Új gépcsalád Belgiumból

A közelmúltban találkoztunk először az X Performer márkával, amelynek neve alatt megtalálhatjuk a leginkább használatos elektromos kéziszerszám fajtákat. Mint oly sok minden, ezek a termékek is Kínában látják meg a napvilágot, ahonnan azután belga közvetítéssel jutnak el Európába, így hozzánk is. Tudomásunk szerint jelenleg a Bricostore áruházakban kaphatók.

Az importőr jóvoltából öt különböző gépet tudtunk kézbe venni, kipróbálni. Előrebocsátjuk, hogy ez nem tartós teszt, egy ilyen rövid ismerkedés csak arra elegendő, hogy megnézzük; mit tud a gép, milyen benyomásaink keletkeznek. Elsőként a PBSC 185 típusjelzésű tárcsafűrészt néztük meg, ami rögtön egy tekintélyes darab. 1200 W elektromos teljesítményével, és 63 mm-es maximális vágási mélységével a „nagypályások” közé tartozik. Talpazata viszonylag vastag acéllemez, amelynek a döntését elöl-hátul lehet rögzíteni, így egyértelműen stabilnak mondható. Munka közben nem nyeklik-nyaklik (amivel bizony nem ritkán találkozunk). A vágásmélység egyszerűen állítható, és érdekes az a karmechanizmus, amely e művelet közben optimális helyzetbe állítja az oszlató (vezető) éket. Kis vágásmélységnél felhúzza egészen a tárcsa legalsó pontjáig, így hatása ilyenkor is érezhető. (Ez nem szokványos megoldás, más gépeknél, kis vágásmélységnél a vezető él gyakorlatilag kiiktatódik.
A 185 mm-es, vídia lapkás tárcsa 4500-at fordul percenként üresjáratban, és a tekintélyes teljesítménynek köszönhetően terhelést is jól bírja. A szabványos munkapultot – vastag, tömör pozdorja – könnyedén, erőlködés nélkül vitte.
Ha már faanyaggal foglalkoztunk, akkor megnézegettük a PBPV280AL jelzésű rezgőcsiszolót is. 280 W-os, 115 x 230 mm-es talpméretű alapkészülék ez, amelynek rezgésszáma 10 000 percenként. Ha a megfelelő lyuggatott csiszolótalppal látjuk el, akkor közvetlenül a munkafelület alól képes a port elszívni, saját porzsákjába. A csiszolóvászon befogására szolgáló bajonettzár korrekt, könnyen kezelhető.
Ezután újabb két nagyágyút, egy 2300 W-os kétkezes sarokcsiszolót és egy több mint 1000 W teljesítményű vésőkalapácsot vettünk kézbe. Mindkettő hagyományos konstrukció, nincs rajtuk semmi különös (eltekintve éppen a nagy teljesítménytől), pont azt tudják, amit kell. A fúrókalapácson külön gomb kapcsolja az ütőművet, és egy másik a tokmányforgást, így sima fúrás, ütvefúrás és forgás nélküli vésés egyaránt beállítható rajta. Ennél a konstrukciónál az is klasszikusnak mondható, hogy van egy forgás és ütés nélküli variáció is, ami tulajdonképpen semmire sem való, legfeljebb a motor hűtésére.
Végül megnézegettünk egy 14,4 V-os akkus fúrócsavarozót is. Befogója kétkezes gyorstokmány, nyomaték határolója 15 fokozatú, a határolás nélküli fúró fokozattal kiegészítve. Fordulatszám szabályozója finoman szabályoz, és a hangja sem rossz. Sokszor leírtuk már, hogy egy barkácsoló műhelyéből nem hiányozhat egy ilyen szerszám.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomatékhatárolós kéziszerszámok

Az otthoni szerszámok között ma már szinte nélkülözhetetlenek az akkus csavarbehajtók, amelyeken az ún. nyomatékhatároló tárcsa segítségével szabályozható a maximális nyomaték, és ami...


Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...