Korunk ártalma

Környezeti zajvédelem, épületszigetelés

A mindenütt jelenlévő, növekvő zaj civilizációs ártalom. Lassan, többnyire észrevétlenül romlik a hallásunk, és további betegségeket is okoz, illetve stimulál a zaj. Kellemetlen, zavaró érzést kelt, károsan hat a vegetatív idegrendszerre és ezen keresztül egész sor szervünk működésére. A hallásveszteség csökkenti az élet minőségét. Az életkor előre haladtával halmozódik a károsodás, amelynek mértéke függ a zaj erősségétől és a zajban eltöltött időtől.

A megengedett zajterhelés a környezet beépítésétől függően változik: a kertes, családi házas környezetre szigorúbb határértékek vonatkoznak, mint a városközpont védendő homlokzataira. Csak kevesen vonhatják ki magukat a közlekedési zaj káros hatása alól. Az Európai Unió lakosságának 30%-a él olyan lakásokban, amelyek zajtól védendő homlokzatait éjjel egészségkárosító, 55 dB (A)-nál nagyobb zaj terheli.

Üzemi zajforrások

Nem csak a cégek, vállalkozók telepeinek termelő- és segédberendezéseit soroljuk az üzemi zajforrások közé, hanem a lakótelepi fűtőművet, az épületek hőközpontjait, a gázfogadó- vagy villamos transzformátorállomást, az elszívó berendezést, az üzletek hűtő aggregátját, sőt a szórakozóhelyek műsorforrásait, hangerősítő berendezéseit is. Ha a zajforrás épületen belül helyezkedik el, akkor a zajt gyakran az épületszerkezetek is közvetítik. Ekkor a határértékek teljesülését a lakószobákban történő méréssel kell ellenőrizni.
Lakószobákban a hangnyomásszintek nem lehetnek magasabbak az alábbi határértékeknél:

  • nappal: 40 dB(A)
  • éjjel: 30 dB(A).

Mekkora zaj károsítja a hallásunkat?

Az évekig zajos munkahelyen dolgozók hallását a munkahelyi zaj jelentősen károsíthatja. Ha a dolgozót terhelő egyenértékű hangnyomásszint 8 órára vonatkoztatva nagyobb, mint 85 dB(A), vagy a maximális zajimpulzus akár egyetlen alkalommal is nagyobb, mint 125 dB(A), akkor a zajterhelés a határértéket meghaladja, a dolgozót maradandó halláskárosodás veszélye fenyegeti. A normál mértékkel hallgatott discman, vagy a szokásos hangerejű hétvégi diszkózás számottevő hallásromlást nem okoz – feltéve, hogy a kapott dózis nem túl nagy.

A zajcsökkentés lehetőségei

A zajcsökkentést a zajforrásnál kell kezdeni, mert a zajárnyékoló fal kevésbé hatásos, és építése költséges. Egy kerítésként megépülő, nagy méretű, tömör fallal jó eredményt csak akkor lehet elérni, ha a fal vagy a vizsgálati ponthoz (a lakószoba ablakához), vagy a zajforráshoz közel épül meg, és a zajforrás „nem lát rᔠa vizsgálati pontra.
Ha a közúti közlekedés a zaj forrása, akkor célszerű fallal körülvenni a védendő területet, azaz a lakószobaablakot magába foglaló védendő homlokzat esetén a fal két végét a homlokzat egy-egy végére „hajtani”.
Általában nem szükséges különleges falszerkezet, jó a tégla vagy betonelem, de megfelel a hullámpala is. A tömör, résmentes kerítés szokásos magassága 2-3,5 m. Ügyelni kell arra is, hogy a kerítésbe épített ajtóval ne romoljon a fal védőhatása.
Ha megfelelő zajvédelmi, akusztikai ismeretek nélkül vásárolnak, terveznek, építenek vagy újítanak fel lakásokat, gyakoriak a zajpanaszok még akkor is, ha a szomszéd a lakást rendeltetésszerűen használja. Ilyenkor egy műszeres vizsgálat után lehet értékelni a lakást elválasztó fal vagy födém hangszigetelését.
Sorház vagy ikerház esetében a hangszigetelési követelmények szigorúbbak, mint a társasházaknál. Érthető az is, hogy a csendes környezetben lévő, nagy értékű lakások tulajdonosainak magasabb komfortigényét még a minimális követelményeket előíró hazai előírások teljesülése sem elégíti ki. Ezért javasoljuk, hogy az építési szerződésben rendeljenek és kössenek ki a minimális követelményeknél szigorúbb követelményeket.
Fontos a hangterhelések szubjektív megítélése is. A léghangszigetelést például maximálisnak tekinthetjük, ha a szomszéd beszédhangja nem hallható, optimálisnak; ha nem érthető és alig hallható, és minimálisnak; ha általában nem érthető, de még hallható.
A lépéshang szigetelést jónak értékelhetjük, ha a járkálási zaj nem zavaró, optimálisnak, ha általában nem zavaró, és rossznak tekinthetjük, ha általában zavaró.
Ha egy új építésű társasházi lakásban lépéshangot nem csak a fölülről, hanem a többi lakás (lépcsőház) felől is hallani lehet, akkor nagy a baj: A nyers födémre épített padlóburkolatok hangszigetelése nem megfelelő a lakásokban (és/vagy a lépcsőházban). Az úszópadló, hajlékony padló vagy lágy padló rosszul tervezett vagy rosszul kivitelezett, ezen változtatni kell.
Ha azt akarjuk tudni, hogy teljesülnek-e az egészségügyi határértékek a lakásban, akkor a helyiség zajterhelését a természetes zajforrás üzemeltetőjének együttműködésével meg lehet határozni az átlagos zajszint megmérésével és az átlagos hatásidő ismeretében. Ehhez természetesen szakcég, szakember kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangcsillapított lefolyóvezeték

Az elmúlt években több felmérés hasonló eredményt hozott, miszerint a lakókörnyezetünkben fellépő zavaró tényezők közül az emberek 60%-a számára a zaj alegzavaróbb. 2014 tavaszán ahíradásokban...


Kerítések a zaj ellen

Különösen az állandó közúti forgalom keltette zajterhelés, ami mindenkit nagyon zavar és igénybe vesz, ehhez nem lehet hozzászokni. Legtöbbször sajnos nem lehet megszüntetni, ám intenzitását...