Természetes fényt hoznak a sötét helyiségekbe

Fénycsatornák

2010-11-16 23:25:03 | Módosítva: 2010-11-16 23:25:55

A legtöbb lakásnak vannak olyan helyiségei, amelyek rosszul megvilágítottak, mert nem jutnak természetes fényhez. Ezekben csak mesterséges fényforrásokkal lehet jó megvilágítást biztosítani. Újabban azonban fénycsatornák beépítésével természetes fénnyel lehet bevilágítani az amúgy sötét helyiségeket. Mégpedig a villanyszámla "gyarapítása" nélkül és egész nap.

Lényegében e szerkezetek úgy működnek, mint az optikai kábelek, és némelyikük legalább olyan hajlékony is. Előnyük, hogy a Nap fényét a háztetőről egy speciális fénycsatornán keresztül az ablaktalan helyiségekbe juttatják, és azt állandó, természetes fénnyel világítják meg.

Természetes fény, áram nélkül

A fénycsatornák viszonylag új fejlesztésű termékek, amelyek a különféle bevilágítókkal szemben számos előnyt biztosítanak. Például egy tetőablakos helyiségben a környezet hőmérséklete jA kupola által összegyűjtött fény a csőcsatornán jut a helyiségbe elentősen befolyásolja a szoba hőmérsékletét. Forró nyári napokon az ilyen helyiség kellemetlenül meleg lehet, télen pedig komoly hőveszteséggel kell számolni. E kellemetlen hatásokat a fénycsatorna kiküszöböli, csökkentve ezzel a fűtési és légkondicionálás költségeit. E mellett olcsónak mondható a hagyományos megoldásokhoz mérve, és a beszerelése is viszonylag egyszerű.
A sík-, vagy ferde tetőkön, sőt esetleg még oldalfalakon elhelyezett gyűjtőbúra által felfogott fénysugarakat, speciális, tükrös belső felületű csöveken vezetik az épület meghatározott részébe, ahol rögzített diffúzorokon, azaz fényszórón keresztül szórt és természetes fénnyel világítják be az egyébként sötét helyiséget. A fényt vezető csatornák lehetnek merev-, vagy flexibilis kialakításúak, így könnyen kikerülhetők a különféle tetőtéri vagy egyéb építészeti akadályok.

A fénygyűjtő

A helyiségek világításához szükséges fényt a 15-60 fokos vagy lapos tetőre, esetleg az oldalfalra szerelt gyűjtő búrák fogják be. Egyes gyártmányok a tetőből kiemelkedő, speciális kupolával gyűjtik össze a fénysugarakat Ezek általában több milliméter vastagságú, többségében domború, speciális strukturáltságú kupolák. Anyaguk hőformált akril, amely szigorú törésteszteken kerül bevizsgálásra, és még a legkegyetlenebb jégeső sem tehet kárt bennük. A kupola lencseformájának és felületi stukturáltságának köszönhetően intenzíven gyűjti össze a közvetlen és a diffúz napsugárzást is.
A búrák előnye, hogy megszűrik az UV sugarakat, így hőt nem közvetítenek. Hatékonyságukra jellemző, hogy még borús időben és nem túl világos esti, hajnali fényviszonyok között is jelentős fényt gyűjtenek össze. A kupola általában a tetők héjalásához igazodó és beázás-mentes keretre csatlakozik fel, mégpedig hermetikusan záródóan.

A fényt speciális csatorna továbbítja

A fénysugarakat egy belső felületén kiváló fényvisszaverő réteggel ellátott rugalmas, A kupola által összegyűjtött fény flexibilis, belül fényvisszaverő réteggel ellátott csövön jut a helyiségbe gégecsőhöz hasonló alumínium cső továbbítja lefelé, a mennyezetbe szerelt fényelosztóhoz. Újabban már egyenes palástú, és az irányváltásokat szakaszos törésekkel megoldható fénycsatornák is beszerezhetők. A 250-550 mm átmérőjű flexibilis fényvezető cső akár 6 m hosszúra is növelhető, és az új generációs tükröződő filmanyagoknak köszönhetően a fényvisszaverésük optimális esetben akár 99 % is lehet. A merev csöves változatok előnye, hogy toldásokkal akár 10 m-re is képesek természetes fényt juttatni. A kívánt távolságú csatorna kialakításához toldó elemek szükségesek. A nedvesség csőbe jutását különféle szigetelésekkel kell biztosítani.

A mennyezeti fényszóró

Új fejlesztés a merev csöves csatorna, amelynek szinte veszteség nélküli fényvisszaverő rétegű a belső bevonata Ez a szerelvény zárja le a fénycsatorna alsó, mennyezethez erősített nyílását. Ez alá kerül a födémnyílásba kerettel illeszkedő akril lencse, ami a bevezetett fényt egyenletesen szórja szét a helyiségben.
A lencse struktúrája gyártmányonként változó, és jelentősen befolyásolja a fénnyel megvilágított terület nagyságát és bevilágítottságát. Általában kör alakúak, ám beszerezhetők már négyszögletes, az álmennyezeti rendszerekbe is beépíthető méretekben és formákban is.

Méretezés, kiegészítő tartozékok

A kellő bevilágítás mértékének meghatározásához, a méretezéshez szükséges műszaki adatok megtalálhatók a gyártók és forgalmazók katalógusaiban vagy azok weboldalain. A gyártók által előírtak betartása mellett akár saját kezűleg is beépíthetők. A több iránytörést is tartalmazó rendszer beépítésénél érdemes kikérni a gyártó vagy forgalmazó ajánlásait, sőt helyszíni felmérést és bevilágítási tervet is lehet kérni.

Egyes gyártmányok a tető síkjába simulnak Fontos újdonság, hogy az újabb fejlesztésű fénycsatonákhoz beépített, pillangószelephez hasonlóan működő világításszabályozók is beszerezhetők, amelyek igény esetén és időlegesen akár teljesen lezárják a fény útját. Az is könnyen megoldható, hogy a mennyezeti fényszórót az alá beszerelt plusz világítás egészítse ki.
Ezek a rendszerek fényáram tekintetében is sokkal hatékonyabbak a szokványos belsővilágításoknál. A csövön bevezetett természetes fény növeli a komfortérzetet, amit a mennyezeten elhelyezett sík fényelosztó prizma egyenletesen terít szét a helyiségben. A bevilágítás ideális mértékét azonban ajánlatos jól meghatározni, mert ez alapvetően fontos ahhoz, hogy a helyiség valóban kellően megvilágított legyen, és ne legyen szükség kiegészítő elektromos világításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

H4 halogén helyett LED

Szabályosan eddig nem nagyon volt lehetőség a régebbi gépkocsik halogén fényszóró égőjét korszerűbb, és sokkal jobban világító ledes megoldásúra cserélni. Technika sem volt rá, engedély pedig...


LED égők az autókon

Az Audi világszerte elsőként olyan autó- fényszóróval állt elő, amelynél már minden elülső világítási funkciót LED-egységek látnak el. A nappali világítás mellett így az irányjelző, a tompított és...