Új gépcsalád Belgiumból

A közelmúltban találkoztunk először az X Performer márkával, amelynek neve alatt megtalálhatjuk a leginkább használatos elektromos kéziszerszám fajtákat. Mint oly sok minden, ezek a termékek is Kínában látják meg a napvilágot, ahonnan azután belga közvetítéssel jutnak el Európába, így hozzánk is. Tudomásunk szerint jelenleg a Bricostore áruházakban kaphatók.

Az importőr jóvoltából öt különböző gépet tudtunk kézbe venni, kipróbálni. Előrebocsátjuk, hogy ez nem tartós teszt, egy ilyen rövid ismerkedés csak arra elegendő, hogy megnézzük; mit tud a gép, milyen benyomásaink keletkeznek. Elsőként a PBSC 185 típusjelzésű tárcsafűrészt néztük meg, ami rögtön egy tekintélyes darab. 1200 W elektromos teljesítményével, és 63 mm-es maximális vágási mélységével a „nagypályások” közé tartozik. Talpazata viszonylag vastag acéllemez, amelynek a döntését elöl-hátul lehet rögzíteni, így egyértelműen stabilnak mondható. Munka közben nem nyeklik-nyaklik (amivel bizony nem ritkán találkozunk). A vágásmélység egyszerűen állítható, és érdekes az a karmechanizmus, amely e művelet közben optimális helyzetbe állítja az oszlató (vezető) éket. Kis vágásmélységnél felhúzza egészen a tárcsa legalsó pontjáig, így hatása ilyenkor is érezhető. (Ez nem szokványos megoldás, más gépeknél, kis vágásmélységnél a vezető él gyakorlatilag kiiktatódik.
A 185 mm-es, vídia lapkás tárcsa 4500-at fordul percenként üresjáratban, és a tekintélyes teljesítménynek köszönhetően terhelést is jól bírja. A szabványos munkapultot – vastag, tömör pozdorja – könnyedén, erőlködés nélkül vitte.
Ha már faanyaggal foglalkoztunk, akkor megnézegettük a PBPV280AL jelzésű rezgőcsiszolót is. 280 W-os, 115 x 230 mm-es talpméretű alapkészülék ez, amelynek rezgésszáma 10 000 percenként. Ha a megfelelő lyuggatott csiszolótalppal látjuk el, akkor közvetlenül a munkafelület alól képes a port elszívni, saját porzsákjába. A csiszolóvászon befogására szolgáló bajonettzár korrekt, könnyen kezelhető.
Ezután újabb két nagyágyút, egy 2300 W-os kétkezes sarokcsiszolót és egy több mint 1000 W teljesítményű vésőkalapácsot vettünk kézbe. Mindkettő hagyományos konstrukció, nincs rajtuk semmi különös (eltekintve éppen a nagy teljesítménytől), pont azt tudják, amit kell. A fúrókalapácson külön gomb kapcsolja az ütőművet, és egy másik a tokmányforgást, így sima fúrás, ütvefúrás és forgás nélküli vésés egyaránt beállítható rajta. Ennél a konstrukciónál az is klasszikusnak mondható, hogy van egy forgás és ütés nélküli variáció is, ami tulajdonképpen semmire sem való, legfeljebb a motor hűtésére.
Végül megnézegettünk egy 14,4 V-os akkus fúrócsavarozót is. Befogója kétkezes gyorstokmány, nyomaték határolója 15 fokozatú, a határolás nélküli fúró fokozattal kiegészítve. Fordulatszám szabályozója finoman szabályoz, és a hangja sem rossz. Sokszor leírtuk már, hogy egy barkácsoló műhelyéből nem hiányozhat egy ilyen szerszám.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveghíd

Augusztus 22-én nyitották meg az üveghidat, mely a nagy kínai kanyont szeli át a levegőben Hunan tartományban. Egy izraeli építesz tervezte és azonnal óriási siker lett.


Üveghíd Kínában

Mostanában a legnagyobb, a legmagasabb, a legkülönlegesebb rendszerint Kínában készül. Ilyen a 700 m magasságba nyúló Chongqing patkó alakú üvegpályája, mely 26,5 méterre nyúlik ki egy szikla...