményt: a fogyasztás miatt természetesen le kell kapcsolni egy lámpát, ha nincs rá szükség. Egyedül a kompakt és normál fénycsöveknek nem jó a kapcsolgatás a fentebb említett élettartam csökkenés miatt.
A tartósság és élettartam vizsgálata mindenki számára igen tanulságos eredménnyel szolgált. Az égőket egy automata segítségével 2 percig felkapcsolták, majd 2 percig lekapcsolták. Egy hónap múlva már csak a LED-es égő működött, változatlan fényerővel. A többi fényforrás mind egyre halványabban működött, majd szépen sorban ki is égett. Először a fénycsövek, majd nem sokkal utánuk a normál és a halogén égő adta fel a versenyt.

Nézzünk egy példát!

Egy a közelmúltban megvalósított, 2 szobás, 47 nm-es lakás LED-es világítással való teljes felszerelése a következőképen alakult.

 

Hagyományos égő

LED-es fényforrás:

Előszoba 60 W-os körte 5 W-os mennyezeti lámpa
Konyha 100 W-os körte
9 W-os mennyezeti lámpa
+pult 3x20 W-os halogén 2x50 cm-es LED modul, 6,24 W
Díszvil. 3x20 W halogén 3x20 LED-es szpot, 3x1 W,
Kamra: 60 W-os körte 5 W-os mennyezeti lámpa
WC 40 W-os körte 18 LED-es körteégő, 1 W
Fürdő 10x20W halogén 10x20 LED-es szpot, 10x1 W
+középen 60 W-os körte 5 W-os mennyezeti lámpa
Háló 2x40W-os körte 9 W-os mennyezeti lámpa
+olvasó 2x20W halogén 2x38 LED-es szpot, 2*2 W
Nappali 2x40W-os körte 9 W-os mennyezeti lámpa
+díszlámpa 2x25W körte 2x21

LED-es gyertyaégő, 2x1 W

Ha hagyományos égőket szereltünk volna be, akkor azok összteljesítménye 890 W lett volna. Ezzel szemben a LED-es fényforrások összteljesítménye 68,24 W. Ez 92%-kal kevesebb energiafelhasználás!
Nem cserélt fényforrások: a konyhai elszívó kisméretű égői, melyeket ezért ki is hagytunk a számításokból. Mindez forintban, 2008. január 1-től érvényes lakossági áramdíjjal számolva:

 

Naponta

Egy évben

LED világítással

napi 1 óra 0,89x41,46=36,9 Ft 13.468 Ft 1078 Ft.
napi 3 óra 110,7 Ft 40.405 Ft 3232 Ft.
napi 8 óra 295,2 Ft 107.746 Ft 8620 Ft.

Az adatok önmagukért beszélnek. A ma megvásárolható fényforrásokkal a legtöbb helyen már kiválthatóak a hagyományos égők. Ha esetleg nincs mód az összes fényforrás cseréjére, akkor először a legtöbbet használt égőket cseréljük ki, majd később a többit is, hiszen a LED-es fényforrás egy életre szóló befektetés az élettartam és a rendkívül alacsony fogyasztás kombinációja miatt.

Almási Gergely
LEDcenter.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi mennyezetkialakítások

Az igényes mennyezetkialakítások régebben inkább csak a tehetősek lakásaiban jelentek meg, többnyire gipsz stukkók és kárpitok formájában. A csak lefestett mennyezeteket azonban már a 70-80-as...


Karosszéria fényezése, felújítása

Az autók nagy része a szabadban parkol, így fokozottan ki van téve a felületükre károsan ható erős napsugárzásnak, a savas esőknek és a levegőből a felületükre rakódó különféle szemcsés és ragacsos...