Otthoni munkahelyek

Ha otthoni munkahelyünk kialakításához nem találunk igényünknek megfelelő asztalt, tároló szekrényeket, az alábbi ötleteink esetleg segítenek, hiszen a pontos tervek alapján a lapszabászatokból szinte „lapraszerelt” alkatrészeket kapunk, a bútorszerelvény szaküzletekben pedig bőséges, beszerelésre kész kiegészítő termékből válogathatunk. Így már saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki a dolgozószoba sarkunkat.

Félszobában elszeparálva
A félszobák, különösen a lakótelepi lakásokban, nem túl tágasak, ám ha otthon is dolgozni szeretnénk, e célra kitűnően megfelelnek. Nem kell hozzá más, mint egy szerény méretű modern íróasztal, kényelmes görgős szék és egy polcos, rakodótérrel bőségesen rendelkező elemes iratszekrény kombinációja. Az íróasztalt saját kezűleg is elkészíthetjük, mivel alul csak vakkerettel megerősített asztallap és négy 60 mm átmérőjű asztalláb kell hozzá. Alakja a hosszabb oldalakon ívelt legyen.
Az alapanyag 19 mm-es laminált, fadekor felületű bútorlap, a vakkerete pedig 10 mm-es faforgács-, vagy MDF anyag legyen, amit ragasztva és facsavarokkal megerősítve fogassuk az asztallap alá, majd lyukfűrésszel együtt vágjuk ki az ívelt oldalakat. Az éleket horonyba üthető műanyag idomok valamelyikével fedhetjük le. A felerősítésükhöz szükséges horony felsőmaróval, tárcsás horonymarót használva alakítható ki. Egyszerűbb megoldás ha az élekre vastag ABS élfedő anyagot ragasztunk. Az asztal lábait rögzítő vasalatot a vakkeret alsó oldalára csavarozzuk fel, arra meg a fémlábakat, majd az asztalt lábra állíthatjuk.
Az asztal fiókjait egy különálló, görgős fiókos szekrény pótolja. Korpusza sötét színű laminált, 19mm-es bútorlap, teteje pedig az asztallaphoz hasonlóan kialakított és élfedett darab, amelyet köldökcsapozva erősítsünk a tetejére. A fiókok káváját fóliával kasírozott idomlapokból állítsuk össze, fenéklapja pedig 5 mm-es lakkozott faforgácslap legyen. A fiókhoz célszerű színazonos fiókelőlapok közül kiválasztani. A fiókok természetesen görgős fiókcsúszókkal felszereltek legyenek.
A berendezést irattartó szekrények kombinációja teszi teljessé, amelyeket ugyancsak két színből állíthatunk össze.
Integrált asztal páros
Fehér szín és egyszerűség jellemzi a szögben törtvonalú asztal együttest. Az íróasztal formailag hagyományosnak mondható, asztallapját két oldalról a lábak helyett oldallapok fogják közre, amelyeket hátul kombinált összekötőlap fog össze. Az asztallap mérete természetesen csak ajánlott, ha a helyi adottságok ezt megkívánják, a hosszát célszerű csökkenteni. A számítógépasztal pedig akár merőlegesen is illeszkedhet az íróasztal oldalához. A két bútordarabot egy-egy közéjük beillesztett háromszög alakú betétlappal célszerű összekapcsolni, amivel az asztal hasznos felületét megnövelhetjük.
Az összes alkatrész 28, vagy 2x16 mm-es fehér strukturált, vagy erezetten mélynyomott felületű laminált lapból készíthető el. Az éleket széles ABS élfedéssel ellátva célszerű megrendelni a lapszabászatokban. Természetesen más peremes fazonú műanyag élfedő idomot is alkalmazhatunk, ha a végeik összeragasztását is jól meg tudjuk oldani. A nagyobb lapszabászatokban az élfedők választéka is elég bőséges, érdemes előzetesen e téren is tájékozódni, mert ez esetlegesen befolyásolhatja a bútordarabok méretezését. Az egyes elemeket bútorösszehúzó csavarokkal, illetve facsapokkal megvezetve kell összeerősíteni.
A két asztal összeállítása után a háromszögű betétlapot az összekötők élére fektetve, sarok vasalatokkal célszerű a helyére rögzíteni. Az esetleges szintkülönbségeket az oldallapok alsó élére szerelt, igényes kivitelű szintezőcsavarokkal lehet kiegyenlíteni, amelyek egyben bútorlábként is funkcionálnak.
Az iratszekrények hasonló fehér laminált anyagból készült nyitott polcos és fiókokkal ellátott darabok, amelyeknek káva éleit előröl domború idomlécekkel ajánlatos lefedni. Homlokzatként idompréselt bevonatú kész ajtókat és fiókelőlapokat is alkalmazhatunk. Szélességük 420, vagy 643 mm legyen, a fiókos szekrények szélessége pedig az ajtós darabokénak a duplája. Az ajtók és előlapok a kávák közé csukódóak legyenek, ezért a kávaszélességeket ezek méretéből kiindulva számítsuk ki.
A bútordarabokat az igényesebb szerelvények beépítésével tehetjük elegánsabbá, korszerűbbé és jól használhatóbbá. Az asztalokon már a tervezéskor határozzuk meg pl. a kábelkivezetők helyét, s a kábelek elvezetéséről is kábelcsatornák beépítésével gondoskodjunk. A hálózati csatlakozó ajzat helye sem mellékes, ezen mindig maradjon legalább két szabad csatlakozó hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: munkahely

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal nem csak tanulóknak

Az iskola a legtöbb családnak anyagilag jelentős megterhelést jelent. Nem csak a tankönyveket, füzeteket, írószereket kell megvásárolni, a tanuláshoz, leckeíráshoz megfelelő helyre, előbb-utóbb...


Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...