Tapétát a falra!

Aki maga vállalkozik lakószobájának a tapétázására, azt többnyire a látszólag könnyű munka motiválja. A jó eredményhez viszont nem csak vállalkozó kedv, hanem a munka körültekintő előkészítése és néhány trükkös fogás ismerete is szükséges.

A tapétázáshoz nincs szükség különleges szerszámokra. Mérőszalag, ceruza, éles olló, vágókés, rövidszőrű kefe minden háztartásban van, ezen kívül egy széles kenőkefe, gumihenger, esetleg festőhenger, acélvonalzó és egy nagyobb asztal is kell a ragasztó tapétára kenéséhez lesimításához. A falhibák kijavításához, spatulyára, illetve a régi műanyag felületű tapéta leszedéséhez tapétakaparóra is szükségünk lesz. Vannak persze speciális tapétázó eszközök is, ezek nagyban meggyorsítják a munkát.
A tapétázáshoz teljesen letisztított, sík, repedés- és lyukmentes falfelületek kellenek. A régi festéket, vagy a régi tapétát el kell távolítani, a falhibák pedig spatulyázva tüntethetők el. A javítási helyeket célszerű csiszolással síkba hozni. A mélyebb repedéseket, lyukakat speciális réskitöltő kész glettanyaggal ajánlatos feltölteni, sőt a fal egyenetlenségeinek elsimításához is kész glettet célszerű alkalmazni. Ha pedig a mennyezetet tapétázás helyett festjük, ezzel is megkönnyíthetjük a dolgunkat.
Következő feladat hogy meghatározzuk a tapétacsíkok felrakásának sorrendjét. Ez a felrakni kívánt tapéta illesztési tulajdonságától és mintázatától is függ. Az átfedéssel egymás mellé ragasztott csíkok ugyanis mindig a fény felé essenek, így kevésbé látszanak. Az ablak mellett balra kezdjük a munkát, majd jobb oldalon is az ablaktól kezdve folytassuk a fal lefedését. Ha egymás mellé, vagy összevágottan illesztett tapéta kerül majd a falra, akkor az egyik sarokból kiindulva folyamatosan haladhatunk tovább, hiszen az illesztett tapétacsíkok szélei majd pontosan egymás mellé kerülnek, így az illesztések nem okoznak felületi szintkülönbséget.
A tempós munkához a falfelület magassága alapján meghatározott hosszúságban előre leszabott tapétacsíkok szükségesek. Ezek hossza alul-felül kb. 5-5 cm-es ráhagyást is foglaljon magába. Ez illesztett, mintás tapétáknál természetesen hosszabb, ezeknél a leszabott csíkokat célszerű előre megszámozva sorba rakni. A kezdővonalat függőónnal tűzzük ki, majd jöhet a tapétacsíkok falra ragasztása. Előtte érdemes a teljes falfelületet tapétaragasztóval bekenve elejét venni a ragasztó falba szívódásának. Nehéz papír-, vagy textiltapéták alá makulatúra tapétát is érdemes felragasztani, hogy megfelelően sima és egyenletes alapot kapjunk a további munkához.
A leszabott tapétacsíkok felragasztásához a tapéta fajtájától függően azok hátoldalát, vagy a falfelület egy részét (pl. vinylt tapéták esetében) kell ragasztóval bekenni,. A ragasztóval 4-6 csíkot egyenletesen kenjünk be, majd a ragasztott felületüket harmonikaszerűen összehajtogatva hagyjuk kellően átnedvesedni. Az első csíkot illesszük a kezdővonalra, a mennyezet vonalára pedig kb. 3 cm ráhagyással simítsuk fel. A tapéta nem lehet átázott, a felkent ragasztó pedig még nedves legyen. A felső ráhagyást – visszahatása után – éles ollóval pontosan vágjuk le, és az anyag végét kefével simítsuk vissza a falra. Alul acélvonalzó mentén szabjuk pontosan méretre a csík végét. A következő tapétasávot hasonlóan illesszük a helyére, de az esetleges mintákat pontosan illesszük a már falon levőkhöz. A gyárilag leszabott szélek tökéletesen egyenesek, szorosan egymás mellé illeszthetők, mivel az újonnan felrakott csík némi mozgatására most még lehetőségünk van. Az egymásra lapolt és élben összeillesztett széleket is ajánlatos hengerelve lepréselni. A dombornyomású tapétáknál azonban tilos a henger használata, mert ez a mintázatot is lepréseli.
A sík falfelületeket sarkok, kiszögelések törhetik meg. Kiszögelő sarkoknál a tapétacsík csak 3 cm-re nyúljon át az élen, s innen teljes szélességű csíkkal folytassuk a munkát. Ha nem egyenes a sarok, akkor az átfedő szélt vagdossuk be, így elkerülhető, hogy a tapéta széle az anyag feszülése nélkül kövesse az él kontúrját. Azt pedig, hogy az élen áthajtott szél ne éles vonalként váljék láthatóvá, az áthajtott szél szabálytalan letépésével érhetjük el. A belső sarkoknál hasonlóan járjunk el.
A süllyesztett ablaknyílások belső oldalainak letapétázásakor a csík fedje be a nyílás oldalát. A csíkot – felillesztése után – a nyílás felső pereme mentén és az ablakpárkány vonalában vágjuk be, simítsuk le. A nyílás felső oldalára szabjunk az előző csík széléhez igazodó tapétadarabot, és azt az élen átfedéssel ragasszuk az ablaknyílás felső oldalára, majd erre simítsuk vissza az elhúzott felső csík szélét. A következő tapétasávot már csak olyan hosszúra vágjuk le, hogy az a benyúló falrész felületét is befedje.
A divatos boltívek tapétázása sem bonyolult. Az ív előtti csík mellé teljes falhosszúságú csík kerüljön, ám a boltív szélét 3 cm-es ráhagyással vágjuk körül, hajtsuk az egyenes élre, majd az ív mentén behajtogatva ragasszuk le a ráhagyott szélt. A következő tapétadarabot már csak olyan hosszúra szabjuk le, hogy a szélein 3 cm-rel nyúljon túl a fal élén. Felillesztése után az ívet követve ráhagyással vágjuk körül, vagdossuk be, és ragasszuk az ív belső oldalára. A boltív belső felületét felül ugyancsak bevagdosva ragasszuk az ívelt felület oldalára, amelyet ezt követően méretre szabott tapéta-, vagy bordűr csík felragasztásával fedjük le.
A kapcsolóknál, konnektoroknál – áramtalanítás után – a tapétát átlósan vágjuk be, és a levágott széleket dugjuk a szerelvény alaplapja alá. Fűtőtestek mögött elég nehéz a tapétacsíkokat a falra simítani, ám ha simítóhenger nyelére egy fa rudat erősítünk, akkor már a radiátor mögött is elég könnyen megoldható ez a feladat. Egy karton henger is használható e célra.
Időnként távolról is nézzük meg munkánk eredményét, s a tapéta felületére került ragasztót nedves textíliával azonnal mossuk le. Ha hibát észlelünk az illesztésben, azonnal korrigáljunk, mert később erre már nem lesz módunk. Ha pedig néhány nap múlva a szélek néhol felválnak, akkor tubusos tapétaszél-ragasztóval alákenve javítsuk ki az ilyen bosszantó hibákat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tapéta, tapétázás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új generációs tapéták

Sokan azért választják falburkolatként a tapétát, mert ez az anyag olyan motivációs lehetőségeket nyújt, amelyeket más módon szinte lehetelen megvalósítani. Ezért a tapétázott falak újra divatosak,...


Üvegfólia

Az üvegek fóliázása dekorációs-, biztonsági-, fény- vagy hőátbocsátási szempontok miatt is előnyös lehet. Üvegfólia bármilyen sima, nem mintázott felületre felvihető, így autóüvegeknél éppúgy...