Fás szín a tűzifának

Vidéken, és családi házakban sem ritkaság manapság, hogy a hagyományos tüzelőanyagok közül fával tüzelnek. Különösen, ha funkcionálisan működő kandalló van valamelyik lakószobában. Ez egyébként sok városi házban csak kiegészítő fűtésként használatos, ám hangulatához hozzátartoznak a pattogva égő fahasábok. Ahol azonban nem jut hely a pincében, jó szolgálatot tesz a kertben épített fás szín.

A helye minél közelebb legyen a házhoz, esetleg a teraszhoz, és ne tervezzük túl magasra sem. A szerkezete a széltől jól átjárható legyen. Az esőtől, hótól a kb. 25 fokos lejtésű féltető védi az alatta tárolt tűzi fát.
A fás szín vázát a hosszától függően két, vagy három, 90x90 mm-es gerendákból öszszeállított váz alkotja. Helyének kitűzése után előbb az oldalt alkotó kereteket állítsuk össze. Két-két függőleges gerendát kössünk össze egy alsó gerendával. A darabok öszszeerősítéséhez használjunk horganyzott szegező lemezeket, amelyeket M8-as állványcsavarokkal fogassunk a gerendákra (1). A hátsó végén ne felejtsünk el fészket vésni az alsó összekötő heveder számára. A tetősíkját adó hevederdeszkákat ugyancsak facsavarokkal, a méretek szerinti szögbeállításuk után, a gerendákat két oldalról közrefogva rögzítsük.
Az oldal kereteket – függőlegesbe és vízszintbe állítva – betonba ágyazott oszloptalpakra, vagy ezek híján 40 cm mélyen a talajba betonozva rögzítsük (2). A már szilárdan álló keretekre ezt követően felszerelhetjük a két alsó hosszanti támhevedereket, azokra pedig – a deszkák között 10-20 mm-es hézagokat hagyva – felszegezhetjük a legalább 25 mm vastagságú padlódeszkákat. Hátulról a keretek közé készen vásárolt fa kerítéspaneleket célszerű beszegezni, ám közökkel felszegelt lécekkel összefogott hátfal borítás is megteszi. A szélső oldalkereteket függőlegesen felfogatott léccel is erősítsük meg, amelyek megtámasztják majd a melléjük rakott fahasábokat. Következhet a tető lefedése, amelyhez OSB lapokat, vagy deszkákat használjunk, amelyre bitumenlemezes zsindely (3), vagy igénytelenebb kivitel esetén kátránylemezes fedés kerülhet. A fafelületeket kültéri konzerválással tegyük ellenállóbbá az időjárás viszontagságaival szemben, s amint megérkezik a tűzifa, az már a kész fásszínbe kerülhet. Mellette célszerű egy faaprítására alkalmas helyet, és az ahhoz szükséges lerögzített rönköt is elhelyezni a méretesebb hasábok felaprításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tűzifa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tűzifaaprítás művészete

Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén odaülni a kályha vagy kandalló mellé, ésélvezni a ropogó fa melegét, miközben a lángok táncoló fényjátékot vetítenek a szoba falára. Különösen jól esik...


A tűzifa vágás művészete

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy a kellemesen meleg nyári napokból egyik pillanatról a másikra átléptünk a hűvösebb őszi évszakba. A hűvös időjárásról hamar eszünkbe jut a tűzifa...