Sétányrózsa

A közönséges sétányrózsa, tudományos néven Lantana camara, a trópusi Dél-Amerikából, Brazíliából származik. Hazájában gyomnövényként ismerik. Alakja és formája, apró cserje, mérete elérheti a két métert, de általában csak 30 cm-esen kerül forgalomba. Levelei a zsálya leveleihez hasonlítanak, gyűröttek, ráncosak, vaskosak, érdes, durva tapintásúak. Szélük fogazott, alakjuk ovális, átellenes állásúak. Színük közép-zöld, de megdörzsölve erős, átható citromillatúak.

Virágai a vasfűfélékre, a Verbene fajokéra emlékeztető lapos, enyhén domború álernyős virágzatban nyílnak. Mindegyikük apró csöves és központi szemes. Színük aranysárga, amely elnyílása során élénk narancsszínűvé válik. Ezen kívül fehér, halványlila, sötétpiros, és rózsaszín fajtája is ismert. Termései apró bogyószerűek, beérve megkeményednek, és lilás-feketék lesznek. Virágzása bőséges, késő tavasztól egészen ősz végéig is eltart.
Kezelése és ápolása viszonylag egyszerű. A mostohább bánásmódot is elviseli. Igényei elég szerények, kivéve hőigényét, ugyanis a fagyra érzékeny. Fényigénye miatt világos, legfeljebb félárnyékos helyen kell tartani. Földje levegős és jó víztartalmú tőzeges talaj legyen. Vízigénye mérsékelt, télen éppen csak ki ne száradjon. A földlabdát át kell nedvesíteni, de ne álljon alatta a víz. Télen célszerű napfényes napon a reggeli órákban megöntözni. A nyári öntözésnél is teljes egészében át kell nedvesíteni a földlabdát. Viszont a szél és az erős napsütés szárító hatása miatt a földlabda hamar kiszárad, ezért újbóli öntözést igényel. Egyébként az öntözése mindig csak mérsékelt legyen, vigyázva arra, hogy a földlabda sose száradjon ki.
Télen hűvös, de legalább 10 °C hőmérsékletű, világos helyen, túlöntözés nélkül tároljuk. Nyáron legjobb kint a szabadban, kertben, teraszon vagy erkélyen tartani, persze csak a tavasz végi fagyok elmúltával, egészen az őszi fagyokig. Nyáron a tűző nap viszont ne érje, mert megéghet. Metszeni tél végén kell, mielőtt újra kihajtana. Ágait felére vissza kell vágni, és az elvirágzott hajtásrészeket el kell távolítani.
Szaporítása a levágott hajtásdarabok eldugványozásával történik, megfelelő tőzeges talajba. A tavaszi átültetésre csak akkor kerüljön sor, ha a gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát. Elősegíti a virágzást, ha kissé szűkös tartóedénybe ültetjük, persze megfelelő, tápdús tőzeges földbe.
Károsítói a liszteskéknek is nevezett üvegházi molytetvek, amelyek kifejezetten kedvelik őket. Hatékony vegyszeres kezeléssel elkerülhető a tetvek megjelenése.
Látványos lehet felfüggesztve, akasztós cserépbe, vagy a kert kisebb-nagyobb virágágyásaiban is. Számára jó adottságú helyen képes teljesen elborítani a talajfelszínt, valóságos domború virágpárnává válhat. Alkalmi cserepes virágként, ajándékba is adható. Alakjában és színében hozzá illő rokon vasvirágokkal vagy petúniákkal beültetve különösen pazar látványt nyújtanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: sétányrózsa, rózsa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kövirózsák

A régi parasztházak tetején szinte mindig élt egy-két csoport kövirózsa. Igénytelenségének köszönhetően a tetőcserépen is jól fejlődtek e növények, elegendő volt számukra egy kis oda hulló...


Chemolak Ferro Color

A Chemolak festékgyár 130 éve kezdte meg működését. Minőségi termékei idén áprilistól már közvetlenül elérhetők Magyarország első Chemolak márkaboltjában, a XIII. kerületben.